Interviu su pribuvėja Angelina Martinez Miranda: „Būtina kalbėtis su gimda“

Interviu su pribuvėja Angelina Martinez Miranda: „Būtina kalbėtis su gimda“

12. Sep 2017, 09:00 Aistė_mamyciuklubas.lt Aistė_mamyciuklubas.lt

Šį savaitgalį Vilniuje viešėjo garsi visame pasaulyje tradicinė akušerė / pribuvėja iš Meksikos Angelina Martinez Miranda. Ji lietuvių bei kaimyninių šalių moterims: gydytojoms, akušerėms, pribuvėjoms, duloms, osteopatėms – visoms, kam artima gimties tema vedė seminarą apie vaisingumą, nėštumą ir pogimdyvinį laikotarpį. Mūsų portalui labai įdomi pasirodė vaisingumo tema. Ir neatsitiktinai. Juk Lietuvoje ir visame pasaulyje ši problema didėja kone geometrinės progresijos dydžiu – vis  daugiau šeimų negali susilaukti vaikelio.

Reikia visa tai patirti pačiai, kad suprastum moters, svajojančios apie motinystės stebuklą, jausmus. Juk metai po metų kiekvieną mėnesį tenka gyventi laukimu, kurį galiausiai apvainikuoja nusivylimas nėštumo testo juostelėje išvydus ne du, bet vieną brūkšnelį, bylojantį – testas neigiamas. Štai tokia yra mūsų su Angelina pokalbio pradžia.

Angelina, kaip ir jos motina, močiutė ir promočiutė, yra tradicinė akušerė/pribuvėja. Garsi moteris turi 5 sūnus ir daugybę anūkų. Per gyvenimą ji padėjo ateiti į pasaulį maždaug 15 000 vaikučių. Angelina turi savo gimdymo centrą, esantį šalia namų Meksikoje, kuriame per mėnesį ji ir jos mokiniai priima vidutiniškai 23 gimdymus. Angelina yra labai gerbiama savo bendruomenėje, ilgus metus priklauso Šiaurės Amerikos akušerių sąjungai (MANA), aktyviai dalyvauja tarptautinėse konferencijose ir seminaruose visame pasaulyje. Štai jos atsakymai nevaisingumo tema.

Šiandien labai daug moterų turi vaisingumo problemų. Kaip manote, kas tai lemia?

Taip, ši problema aktuali visame pasaulyje. Ypač ji vargina tas moteris, kurios turi emocinių problemų, sunkumų. Kitaip tariant, kurios gyvena nuolatiniame strese, bėgime, nesibaigiančių rūpesčių sūkuryje. Aišku, labai svarbu ir moters fiziologija. Labai dažnai neteisingai funkcionuoja kepenys. O jos taip pat turi įtakos darniai gimdos veiklai. Viskas yra susiję. Kitaip tariant, per daug dirbame, per mažai ilsimės, valgome nesveiką maistą, mus supa užteršta aplinka, per mažai judame. Galų gale per vėlai gimdome. Viskas susideda. Nevaisingumo priežastys yra labai skirtingos, nes kiekviena moteris – individuali.

Labai svarbu, kad moterys daugiau laiko skirtų sau. Tiesiog sau. Daugumai trūksta paprasčiausio dėmesio, nepatenkinami jų poreikiai. Kartais pakanka tiesiog prisilietimų, masažų ir viskas susitvarko. Šiuolaikinės moterys yra per daug įsitempusios.

 Tradicinė medicina, be jokios abejonės, stengiasi gydyti nevaisingumą, tačiau kartais ir ji nuleidžia rankas, esą nieko daugiau nebegalima padaryti. Tai išgirdusi pora susitaiko su likimu, kažkaip gyvena toliau ir po kiek laiko netikėtai užsimezga gyvybė. Neretai taip nutinka porai jau įsivaikinus vaikelį. Kaip galima tai paaiškinti? Niekaip kitaip, tik stebuklu. Vadinasi, pastojimą lemia ne tik fiziologija, bet ir psichologija. Matyt, ne veltui sakoma, mintys – pati galingiausia pasaulio jėga.

O taip. Mačiau dešimtis tokių atvejų. Kaip jau minėjau, norint pastoti ir sėkmingai išnešioti vaikelį, labai svarbu moters vidinė ramybė ir atsipalaidavimas. Žmogaus kūnas yra tarsi elektra. Kartais uždegame šviesą, o lemputė mirksi. Galvojame, kad kažkas blogai su ja. Bet ne, ji juk neperdegusi. O gal problemos slypi laiduose? Gal pakanka tik juos pakoreguoti ir lemputė vėl švies ryškiai bei aiškiai.

Pavyzdžiui, esant kiaušintakių nepraeinamumui labai naudinga paglostyti pilvą toje srityje, kur jie randasi, pamasažuoti tas vietas. Tai labai padeda. Nors ir sunku tuo patikėti.

 Ar Meksikoje didelė nevaisingumo problema?

Pakankamai. Tačiau dažniausiai su šia problema įmanoma susitvarkyti. Siekiant moteriai padėti, labai svarbu išsiaiškinti, koks jos mėnesinių ciklas, kas jį trikdo. Meksikoje, jei moteris vargina nereguliarios menstruacijos, jos renkasi šokti taip vadinamojo Mėnulio šokio. Tai dažniausiai vyksta spalio mėnesį, per pilnatį. Šokti susirenka išties nemažai moterų – jų būna iki 1000. Šokių metu, jie trunka kelias dienas, yra lankomasi specialioje iš žemių ir molio pagamintoje pirtyje. Ši savo forma labai panaši į gimdą, turi labai siaurą įėjimą. Į tą pirtį moterys praktiškai įropoja. Ten jos kaitinasi, medituoja. Išropojusias iš pirties pasitinka pribuvėja, moterys tarsi užgimsta iš naujo. Kas įdomiausia per šią ceremoniją daugumai moterų vienu metu prasideda mėnesinės. Šie moterų susibūrimai – labai svarbūs. Juose pulsuoja labai galina energija.

 Ar jūs dalyvauja šiose šventėse?

Ne, nes tuo metu dažniausiai padedu gimdančioms moterims (šypsosi).

 Kas moteriai padeda sureguliuoti mėnesines?

Labai svarbu ieškoti moterų susibūrimų. Buvimas  kartu, bendrystėje nepaprastai reikalingas ir prasmingas. Dar labai padeda įvairios žolelės. Lietuvoje auga taip pat labai daug naudingų augalų. Padeda raktažolė, šalavijas. Labai sveika imbieras. Karšta kakava. Kai moteris nevaisinga, jos gimda šalta. Labai svarbu ją šildyti. Tos žolelės padeda tai padaryti.

 Ko palinkėtumėte Lietuvos moterims – norinčioms ir jau besiruošiančioms tapti mamomis?

Atrasti ryšį su savo vidiniu aš, pradėti kalbėtis su savo gimda, kasdien liesti savo pilvą, glostyti jį. Pavyzdžiui, Meksikoje moterų rūbus, toje vietoje, kur yra gimda, labai dažnai puošia gėlių raštai, tose dekoracijose daug raudonos spalvos. Atkreipkite į tai dėmesį. Tikima, kad tokios dekoracijos saugo gimdą, saugo vaisingumą.

Nėštumo metu būtina labiau mylėti save, skirti daugiau laiko sau. Juk moteris, ypač šeimoje, visa ko pagrindas.  

 Koks buvo Jūsų įsimintiniausias gimdymas?

Gimdymų buvo labai daug, visi jie paliko emocinį pėdsaką. Labai įsiminė gimdymas, kai pas mane atėjo tuoj gimdysianti moteris, o mano gimdymo namuose jau buvo kelios gimdyvės. Aš tuo metu buvau visiškai viena, be jokių pagalbininkų. Tai gimdyvei labai reikėjo visokeriopo palaikymo. Staiga girdžiu iš gretimos patalpos garsų šūksmą. Įbėgu – kita moteris pagimdė vaikelį. Savarankiškai. Kūdikis gimė dar nenubėgus vandenims, gimė būdamas vandenų maišelyje. Tai buvo neįtikėtinai gražus, tiesiog įstabus vaizdas. Buvo galima matyti, kaip jis juda tame skystyje, dairosi. Gaila, tada neturėjau filmavimo kameros.

 Meksika – nepaprastai didelė šalis. Kaip ten vertinamos pribuvėjos, gimdymai ne ligoninėje, o namuose?

Aišku, yra visokių nuomonių ir vertinimų, tačiau iš esmės pribuvėjos Meksikoje yra gerbiamos. Bendradarbiaujame su klinikomis, ligoninėmis, esame geranoriški vieni kitų atžvilgiu. Kiekviena  pribuvėja, matydama, kad kažkas gimdymo procese klostosi negerai, tikrai nerizikuos moters ir kūdikio gyvybėmis, padės jiems patekti į ligoninę.  Mano šalyje vyrauja įsitikinimas: svarbiausia gerbti pačių moterų pasirinkimą gimdyti ten, kur jos nori. Tai jų teisė.