7 draudimai ko negalima daryti nėštumo metu

7 draudimai ko negalima daryti nėštumo metu

10. Jul 2014, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Nors nėštumas - ne liga, tačiau šis laikotarpis ypatingas, todėl turite save ypatingai saugoti ir atsižvelgti į tam tikrus dalykus. Mamyčių klubas primena apie septynis draudimus, kuriuos būsima mamytė turėtų atsiminti. 

Ko negalima daryti nėštumo laikotarpiu:

1. Ne – gazuotiems gėrimams

Kad ir kaip esate ištroškusi, nuo gazuoto vandens ir kitų gėrimų "su burbuliukais" geriau susilaikyti. Labiausiai tinka negazuotas mineralinis vanduo! Jis geriausiai atgaivina ir suteikia jėgų karštą vasaros dieną. Įprastą geriamąjį vandenį galite pagardinti, įmesdamos citrinos riekelę.

2. Ne – pilvuko deginimui saulėje

Ne tik nepatariama prieš saulę atkišti pilvuko ir degintis, tačiau apskritai tiesioginiuose saulės spinduliuose nėščiajai nerekomenduojama būti. Pasak gydytojos ginekologės Linos Rudaitienės, nėštumo metu visiškai be jokios apsaugos nėščioji saulėje gali būti dvi valandas po saulėtekio ir dvi valandas iki saulėlydžio.

Nėščioji turi vengti odos nudegimo, ypač didelio jos ploto, ir šiluminio smūgio. Kai oda nudega, ji parausta, patinsta, atsiranda skausmas, odoje susidaro daug biologiškai aktyvių medžiagų prostaglandinų, kurie patekę į kraują gali sukelti nepageidaujamus gimdos susitraukimus.

3. Ne – "greitam maistui"!

Valgyti karštą dieną būsimai mamai patartina dažnai ir po truputį. Kaip niekad būkite budrios dėl maisto saugumo - karštą dieną maistas greitai genda, todėl rinkitės jį atidžiai, tik įsitikinusios dėl saugumo. Venkite įvairių kioskuose parduodamų pyragėlių su mėsa, čeburekų, kibinų. Jeigu einate gatve ir esate labai išalkusi, geriausia išeitis – ledų porcija, kol surasite patikimą kavinę pavalgyti.

4. Ne – alkoholiui ir rūkymui

Turėtų būti savaime suprantama, kad nėštumo metu reikia atsisakyti žalingų įpročių kaip alkoholinių gėrimų vartojimas ir rūkymas. Specialistai rekomeduoja dar prieš pastojant nors porą mėnesių nevartoti alkoholio ir nerūkyti. Tai vis jūsų ir mažylio labui. Yra nuomonių, kad nėštumo metu nors trupučiu vyno galima pasimėgauti, bet jei galite susilaikyti, geriau to nedarykite. Pastebėta, kad tarp išgėrinėjančių nėščiųjų persileidimai 2-4 kartus dažnesni.

5. Ne – kofeinui

Šis draudimas nėra iš piršto laužtas. Per didelis kofeino vartojimas gali pakenkti vaisiui. Per dieną leidžiama išgerti ne daugiau kaip 1-2 puodelius nestiprios kavos. Šokolade kofeino yra gerokai mažiau, tačiau apsivalgyti irgi nereikėtų.

6. Ne – šokinėjimui

Mankštintis ir sportuoti būtina, nes sportas gerina kraujo apytaką, stiprina raumenis, atpalaiduoja. Geriausia, pasak specialistų, sportuoti – antrą nėštumo trimestrą. Tačiau jokiu būdu nešokinėkite, nedarykite staigių šuolių, nešokinėkite per virvutę ir ilgam nesulaikykite kvėpavimo. Nerekomenduojama šokti parašiutu, jodinėti, žaisti tinklinį, nardyti. Kodėl negalima būtent šokinėti? Nes kratantis juda gimda ir gali atšokti placenta.

7. Ne – maudynėms neaiškios kokybės vandens telkiniuose

Suprantama, karštą vasaros dieną norisi atsigaivinti ir pasilepinti maudynėmis. Tačiau upėse, ežeruose ar kituose vandens telkiniuose, pasak gydytojos ginekologės Linos Rudaitienės, gali būti abejotinos kokybės vanduo, todėl nėštumo metu maudytis nerekomenduojama.

Yra alternatyva – galite pabraidyti po vėsų upės ar jūros vandenį. Arba vykdamos prie ežero ar kito vandens telkinio, paimkite paprastą buitinį purkštuką, įsipilkite vandens ir kartas nuo karto apsipurkškite kūną. Taip neperkaisite ir atsigaivinsite.

Ar į visus šiuos draudimus atsižvelgiate? O gal žinote daugiau? 

Ekspertai

Lina Rudaitienė

„Northway medicinos centro“ gydytoja ginekologė
Lina Rudaitienė in-vecaku-skola
10. Jul 2014, 15:11

Taip atvirai sakant laikiausi 4 ir 6, o visi kiti "draidimai" per daug susiję su vasaros kasdienybe. Žinoma, viską darydavau pasitarusi su gydytoja, bet man tikrai nedraudė maudyti jūroje, šildytis saulutėje (protingai) ir t.t.

10. Jul 2014, 13:47

Sunku būtų be burbuliukų vandeny... 😃

10. Jul 2014, 09:06

Nors ne visus siuos draudimus zinojau, bet kaip matau visu draudimu laikausi, isskyrus greita maista 😀 kartais leidziu sau pasimegauti kebabu ar kitu greitu uzkandziu, bet tik retomis progomis ☺