Ar galiu toliau žindyti, jei pastojau?

Ar galiu toliau žindyti, jei pastojau?

01. Jun 2017, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ne viena Mamyčių klubo mamytė susidūrė su situacija, kai žindydamos kūdikį, ėmė lauktis antrojo vaikučio. Ką tokiu ateju daryti ir kaip geriau pasielgti?

Ar tiesa, kad dažnai maitinamas vaikutis pats atsisako besilaukiančios mamos pieno? Ar mamytei nusitraukinėti ir užšaldyti pienuką, vykstant į gimdymo namus?

Žindančioms ir besilaukiančioms mamoms pataria Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos Kūdikio žindymas. Nepakeičiamas kaip motinos meilė autorius:

Mano trumpas atsakymas būtų toks: nieko nereikia keisti. O jeigu detaliau…

Žindymas nėštumui – ne grėsmė

Vyresnėlį tebežindančioms vėl nėščioms mamytėms dažniausiai rūpi ar žindymo tęsimas tikrai nepavojingas naujam nėštumui. Kai mama žindo, refleksiškai (dėl spenelio dirginimo) jos kraujyje pagausėja hormono oksitocino, kuris skatina susitraukti aplink alveoles esančias lygiąsias raumenines ląsteles ir taip priverčia pieną tekėti iš krūtų. Iš panašių lygiųjų raumeninių ląstelių sudarytas ir gimdos sienelės raumeninis sluoksnis. Todėl oksitocinas taip pat yra svarbus gimdymo metu.

Apie tai girdėjusios mamos nerimauja: ar žindymas neišprovokuos gimdos susitraukimų ir nesukels persileidimo ar priešlaikinio gimdymo? Iki pat normalaus natūralaus gimdymo pradžios, dėl žindymo išsiskiriantis nedidelis (vis mažėjantis, nes retėja ir trumpėja žindymai) oksitocino kiekis ne tik pirmiausia bus panaudojamas būtent pieno varymui iš krūtų, bet ir tokio kiekio neužtektų per tą laiką daugelį kartų padidėjusios gimdos stipriems susitraukimams sukelti.

Pilvelio gyventojo nenuskriaus

Gimdoje augantis naujasis vaikas jo vystymosi pirmaisiais mėnesiais dar būna santykinai labai mažas. Taigi ir maisto medžiagų jo energijos bei kūno augimo poreikiams patenkinti dar nereikės labai daug. Jam augant, tie poreikiai didės, tačiau lygiagrečiai mažės motinos pieno poreikis žindomam vaikui, nes jis gaus vis daugiau kitokio – papildomo – maisto.

Kol pati mama su maistu gauna pakankamai kalorijų ir visų reikalingų medžiagų, kol jos pačios svoris didėja atitikdamas sveikus parametrus, nėra priežasčių abejoti, kad ji gerai aprūpins save, gimdos gyventoją ir žindomą vaiką. Taigi leiskite Jūsų apetitui diktuoti: valgykite gerą ir įvairų maistą kada esate alkana ir gerkite kada ir kiek norisi.

Būna, jog atsisako pats

Naujagimiui gamta ruošia ne bet kokį maistą, bet labai ypatingą – priešpienį. Tas pasiruošimas neįvyksta per dieną, jis pradedamas jau gerokai iš anksto.

Laipsniški pasikeitimai, subrendusį pieną galop paversiantys priešpieniu, prasideda vidutiniškai maždaug penktą nėštumo mėnesį. Gali būti, jog kažkada jūsų vyresnėlis pastebės skirtumą, nes ims keistis pieno skonis, ir pieno mamos krūtyse gaminsis mažiau. Vieniems žindomiems vaikams tas skonio pasikeitimas (pienas pasidaro truputį sūresnis) nepatinka ir dėl to gali patys nusijunkyti. Kiti, atrodo, to nepastebi ir toliau žinda kaip įpratę.

 Ar kaupti atsargas?

Įprastai pagal kūdikio poreikį žindančios mamos pastojimas įvyksta ne anksčiau negu antrąjį pusmetį, o kai mama gimdo jaunėlį, vyresnysis jau būna virš vienerių. Tuomet jis jau valgo įvairų sveiką maistą nuo bendro šeimos stalo ir geria taip pat ne tik pieną. Žindymas jam svarbesnis kaip nusiraminimą teikiantis mamos artumas. Iš anksto ištrauktas ir iš stiklinės išgertas mamos pienas tikrojo jos artumo neatstos. Taigi ir užsiimti tuo neverta.

Meilės reikia visiems.

Jeigu vyresnėlis, jau nebesieks krūties (ar jau gerokai prieš jaunėlio gimimą bus atsijunkęs), mama tikrai žinos ką daryti, kad jis būtų laimingas. Dovanokite vaikui savo dėmesį ir meilę visada, kai rasite progą ir galimybę. Naujagimio žindymas palieka mamai vieną laisvą ranką ir vyresnėliui priglausti, apkabinti. Įsirenkite „žindymo kampelį“ taip, kad jis būtų patogus jums visiems trims. Džiaukitės įvairove nenusibostančių veiklų, kuriomis galite užsiimti kartu, kol mažylis žinda. Taigi, būtinai suteikite vyresnėliui savo dėmesio, skirto specialiai jam. Šito kiekvienam vaikui (ir visiems žmonėms) reikia labiausiai.

Daugiau informacijos apie žindymą ir naudingų praktiškų patarimų rasite knygoje “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” ir www.zindyk.lt