Ar galima prašyti Cezario pjūvio operacijos: interviu su ginekologe

Ar galima prašyti Cezario pjūvio operacijos: interviu su ginekologe

01. Mar 2012, 10:00

Mamyčių klube apie tai ne kartą užsiminėme, taip pat forume netyla diskusijos šia tema – galima pageidauti šios operacijos ar ne, kokias atvejais ji atliekama ir pan.

 

Šiandien apie tai išsamiau kalbamės su "Northway medicinos centro" gydytoja ginekologe Lina Rudaitiene.

 

Iš kur kilo toks pavadinimas?

 

Cezario pjūvis (lot.sectio caesarea) – nėštumo užbaigimo operacija, kurios metu vaisius išimamas perpjovus priekinę pilvo sieną ir gimdą.

 

Yra įvairių teorijų, tačiau iki šiol tiksliai nežinoma cezario operacijos pavadinimo kilmė. Viena iš teorijų teigia, kad Romos imperijos laikais buvo toks įstatymas (VIII a. pr Kr.), kuris leido atlikti šią procedūrą motinai, likus kelioms savaitėms iki gimdymo. Šia procedūra buvo bandyta išgelbėti vaikelį. Vėliau šis įstatymas buvo pavadintas cezario įstatymu, mat tuomet visi imperatoriai buvo vadinami cezariais.

 

Kita teorija – jog šis pavadinimas kilo iš lotyniško žodžių junginio sectio caesarea, kur sectio reiškia pjūvį, o caesarea taip pat reiškia pjūvį. Tad lyg ir neaišku, kodėl šie abu žodžiai, tad vieną kilmės teoriją rasti sunku.

 

Kokiais atvejais Cezario pjūvio (CP) operacija atliekama Lietuvoje?

 

Yra planinė, kai iš anksto planuojama, ir skubi CP operacija. Lietuvoje ši operacija atliekama, kai gimdymas natūraliais gimdymo takais kelia grėsmę mamos arba mažylio gyvybei:

 

-jeigu yra gimdymo veiklos sutrikimai, įvairios anomalijos;

 

-jeigu yra netaisyklinga vaisiaus padėtis (nustatyta centrinė ar dalinė placentos pirmeiga, vaisiaus skersinė padėtis ir kt.);

 

-jeigu yra kuri nors vaisiaus patologija;

 

-jeigu motina serga kokia nors pavojinga liga ir negali gimdyti natūraliai (pvz. serga sunkiomis širdies ir kraujagyslių ligomis, gimdos kaklelio vėžiu ir kt.)

 

Ar CP operacija atliekama, jei moteris turi regos sutrikimų?

 

Planinės CP operacijos dėl kitų moters ligų, nesusijusių su moters reprodukcine sistema, praktiškai neatliekamos, tik išimtiniais atvejais ir tai nusprendžia konsiliumas, kuriame dalyvauja ne tik akušeris ginekologas, bet ir kitos srities specialistas.

 

Dažniausiai moterys baiminasi dėl akių patologijos (trumparegystė, toliaregystė), ar galės gimdyti natūraliai, tačiau akių specialistai vienareikšmiškai nustatė: kad ir kokio laipsnio būtų trumparegystė ar toliaregystė, gimdymas natūraliais takais nėra pavojingas akims.

 

Be to, ir moksliniais tyrimais įrodyta, kad akių tinklainė gimdymo metu atšokti negali.

 

Ar sveika, galinti pati gimdyti nėščioji gali pageidauti CP operacijos?

 

Šis klausimas, anot gydytojos, diskutuotinas visame pasaulyje ir yra labai kontraversiškas. Kai kuriose Europos šalyse, pvz. Prancūzijoje, Šveicarijoje yra klinikos, kuriose moterys gali pasirinkti, kokiu būdu gimdyti – natūraliai ar atlikti CP. Visiškai sveika moteris turi savų motyvų ir jai leidžiama pasirinkti.

 

Tačiau kodėl šis klausimas iki šiol diskutuotinas? Todėl, kad anksčiau buvo pastebėtas didelis moterų sergamumas ir mirtingumas po to, kai buvo atlikta CP operacija, palyginus su ta grupe moterų, kurios gimdė natūraliai.

 

Dabar šiek tiek kita situacija, pavojus sumažėjo antibiotikų pagalba ir pagerėjus operacinės sąlygoms. Visgi, pastebi gydytoja, moterų sergamumas, atlikus joms CP, išlieka sąlyginai didelis.

 

„Tos užsienio šalių klinikos, kurios atlieka cezario pjūvį pagal mamos pageidavimą, teigia, kad tai visiškai saugu, juk yra antibiotikai ir pan., bet tie, kurie tam prieštarauja, susirūpinę – kas atsakingas bus tuo atveju, jei visiškai sveikai nėščiajai, kuri guldoma ant operacinės stalo, staiga operacija komplikuojasi. Tad šis klausimas išties labai kontraversiškas“, - aiškino ginekologė L.Rudaitienė.

 

Gydytoja dar kartą pabrėžė, kad Lietuvoje CP operacija atliekama tik pagal minėtas indikacijas ir jei tai yra neišvengiamai būtina.

 

Kokie yra galimi pavojai kūdikiui ir pačiai motinai CP operacijos metu ar po jos?

 

Tai priklauso, kodėl CP buvo atliekamas. Jei tai skubi operacija, visuomet yra didesnė rizika tiek mamos, tiek vaisiaus sveikatai, nes ji atliekama jau vien dėl to, kad kažkas yra negerai ir reikia skubiai operuoti.

 

Jei daroma planinė CP, pastebimas sunkesnis vaikelio adaptacijos periodas, nes manoma, kad gimdymas natūraliais takais, praėjimas pro dubenį ir gimdymo takus vaikelį užgrūdina išoriniam gyvenimui.

 

O CP operacijos metu, nors ir imituojamas natūralus gimimas, kūdikio adaptacija atėjus į pasaulį būna sunkesnė.

 

Tačiau kita vertus, CP operacijos yra daugeliu atveju neišvengiamos. Buvo atvejų, kai kai nėščioji turėjo infekuotą ŽIV. Tokiu atveju, be abejo, kūdikiui gimti vienintelis saugus būdas buvo tik CP pagalba.

 

Kada mama su kūdikiu gali grįžti namo po šios operacijos?

 

Tai priklauso nuo ligoninės politikos ir taktikos. Šiais laikais motina su vaiku po operacijos paleidžiama kuo anksčiau. Būna, kad tėvai patys pasiprašo jau po trijų parų. Žinoma, tik tokiu atveju, jei viskas yra sklandu, jei mama su kūdikiu jaučiasi gerai.

 

Tačiau patariama ligoninėje po CP operacijos pabūti bent penkias dienas, nes tik po penkių parų yra išimama pilvo sienos siūlė.

 

Mama paprastai laukia visas penkias paras, bet jei norisi anksčiau išvažiuoti, tuomet išvyksta ir atvyksta, kai reikia išimti siūles. Tai spendžiama individualiai.

 

Bet kitas klausimas – ar anksčiau grįžusi namo ji sugebės pasirūpinti savimi ir vaiku. Juk po operacijos ji turi ypatingai rūpintis ne tik kūdikėliu, bet ir savimi, savo saugumu.

 

O kokie jai yra ypatingi saugumo reikalavimai, ko ji negali daryti?

 

Žinoma, kūdikį ji kelti gali, nes siūlės tikrai neplyš, visgi skausminis sindromas išlieka. Po operacijos moterims sunkiau judėti dėl skausmo, dažniau reikia nuskausminamųjų. Pirmąsias tris paras joms reikia gerti vaistus.

 

Kaip su žindančiomis mamomis? Joms parenkami specialūs nuskausminamieji, kad galėtų maitinti vaikelį.

 

Jei pirmagimis gimė atlikus CP, ar antro/trečio vaikučio gimimui taip pat gali prireikti operacijos?

 

Nebūtinai. Šiuo metu keičiasi tendencijos. Jei po pirmo CP gijimas buvo sklandus, antro nėštumo metu neaiškėja rando nepakankamumo požymių, aptariamos priežastys, kodėl buvo atlikta pirmasis CP, tuomet skatinama gimdyti vaikelį natūraliai.

 

Tačiau reikės ar nereikės antros CP operacijos nėščiajai, apsprendžia labai daug veiksnių ir tai paaiškėja jau nėštumo eigoje arba priartėjus gimdymui.

 

Kada moteris gali vėl pastoti po CP operacijos?

 

Rekomendacija – po operacijos praėjus dvejiems metams, ne anksčiau. Tačiau jei moteris pastoja anksčiau nei rekomenduojamas terminas, tai nėra priežastis nėštumą nutraukti.

 

Yra buvę atvejų, kai moteris pastojo, praėjus tik trims mėnesiams po CP operacijos. Ji sėkmingai išnešiojo kūdikį, bet tokiu atveju gimdyti jai natūraliai niekas neleistų, tuomet atliekama CP operacija.

 

Ačiū už pokalbį.

 

Mamyčių klubas

 

04. Mar 2012, 10:53

Pilvas nukara nuo CP???? na pirma karta girdziu pati gimdziau PC ir mano pilvas atsistate po pirmo menesio ir jokio nukarimo,tad nezn😀)))) Labai noreciau antra gimdyti naturaliai,deja turiu klubo sanario defekta tad ir nenoriu rizikuoti nei vaiko nei savo sveikata.O mamytes jei turi galimybe gimdyti naturaliai tai net nedvejokite,nes po CP atsigauti yra begalo sunku ir vaikscioti pirma diena negali ir skausmas tiek ishorinis tiek psichologinis labai slegia... kad ir kokiu budu gims vaikelis SVARBIAUSIA kad butu SVEIKAS,o mama laiminga!!!

02. Mar 2012, 10:49

Geriau pačiai gimdyt,tada ir pilvas nenukares bus o ir daug ligu išvengiama.nors moterys ne mąsto .bijo gimdyt daro co po to- dejuoja

01. Mar 2012, 11:43

po CP operacijos pastojai po pusantro mėnesio???