Ar galima rinktis Cezario pjūvio operaciją savo noru?

Ar galima rinktis Cezario pjūvio operaciją savo noru?

13. Dec 2013, 16:01 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei moteris bijo ir nenori gimdyti pati, ar ji gali rinktis Cezario pjūvio operaciją? Kokiais atvejais ji atliekama Lietuvoje?

Pasak "Motina ir vaikas" gydytojos ginekologės akušerės Raimondos Sinkevičienės, Lietuvoje cezario pjūvio operacijos pagal moters norą nėra teisiškai galimos ir reglamentuotos.

"Operacijos atliekamos tik pagal medicinines indikacijas. Po cezario pjūvio operacijų yra didesnis sergamumas (iki 5-7 kartų), galimos komplikacijos: kraujavimas, infekcija gimdos ir jos priklausinių, šlapimo takų, žaizdos, organų pažeidimai, tromboembolinės ir anestezijos metu kilę komplikacijos", - pasakojo gydytoja.

Pagrindinės indikacijų grupės:

pakartotinos operacijos,

dėl distocijos, vaisiaus hipoksijos, sėdyninės pirmeigos,

dėl gretutinės patologijos.

Jeigu moteris laukiasi dvynukų, ar dažniausiai rekomenduojama operacija? 

Jei nėštutė laukiasi dvynukų, anot R.Sinkevičienės, tuomet situacija sprendžiama individualiai: atsižvelgiama, kokia jų gestacija yra gimdymo metu, kokie dvyniai (jei monochorioniniai monoamnioniniai – tuomet visada tik cezario oeracija), priklauso ir nuo pirmojo dvynio pirmeigos.

Ar Jums buvo kilusi mintis prieš gimdymą - "nenoriu gimdyti pati, tegu mane operuoja"?

Ekspertai

Raimonda Sinkevičienė

Klinikos "Motina ir vaikas" ginekologė akušerė
Raimonda Sinkevičienė in-vecaku-skola
14. Dec 2013, 18:17 gintarerei

Pas mus netaiko jokio nuskausminimo gimdymo metu, pati domėjausi, kai laukiausi pirmo. Turiu omeny rimtą nuskausminimą, o ne paracetomolį.
Na mano atveju bus matyt ką sakys, bet įtariu, jog bus cp, per daug skylėta mano gimda, jog galėčiau pati išgimdyt, o dėl gimdos šalinimo visiškai nesutinku.

gintarerei gintarerei 14. Dec 2013, 11:52 mellisa

na cia jau isskirtiniai atvejai, del kuriu ir gali moerys jau rinktis, pasirinkti, nes jei ne CP gali kazka prarasti, gali rizikuoti. As kalbu apie tai, kai sveika, pirma karta gimdanti moteris, kai nera reikiamybes CP, turetu gimdyti pati. Ir dar karta sakau, juk vaistai yra nuo skausmo, kurie absoliuciai nuima viska ir ramiai sau gimdai.
Ir tikrai, tod kurios turejo lengvus ir sekmingus CP ir gijimus po jo, nesuvokia kokios komplikacijos ir rizikos yradel to, tas ir negerai kad del vieno savo atvejo negirdi mediku. Netgi daug mediku sako, kad po pirmo cp reikia vistiek bandyti gimdyti naturaliai, nes cp visada spesi padaryti.

Lukunia9 Lukunia9 14. Dec 2013, 09:20 Ingaa

Pritariu tau Ingaa 👍

Lukunia9 Lukunia9 14. Dec 2013, 09:20 mellisa

Patikek po cp irgi gali but blogai.. tau gerai , kad greit eiti pradejai ir pan. O man korkas ilgiau viskas uztruko.

13. Dec 2013, 23:22 gintarerei

Mano sesės antrą gimdymą priėmė ginekologas vyras, tiksliau jis šalia stovėjo ir vadovavo, o viską atliko akušerės, tai sakė ji nieko negirdėjo 😀 Na gal moterys labiau įrėkia 😃 Kai aš po gimdymo gulėjau, tai viena mama rėkė visą naktį, tai manau, kad ji rėkė ir nuo sąrėmių. Aš bijau skausmo, va tas mane ir baido nuo to natūralaus, nors kiek teko operuotis dėl negalėjimo pastoti, tai man visos gyd. sakė, kad jau man pačiai pagimyt bus tik juokas, neva tiek skaudėję, kad gimdyt nebus sunkiau ... nu abejoju ...
Man po cp jokių komplikacijų nebuvo, po savaitės ėjau kaip zuikis, gal dar šiek tiek kreivai, nes tempė randą, bet jau seniausiai nieko neskaudėjo.
Manau, čia kaip kuriai pasiseka, bus maty ką man sakys gyd., nors dabar norėčiau antro cp, vien dėl to, jog buvo pirmas ir pastojau anksčiau nei buvo galima, be to turėjus esu 4 gimdos operacijas. O tiesa vienas medikas sakė, jei gimdysiu natūraliai ir plyš pjūvis, tai šalins gimdą. Va čia tai buvo šokas, nenoriu atiduoti gimdos dar.

gintarerei gintarerei 13. Dec 2013, 23:00 mellisa

patikek girdisi 😉 o ir del to rekimo, tai yra tiesiog isaukstas pastangu rezultatas, ne is skausmo rekia, o bestumdamos mazyli is dideliu pastangu 😃 gali buti, kad kadangi nepatyrei, tai vienitelis gimdymobudas ir atrodo geras. Juk svarbu viskas gerai 😀 bet as klausau mediku ir net siame straipsnyje raso ir kiek domejausi pati gimdymais, daugiau minusu ir akmenu i CP darza zinok vistiek. Aisku kiek gydytoju tiek nuomoniu, todel daug domejausi ir skaiciau visais gimdymo budais daugelio gydytoju nuomonem, taigi manau komplikaciju daugiau galimu po CP. O su savijauta, tai matai, cia nuo pacios moters labai daug priklauso, jos organizmo, gijimo apskritai. Jei moteris gyja ilgai ir po naturalaus gimdymo ir po CP gis ilgai ir sunkiai, jei moteris linkusi greitai atsigauti tai jai visiskai vienodai. As atsigavau po 2-3 sdavaiciu visiskai pilnai nieko nejauciau kad buvo. Vaiksciojau vaika nesiojau jau ta pati vakara, tik buvau silpna, del prarastos energijos.

13. Dec 2013, 22:44 gintarerei

Na man nebuvo kur dėtis, nes buvo planinis cp. Kai nežinau kas yra natūralus, gal dėl to galvoju, jog geriau cp. Tačiau kiek mačius moterų po natūralaus, tai man vien dėl to nesinori, nes tarkim mano sesė vos paėjo pirmą mėn., giminaitei trūko išangė ir dabar nelaiko ne tik šlapimo, bet ir išmatų. Gal kitoms pasiseka ir jokių pasekmių, čia kaip ir po operacijos, kitoms irgi būna visko, tačiau anot medikų rečiau nei po natūralaus. Kai ruošiausi natūraliam, tai medikė sakė, jog svarbu klausyti akušerės ir plyšti tikimybė minimali. Po cp begulint palatoj šalia gimdyklos girdėjau rėkiančias moteris, tai įtariu, kad sunkiai girdisi ką sako ta akušerė ...

gintarerei gintarerei 13. Dec 2013, 22:23 mellisa

beje, jei jau gimdyciau ilgai, bet nebutu komplikaciju as vistiek gimdyciau naturaliai, nematau reikalo velgi greibtis skalpelio kai nereikia. Kaip minejau, jei jau komplikacija moteris ir taip neturi ka prarasti ir reikia gelbeti situacija. Operacija man yra ekstra atvejis, kuris gali gelveti gyvybes o ne naturalus gimdymo budas.

gintarerei gintarerei 13. Dec 2013, 22:21 jovitam

sutinku, kad visos renkames, bet jei nestumas nekomplikuotas, jei gimdymas prasideda naturaliai ir viskas gerai, as visgi uz tai, kad moteris pagimdytu pati. Tai naturalus procesas ir be CP yra daug salutines pagalbos nugalint skausma.Nuskausminamieji, visokios el. stimuliacijos nuo skausmo ir dar begales dalyku. As sutinku kai prasideda komplikacijos, gresia pavojus mamai ir vaikui, arba matosi is anksto, kad moteris pati nepagimdys (skiria planini cezari), tada ciu dievui medikai isrado cezari. Bet as asmeniskai nenoriu rizikuoti, nes kiekviena operacija irgi yra tam tikrai rizika. Aisku kai jau gimdymas komplikuojasi ir rizika ir taip didele, nepaprasi nieko pabandziusi CP. Bet jei viskas gerai, kam savo noru gultis po skalpeliu? Juk net mediku irodyta, kad CP yra pakankamai rizikingas dalykas, tai kam rizikuoti? As nesmerkiu, bet kuo daugiau leidzia, tuo daugiau moteru pasirenka operacijas. As uz tai, kad medikai visokeriopai padetu moterims pasiruosti ir gimdyti naturaliai, nes ir organizmui moters taip gerai ir kas naturaliai gamtos duota, tas tiesiog yra geriau. P.S o kad mama bijo gimdymo, tai cia tiesiog manau per mazai gavo pagalbos ta baime iveikti. As bijojau, bet ismokau ta baime nugaleti ir gimdymo diena tiesiog buvo nerimas, kad viskas butu gerai, bet net neturejau laiko kada bijoti. Atsakomybe uz vaikelio atejima buvo didesne. As manau moterims tikrai reikia pagalbos, tiek susigyvennant su nestumu ir pokyciais, tiek su gimdymu ir jo baime, tiek su stresu po gimdymo. Tai naturalus dalykai ir juos reikia ne smerkti, bet moteriai padeti.

13. Dec 2013, 21:53

Kiekviena sprendzia pagal save! Bet nuo pasirinkto budo susitikti su vaikuciu juk blogesne mama netampama! Kaip ir kiekvienas zmogus skirtingai pakelia skausma ,kaip ir yra ivairiu baimiu(viena is ju skausmo baime) . Todel nemanau,kad bent viena turi teise smerkti kitas del pasirinkto gimdymo budo,maitinimo ar kitokiu sprendimu susijusiu su ju vaikuciu ar paciu mamu gerove,nes tik joms pacioms yra geriau zinoti,kiek ir ko gali istverti ar kaip teisingiau elgtis.

13. Dec 2013, 21:27

Man nesuprantama kaip galima vien del baimes pasirinkti cp.gimdymas naturalus dalykas ir kiekvienai moteriai skirta per gimdyma patirti tiek skausmo kiek ji gales iskesti

13. Dec 2013, 21:12

As turejau CP ir tai dariau sav noru(Kipre galima pasirinkti) ,nes paniskai bijojau gimdyti ir skausmo.

Lukunia9 Lukunia9 13. Dec 2013, 17:36

Aš prieš cp. Bandziau pati be nuskausminamuju , bet gaila , kad neisejo ☹ vaikutis buvo didelis blogai ėjo
Ir šeip labai jau dažnai pastebėjau daromas cp. Moterys pacios negali pagimdyti.. nors žinoma kai kuriais atvejais geriau cp.

13. Dec 2013, 15:41 gintarerei

Taip, tačiau jei žinotum, kad sunkiai gimdysi ir bus komplikacijos, tai cp daug geriau. Aš kažkaip už cp ir būtų gerai, jei leistų moteriai spręsti kaip ji nori gimdyti.

gintarerei gintarerei 13. Dec 2013, 15:38 mellisa

tai jei jau reikia tai reikia cp, niekur nedingsi, jis aciu dievui ir yra kaip pagalba gelbstinti tiek mamos tiek vaiko gyvybes. As uz tai, kad operacijos butu spresti problemas ekstra atvejais ir niekam nereiketu to rinktis pacioms.

13. Dec 2013, 14:48

Pirmaji gimdziau pati,o antraja planuotu cp. Trecia karta noreciau gimdyti tik pati, nes pries cp kelias paras nemiegojau, po operacijos jauciausi prastai, vaiko paimti negalejau,nes puses kuno nejauciau. O pati kai gimdziau buvau daug ramesne, nebuvo jokios baimes, nerimo,nes nezinojau kada gimdysiu. O po naturalaus gimdymo po valandos atsikeliau, ir net namo isleido. Daugiau cp nenoreciau,nes atsigauti tikrai sunku buvo,o dar vaistus leistis i pilva tai isvis brrr...

13. Dec 2013, 13:44

Man darė cp dėl vaisiaus sėdyninės pirmeigos ir nors mane jūs užmuškit, bet esu patenkinta, ėjau lyg niekur nieko jau po savaitės laiko, po paros galėjau rūpintis savo dukryte, namie pati ją nešiojau iš antro aukšto, nešiojau ir vežimuką 😀 Po 8 d. kasdien eidavom pasivaikščiot ir nueidavom po kelis km. Cp rando nesimato beveik, tik siūliukas. Nors rekomendavo pastoti ne anksčiau nei po 1,5-2 m., tačiau praėjau lauktis antro po 1 m. ir viskas kuo puikiausiai 😀 Antras 80% jog bus cp, atvirai, aš jo ir vėl norėčiau 😀 Gazdino mane, jog po operacijos nepaeisiu 3 mėn., bus pilvas nukaręs, su kitu nepastosiu, nes gimda priaugus ir pan. nesąmonės. Man gerai buvo cp, nors pradžioj jo labai nenorėjau ir bijojau, dabar tik už 😀

gintarerei gintarerei 13. Dec 2013, 13:27

niekada. VIsada norejau gimdyti pati, visada norejau pajusti ka tai reiskia ir kazkaip pavyko nuvyti nerima ir baime salin 😀 man baisu viskas kas yra operacija, tai aciu dievui pavyko pagimdyti paciai, savo noru po ne vienu skalpeliu negulciau 😀