Atsako akušerė Marija: Apie kojų mėšlungį, cukraligę, seksą nėštumo metu...

Atsako akušerė Marija: Apie kojų mėšlungį, cukraligę, seksą nėštumo metu...

04. Oct 2018, 07:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Agnės laiško redakcijai:

Sveiki, mums jau 20 savaičių, tačiau pas mane placenta yra žemai, ginekologė išrašė magnį ir ferro-folgamą. Kai pradėjau gerti magnį, koją sutraukė mėšlungis, bet vis tiek vartoju. Sergu cukralige 17 metų. Norėjau paklausti, jei užsiimčiau su vyru seksu analiniu būdu, ar pavojinga būtų? Vaisius sveria 282 gramų.

Konsultuoja akušerė, vaikų ir tėvelių sveikatos specialistė Marija Mizgaitienė:

Sveiki Agne,

Jūsų iškeltas klausimas yra labai aktualus, kadangi lytinių santykių tema mūsų visuomenėje vis dar yra "gėdinga". O gėdytis visiškai nereikia, kvailų klausimų nebūna ypač kai mes kalbame apie nėštumo laikotarpį. 

Nėštumo metu gimdoje kartu su vaisiumi vystosi ir placenta. Per placentą iš mamos kraujo vaisius gauna maisto medžiagų ir deguonies. Placenta atsiskiria ir užgimsta po naujagimio gimimo.

Nedaugeliui moterų placenta prisitvirtina apatinėje gimdos dalyje ir dengia vidinius gimdos kaklelio žiomenis. Placentos pirmeigą galima nustatyti ultragarsiniu tyrimu. Jums 20 nėštumo savaitę buvo nustatytas žemas placentos prisitvirtinimas. Dažniausiai placentos pirmeiga (žemas prisitvirtinimas) augant nėštumui išnyksta, tačiau 0,3-0,7 % nėščiųjų placentos padėtis nekinta ir ji lieka apatinėje gimdos dalyje iki nėštumo pabaigos. 

  • Visiška placentos pirmeiga – kai placenta visiškai dengia vidinius gimdos kaklelio žiomenis.
  • Dalinė (kraštinė) placentos pirmeiga – kai placentos kraštas iš dalies dengia vidinius gimdos kaklelio žiomenis arba juos siekia. 
  • Žemas placentos prisitvirtinimas – kai atstumas tarp placentos krašto ir vidinių gimdos kaklelio žiomenų yra ≤2

Diagnozė patikslinama vėlesnėmis nėštumo savaitėmis, dažniausiai nuo 26 - 30 nėštumo savaitės. Nors gali pakilti ir anksčiau ar vėliau, arba retais atvejais nepakilti.

Nėščiajai rekomenduojama vengti lytinių santykių pro makštį, kai kurie gydytojai rekomenduoja atsisakyti ir analinių lytinių santykių, kadangi jų metu taip pat gali būti judinamas gimdos kaklelis. Galima juos pakeisti kitais meilės žaidimais, pvz. oraliniai lytiniai santykiai ar masturbacija. Vaginaliniai ir analiniai lytiniai santykiai nėra kontraindikuotini, visgi mano kaip akušerės nuomonė, geriau palaukite kol placenta pakils aukščiau. 

Rekomenduojama vengti ilgų kelionių, vidurių užkietėjimu, sumažinti fizinį aktyvumą, gydyti anemiją (jums paskirti vaistai Ferro‑Folgamma). Taip pat Jums paskirtas magnis, jis šiek tiek atpalaiduoja raumenis, tokiu būdu norima išvengti gimdos susitraukimų, kurie gali išprovokuoti kraujavimą. 

Tai, kad pradėjus jį vartoti jums sutraukė koją, yra tiesiog sutapimas. Mėšlungis nėštumo metu yra pakankamai dažnas palydovas. 

Dažnai kojų mėšlungio priežastis – pablogėjusi kojų kraujotaka, gimda spaudžia kraujagysles, ilgas stovėjimas ar sėdėjimas ir elektrolitų disbalansas (kalcio, magnio, fosforo ir kalio).

Norint sumažinti mėšlungį, reikia pagerinti kojų kraujotaką:

  • Prieš miegą atlikite kojų tempimo pratimus, pvz., rieskite kojų pirštus į viršų.
  • Paprašykite vyro pamasažuoti kojas arba padarykite tai pati.
  • Stenkitės ilgai nebūti vienoje padėtyje (stovėti, sėdėti).
  • Miego metu laikykite kojas kiek pakeltas (pasikiškite pagalvę).
  • Miegokite ant kairiojo šono.

Labai svarbu žinoti, kad esant žemam placentos prisitvirtinimui ar placentos pirmeigai, prasidėjus kraujavimui, sąrėmiams ar atsiradus maudžiančiam pilvo skausmui turite skubiai vykti į artimiausią akušerijos stacionarą.

20180928094048-68391.jpg

Ekspertai

Marija Mizgaitienė

akušerė, tėvystės mokyklos Sumanimama.lt įkūrėja
Marija Mizgaitienė in-vecaku-skola