9 mėnesiai: kokia kosmetika yra saugi?

9 mėnesiai: kokia kosmetika yra saugi?

14. Apr 2012, 00:00

Laukiantis vaikučio, kiekviena moteris nori jam suteikti geriausią aplinką gimti. Kartais kreipdamos dėmesį į sveiką mitybą, gerą savijautą ir sportą, nėštukės primiršta tai, kas ne mažiau svarbu – saugi kosmetika, be kurios moterys neapsieina nė dienos.

 

Konsultuoja VšĮ "Baltijos aplinkos forumas" (www.bef.lt) cheminių medžiagų ekspertė Laura Stančė.

 

Nuomonės išsiskiria


„Mamytės, ar galiu dažyti plaukus besilaukdama?“ – tai gana dažnas klausimas mūsų „Mamyčių klubo“ forume. Pirmą kartą pastojusiai mamai natūraliai kyla klausimas – ar viskas, ką ji naudojo iki tol, tinka ir laukiantis vaikučio? Pagimdžiusių ir dar tik tapsiančių mamomis nuomonės šiuo klausimu išsiskiria.

 

Štai neseniai dukrytės susilaukusi Agnė svarsto:  „Plaukų per nėštumą dažyti nepatartina, nes juose esančios cheminės medžiagos per galvos odą patenka į organizmą ir nukeliauja iki vaikučio. Tačiau kita vertus, juk cheminės medžiagos visur mus supa“.  O štai Angelė, su šeima gyvenanti Didžiojoje Britanijoje sako, kad apie tai ji teiravosi vietos gydytojų ir šie ją nuramino:

 

„Man gydytoja sakė, jog yra įrodyta - plaukų kirpimas, dažymas - nieko nekeičia, ir čia apie tai jau nebediskutuojama.  Aš dažiau ir kirpau plaukus, turiu sveiką ir stiprų angelėlį“.  Tuo tarpu vaikučio besilaukianti Gerda sako, kad nevalia pamiršti kone svarbiausio šio klausimo aspekto – kokiais dažais dažomi plaukai, juk jų irgi būna įvairiausios sudėties – nuo natūralių iki nelabai.

 

Svarbu kalbėti apie kosmetikos grėsmes


Aplinkosaugos organizacijos „Baltijos aplinkos forumas“ cheminių medžiagų ekspertė Laura Stančė sutinka, kad kalbėti apie galimas kosmetikos grėsmes besilaukiančioms vaikelio yra labai svarbu:

 

„Kosmetikos sudėtyje, kaip ir visuose kituose buityje naudojamuose daiktuose gali būti pavojingų cheminių medžiagų. Pavojingos cheminės medžiagos – tokios, kurios yra sukurtos žmogaus, ir turi neigiamą ilgalaikį poveikį žmogaus sveikatai ir aplinkai - yra toksiškos, linkusios kauptis organizme, patvarios ir veikiančios endokrininę sistemą. Šios medžiagos yra siejamos su vėžiniais susirgimais, imuninės sistemos pakenkimu, alergijomis, todėl svarbu tokių medžiagų vengti“.

 

Būsimoji mama atsako už du


Labai svarbu kiekvieną dieną prisiminti, kad vaikučio besilaukianti moteris yra atsakinga ne tik už save, bet ir už pilve gyvenančią naują gyvybę, kuri yra jautresnė bet kokiam neigiamam poveikiui negu mes, suaugusieji.

 

Cheminių medžiagų ekspertė Laura Stančė: „Būsimos mamos turėtų žinoti, kad kai kurios pavojingos cheminės medžiagos, plačiai naudojamos kosmetikoje, nes manoma, kad maži jų kiekiai nekenksmingi suaugusiam žmogui, tačiau net ir nedideli tokių medžiagų kiekiai patekę į vaisiaus organizmą tam tikroje vystymosi stadijoje gali turėti negrįžtamų pasekmių.

 

Tai ir lytinės sistemos sutrikimai, hormoninės sistemos pakitimai, alergijos tikimybė. O be to, jei per dieną tepamės 5 rūšių kremais, kurių sudėtyje yra pavojingų medžiagų – koncentracijos gali būti ne tokios ir mažos, tačiau nieks neįvertino suminio efekto, kaip jos veikia viena su kita. Todėl apie sudėtį verta žinoti, rinktis kosmetikos priemones atsakingai, ypač turint omeny, kad pavojingoms cheminėms medžiagoms yra alternatyvų“.

 

Kuo paprasčiau, tuo geriau


Renkantis kosmetiką būsimai mamai svarbi taisyklė: „Kuo paprasčiau, tuo geriau“ arba „Kuo mažiau sudedamųjų dalių, tuo geriau“. Todėl jeigu ant kosmetikos priemonės etiketės rasite keliasdešimt sudedamųjų dalių, geriau apeikite ją ratu. „Kosmetikoje ir asmeninės higienos produktuose yra naudojama tūkstančiai įvairių medžiagų, o visiškai ištirta, įskaitant ilgalaikį poveikį žmogui ir aplinkai tik apie 11 procentų medžiagų!“ – sako „Baltijos aplinkos forumo“ specialistė.

 

Kokių medžiagų vengti būsimai mamai?


Kvapiosios medžiagos (angl. Perfum, Fragrance) naudojamos visur. 95% kvapams naudojamų medžiagų yra sintetinės, pagamintos iš naftos. Viename kosmetikos gaminyje gali būti 50-100 kvapiųjų medžiagų, kurios gali dirginti odą ir kvėpavimo takus, sukelti alergiją,  astmą. Šios medžiagos prasiskverbia pro odą, pažeidžia kepenis, inkstus, nervų sistemą ir dėl savo ypatingo patvarumo bei savybės biologiškai kauptis randamos gyvūnų riebaliniame audinyje, motinų piene. Ypač pavojingi muskuso junginiai.

 

Triklozanas - antibakterinės medžiagos, naudojamos gaminant dantų pastą, servetėles, muilą, kaupiasi organizmuose (rastas motinos piene, žuvyse) ir gali sukelti vystymosi sutrikimus.

 

Parabenai (butilo, metilo, etilo, propilo, izobutilo) randami kone visur - kremuose, šampūnuose ir t.t. Jie naudojami kaip konservantas ir per odą lengvai prasiskverbę į organizmą ardo endokrininę sistemą, sukelia alergiją.

 

Ftalatai yra naudojami ypač dažnai, tačiau jie dažniausiai nėra minimi etiketėje ir įvardijami kaip kvapiosios medžiagos. Būtent dėl ftalatų lengviau į odą įsigeria kremas, ilgiau išlieka gaivus kvapas. Jie neigiamai veikia vyrų vaisingumą, kenkia kepenims, trikdo medžiagų apykaitą, silpnina imuninę sistemą, vaikams gali sukelti astmą.

 

Natrio laurilsulfatas naudojamas šampūnuose, dantų pastoje, vonios ir dušo priemonėse kaip nuriebalinanti ir putojimą sukelianti priemonė. Ji dirgina odą, akis ir kvėpavimo takus, gali pažeisti kepenis, plaučius ir imuninę sistemą. Yra  įrodymų, kad gali turėti neigiamą poveikį vaisingumui.

 

Propilenglikolis naudojamas šampūnuose, losjonuose nuo saulės, kūno losjonuose kaip drėkinanti medžiaga. Jis gali sukelti kontaktinį dermatitą, dilgėlinę, yra siejamas su centrinės nervų sistemos pažeidimais.

 

Kokia kosmetika nėščiosioms saugiausia?


Taigi, renkantis kosmetiką būsimai mamai reikėtų vengti aukščiau minėtų medžiagų. Kitas patarimas, kaip neapsirikti renkantis kosmetiką būsimai mamai - pirkti Europos sąjungos gamintojų kosmetikos produktus yra saugiau, negu kitų šalių. Įvairiose šalyse galioja skirtingi reikalavimai ir gali buti draudžiamos skirtingos medžiagos.

 

Pavyzdžiui, Europos Sąjungoje yra draudžiama kosmetikoje naudoti apie 1000 medžiagų arba jų naudojimas ribojamas, tuo tarpu JAV - tik kelios dešimtys. 

 

Renkantis kosmetiką reikia išstudijuoti produkto sudėtį. Paprasčiausias būdas sužinoti, kad produktas yra tikrai ekologiškas, yra ieškoti ant jo pakuotės nepriklausomos ekologiškai sertifikuojančios organizacijos logotipo.  Ekoženklai - Europos Sąjungos ekoženklas „Gėlė“, „Gulbė“, „Ecocert“, „Soil association“ -  įrodo, kad tose priemonėse yra mažiau sveikatai ir aplinkai pavojingų medžiagų.

 

“Triušio” ženklas reiškia, kad jie nebuvo bandyti su gyvūnais, „Vegan“ – nenaudojami gyvūninės kilmės ingredientai. Patikimą natūralią kosmetiką nurodo šie ženklai: „BDIH“ – natūralūs ingredientai (bet nebūtinai ekologiški), nebandyta su gyvūnais; „NaTrue“ – natūralūs organinės kilmės ingredientai (mažiausia 75%).

 

Ar ribojai kosmetikos naudojimą nėštumo metu?

 

Tomas29 Tomas29 17. May 2023, 15:38

Esmu pati pārbaudījusi un varu teikt, ka visi produkti, ko piedāvā Crystal Cosmetics, ir dabīgi un droši manai ādai, matiem un arī nagiem. Pirmajā reizē pasūtīju roku ziepes, lielo šampūnu visai ģimenei un dažas gēla nagu lakas, bet tagad jau zinu, ka Crystal Cosmetics e-veikalā varu nopirkt visu, kas nepieciešams manai un ģimenes sadzīvei, un higiēnai. Mana sejas āda tagad izskatās starojoša un veselīga, bet vīrs un bērni ir sajūsmā par lielo iepakojumu šampūniem un dušas želejām, kas labi smaržo un lieliski pilda savu funkciju. https://crystalcosmetics.lv/
Ja jums patīk iegādāties skaistumkopšanas produktus tiešsaistē un jums ir svarīgi nepārmaksāt, es ieteiktu izmēģināt Crystal Cosmetics! Esmu iepirkusies vairākos interneta veikalos un noteikti varu apgalvot, ka Crystal Cosmetics ir labākās cenas augstas kvalitātes kosmētikas un sadzīves produktiem. Man patīk lielais zīmolu un produktu klāsts, kā arī produktu labās sastāvdaļas. Kopumā esmu ļoti apmierināta ar iepirkšanos Crystal Cosmetics un es iepirkšos tur arī turpmāk!

15. Apr 2012, 10:44

Apskritai nemėgstu per daug terliotis, tai ir dabar tas pats 😀