9 mėnesiai: kaip nesusirgti?

9 mėnesiai: kaip nesusirgti?

27. Jan 2012, 07:00

Vaikelio besilaukianti mama šaltuoju metų laiku, kai aplink siaučia virusai, turėtų būti atsargesnė negu įprastai, nes nuo jos savijautos tiesiogiai priklauso ir mažojo pilvelio gyventojo sveikata.

 

 Užbėgti ligai už akių

 

Skauda galvą, peršti akis, niežti nosį ir kutena galvą… To baiminasi kiekviena vaikelio besilaukianti moteris. Kaip išvengti ligų, ypač žiemą, kai virusai, rodos, tik ir tyko savo aukų. Juk nėščiajai tenka eiti į darbą, kur, galbūt, jau kelintą dieną kosti ir sloguoja bendradarbė, ji apsiperka sausakimšoje parduotuvėje ir poliklinikoje laukia ilgoje eilėje prie šeimos gydytojos kabineto.

 

Šiuo atveju reikėtų paisyti patarimų, kuriuos kartais praleidžiame pro ausis. Tai yra: vengti  masinių susibūrimo vietų, kasdien ne po kartą plautis rankas, kiek įmanoma, laikytis režimo – pakankamai išsimiegoti, valgyti sveiką, pilnavertį ir vitaminingą maistą.

 

 Kuo pavojingi vaistai?


Vaistai, patekę į mūsų organizmą, keičia jo biocheminę terpę. Todėl kiekvienas vaistas turi pašalinį poveikį, kuris nurodomas jo informaciniame lapelyje. Kai vaistas yra būtinas, sakoma, kad jo nauda yra didesnė už pašalinį poveikį. Tuo tarpu mamos pilve augantis vaikelis į minėtus biocheminius pokyčius gali sureaguoti kitaip. Vaistų poveikis gali turėti neigiamos įtakos genams, chromosomoms ir vaisiaus ląstelėms, o tai reiškia, kad vaikutis gali gimti turėdamas tam tikrų raidos sutrikimų ir įgimtų ydų.

 

Be to, vaistai per placentą gali pažeisti kraujotaką, trikdyti medžiagų apykaitą tarp mamos ir vaisiaus, o tai gresia priešlaikiniu gimdymo, vaisiaus raidos sulėtėjimu. Vaistų poveikis labai priklauso nuo konkretaus vaisto, jo dozės, nėštumo laiko bei pačios moters organizmo savybių.



Nuo ko pradėti gydytis? Keletas svarbių patarimų:


1. Taisyklė numeris vienas nėštumo metu – jokios savigydos. Pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku – būtina.

 

2. Jeigu nežinodama apie nėštumą, vartojai kažkokių vaistų, pasakyk apie tai prižiūrinčiam gydytojui. 

 

3. Gydytojui paskyrus vaistų, būtinai pasiteirauk apie pašalinį jų poveikį. Nesidrovėk klausti, o jei yra galimybė, išgirsk ir kitą nuomonę.   

 

4. Stenkis kuo mažiau sumažinti susirgimo riziką, ypač pirmaisiais trim nėštumo mėnesiais, kai aktyviai formuojasi vaikučio organai.

 

5. Jeigu planuoji vaikutį ir turi lėtinių ligų, kurios gimdymo metu gali paūmėti, iš anksto aptark tai su gydytoju.

 

6. Jei vaikutį planuoja hormoninius kontraceptikus vartojanti moteris, prieš pastojant jų reikia atsisakyti bent prieš tris mėnesius, o dar geriau- prieš pusmetį.  

 

7. Nemanyk, kad žoliniai preparatai nėščiosioms yra visai nekalti. Anaiptol, patariama vengti net tokių imuniteto stipriklių kaip ežiuolė, ženšenis ir kitų. Jie pasižymi savybėmis, keliančiomis kraujo spaudimą, didinančiomis pulsą, taiga, apsunkinama ir mamytės, ir vaikučio širdies sistemos veikla.



8. Pajutusi slogą, skalauk nosį jūros vandeniu, neskubėk pirkti nosies gleivinę sutraukiančių vaistų.

 

Jei negerėja – ieškokite pagalbos


„Mamyčių klubą“ konsultavusi gydytoja ginekologė Lina Rudaitienė sako, kad paprastas peršalimas turėtų praeiti per 7-10 dienų. „Peršalimo gydymo principas – malšinti ar lengvinti simptomus. Jei jie nebeūmės, neatsiras naujų, vadinasi, liga rimsta. Tačiau ligai ūmėjant, kylant kūno temperatūrai, turėtumėte kreiptis į savo šeimos gydytoją“ – pataria specialistė. O štai dar keletas patarimų, kaip gydytis nėštutei peršalus, kai kamuoja sloga, kosulys.  

 

  • Kuo daugiau gulėkite lovoje ir ilsėkitės. Nepamirškite reguliariai vėdinti kambarius.

 

  • Maistas turi būti švelnus, o kai skauda gerklę – minkštesnis (košės, trintas maistas). Vartokite kuo daugiau šiltų skysčių: šiltas pienas su medumi, uogų ar vaisių arbatos. Tinka aviečių, erškėtuogių, svarainių, juodųjų serbentų ir kitos arbatos.

 

  • Arbatžolių arbatas patarčiau gerkite silpnas ir ne daugiau penkių puodelių per dieną, nes jose yra kofeino.

 

  • Šiltai laikykite kojas - apsimaukite vilnones kojines.

 

  • Nosiaryklei plauti, gerklei skalauti tinka jūros druskos tirpalai. Slogai, nosies gleivinės paburkimui mažinti – purškalai į nosį su ksilometazolinu. Gerklės, nosiaryklės skausmui, uždegimui mažinti tinka gydomosios čiulpiamos pastilės 4 kartus per dieną.

 

  • Kosuliui malšinti, atsikosėjimą gerinti – inhaliacijos su eukaliptu, patepkite padus, krūtinę tam skirtais eteriniais balzamais (tik nepersistenkite).

 

  • Temperatūrą mažinkite tuomet, kai ji pakyla virš 38 laipsnių, tam tinka paracetamolis.

 

  • Nėštumo metu galima vartoti natūralius organizmo „sargus“: česnaką, imbierą, spanguoles, krienus bei kitus vaisius ir uogas.

 

 

02. Feb 2012, 14:09

Na va, aš šiuo metu laukiuosi pirmojo lėliuko, mums dar vos šešios savaitės, bet jau užpuolė mane peršalimas, yra nežymi temperatūra, paskaičiau, kad pirmosiomis nėštumo savaitėmis sirgti labai blogai, gal turit patarimų kaip namų sąlygomis greičiau pasveikti?

27. Jan 2012, 13:14

as nestumo metu kai siautejo kiauliu gripas geriau arbata: citrina, imbieras, medus 😀 ir labai retai eidavau i visokius prekybcentriu ir t.t. 😀 ligu pavyko isvengti 😀

laurora laurora 27. Jan 2012, 10:18

kai buvau nescia ,kasdien suvalgydavau cesnako skiltele su duona, kad neapsirgciau, nes tada kaip tik gripai siautejo. man jis puikiai tiko, nes labai norejosi kazko astraus

27. Jan 2012, 07:23

Mano šeima kasdien profilaktiškai vartoja medų+citriną+imbierą. Taip pat nakčiai mes su dukryte mėgstam išgerti pieno su medumi. Ir sveika, ir skanu😀 Tfu, tfu, tfu - nuo neštumo pradžios dar nesirgau😀