Ar cezario pjūvis gali turėti įtakos vaikų alergijų atsiradimui?

Ar cezario pjūvis gali turėti įtakos vaikų alergijų atsiradimui?

11. May 2020, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Praeityje cezario pjūvio operacija būdavo atliekama ypatingomis aplinkybėmis – taip būdavo siekiama išgelbėti vaiko arba motinos gyvybę. Dabar ši operacija tampa vis įprastesnė.

Vis dėlto reikėtų atminti, kad tai labai invazinė operacija, ne tik paliekanti ant motinos pilvo nedidelio rando žymę, bet ir padaranti ilgalaikį poveikį, susijusį su vaiko imuninių ligų vystymusi.

Iš kur atsiranda alergija?

Alerginių ligų paplitimas nuolat auga, o jų atsiradimo priežasčių yra daug – daugelis veiksnių yra susiję su vadinamuoju vakarietiškuoju gyvenimo stiliumi. Pasirodo, kad jų atsiradimui taip pat turi įtakos augantis cezario pjūvio operacijų skaičius – ši operacija daro labai didelę įtaką žarnyno mikrobiotos sudėčiai, o šiuo metu ji laikoma esminiu organu, lemiančiu tinkamą imuninės sistemos funkcionavimą [1].

Mikrobiotos įtaka alergijos atsiradimui

Pirmosios 1000 gyvenimo dienų – tai laikas, kuriuo formuojasi žarnyno mikrobiota, t.y. bendrosios bakterijos, gyvenančios žmogaus virškinamajame trakte. Jos sudėtis taip pat priklauso nuo būdo, kuriuo kūdikis gimė [2]. Manoma, kad tinkamą mikrobiotą, sumažinančią alergijos riziką, turi natūraliu būdu gimę vaikai, kurie yra maitinami krūtimi, bendrauja su bendraamžiais, gyvūnais, kurie nėra veikiami antibiotikų ir per didelės higienos [3]. 

Cezario pjūvis ir natūralus gimdymas

Įvairių tipų virškinamojo trakto kolonizacija yra labai svarbi norint, kad pirmaisiais gyvenimo metais tinkamai formuotųsi imunitetas. Natūraliai gimdamas naujagimis susiduria su gerosiomis bakterijomis, veikiančiomis jo imuninę sistemą jau gimimo metu. 

Cezario pjūviui būdinga: 

  • jokio kontakto su motinos virškinamojo trakto ir makšties mikroflora gimimo metu,
  • nedidelis kontaktas tarp motinos ir naujagimio odos,
  • vėliau maitinama krūtimi, ypač priešpieniu,
  • vėliau įvyksta gerųjų bakterijų kolonizacija,
  • visa tai yra susiję su padidėjusia rizika atsirasti alergijoms [4].

Įdomu! Daugeliu tyrimų patvirtinama, kad, palyginti su natūraliai gimusiais kūdikiais, gimusių atliekant cezario pjūvį vaikų žarnyno mikrobiotai ne tik būdinga mažesnė mikrobiologinė įvairovė, bet ir galimas patogeninių bakterijų atsiradimas [5].

Nuorodos:

[1] Cukrowska, B. „Can modulation of the intestinal microbiome be important in the prevention of allergic diseases? The role of bifidobacteria, with particular emphasis on Bifidobacterium breve“. Stand Med Pediatr, 2019 m.; 16: 69–77 p.

[2] Królak-Olejnik, B. „Caesarean section and the condition of the newborn and child in the future“. Praktinės pediatrijos forumas.

[3] Cukrowska, B. „Can modulation of the intestinal microbiome be important in the prevention of allergic diseases? The role of bifidobacteria, with particular emphasis on Bifidobacterium breve.“ Stand Med Pediatr, 2019 m.; 16: 69–77 p.

[4] Królak-Olejnik, B. „Caesarean section and the condition of the newborn and child in the future“. Praktinės pediatrijos forumas.

[5] Cukrowska, B. „Can modulation of the intestinal microbiome be important in the prevention of allergic diseases? The role of bifidobacteria, with particular emphasis on Bifidobacterium breve“. Stand Med Pediatr, 2019 m.; 16: 69–77 p.