Kokios priežastys lemia, jog vaisiaus vandenų per mažai

Kokios priežastys lemia, jog vaisiaus vandenų per mažai

06. Sep 2017, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kai kuriais atvejais vaisiaus vandenų tūris aplink kūdikį gali būti per mažas arba per didelis. Norint suprasti, kokią įtaką tai gali daryti mama ir kūdikiui, būtina žinoti, kokį vaidmenį nėštumo metu vaidina vaisiaus vandenys.

Vaisiaus vandenys saugo ir aprūpina vaikutį skysčiais. Mažylis kvėpuoja skysčiais ir nuryja juos. Šis procesas padeda kūdikio plaučiams ir virškinimo sistemai sustiprėti.

Vaisiaus vandenys padeda kūdikiui judėti – tokiu būdu vystosi jo raumenys ir kaulai.

Vaisiaus vandenų pūslė, kuriame ir auga kūdikis, pradeda formuotis maždaug 12 dieną po pastojimo. Tokiu metu ima pamažu pildytis ir vandenys.

Ankstyvojo nėštumo metu vaisiaus vandenis kuria mamos organizmas, bet po 12 savaitės, kai mažylis ima sisioti, didžiąją dalį vaisiaus vandenų kuriasi sau pats. 

Vaisiaus vandenų tūris didėja iki 28-32 nėštumo savaitės, o vėliau jo tūris nesikeičia iki pat 37-40 savaitės, o po to mažėja.

Pasak akušerės, "Gandro lizdas" įkūrėjos Ievos Girdvainienės, tai, kad vaisiaus vandenų yra mažiau, negu norma, patvirtinti gali tik ultragarso tyrimas.

Kokios pagrindinės priežastys, lemiančios, kad vaisiaus vandenų būna mažiau:

1.Vaisiaus inkstų sistemos sutrikimai, jų neišsivystymas. Taip gali nutikti dėl infekcijos arba priežastis būna genetinė. Šiuo atveju vaisiaus vandenų trūkumas nustatomas nėštumo pradžioje.

2.Vaisiaus vandenų tekėjimas po truputį - ši problema dažniau pasitaiko nėštumo pabaigoje.

3.Placentos veiklos sutrikimas, kurio priežastis – vėlyvoji toksikozė, hipertonija, nėščiųjų cukrinis diabetas it kt.

4.Vaisiaus pernešiojimas (daugiau kaip 42 savaitės). Placenta "sensta", blogai atlieka savo funkciją, dėl to mažėja vaisiaus vandenų.

5. Daugiavaisis nėštumas. Jis gali įtakoti ir būseną, kai yra per daug vandenų, taip pat ir per mažai vandenų.

6. Apie pusė atvejų, kai vaisiaus vandenų yra per mažai, taip ir lieka su neišaiškinta priežastimi.

Ką jaučia moteris?

Kartais moterys, kurioms nustatyta, jog yra per mažai vaisiaus judesių, pasakoja, kad jaučia stipresnius, negu įprasta, vaisiaus judesius. Tačiau dažniausiai per mažai vaisiaus vandenų moters sveikatai įtakos neturi, ji to nejaučia, ir yra diagnozuojama tik ultragarso metu. 

Kai padėtis tampa pavojinga

Itin didelis vaisiaus vandenų trūkumas nustatomas, kai jų yra mažiau kaip 600 ml. Tai gali turėti neigiamos įtakos vaisiaus augimui, trukdo tinkamam jo  plaučių bei kaulų išsivystymui, o kai kuriais atvejais netgi kelia grėsmę jo gyvybei. 

Gimęs vaikas, kurio mamai nėštumo metu buvo nustatyta mažai vaisiaus vandenų, yra atidžiai stebimas dėl galimų inkstų ir šlapimo sistemos ligų. Neretai jis gimsta mažesnio svorio.

Kai nėščiajai nustatoma per mažai vaisiaus vandenų, svarbu rasti to priežastį. Būtina echoskopijos metu patyrusiam specialistui atidžiai apžiūrėti vaikutį dėl galimų jo apsigimimų, infekcijų.

Gimdymo metu tokiai moteriai neretai atliekama cezario pjūvio operacija. Pasitaikančios komplikacijos – priešlaikinis gimdymas, naujagimio hipoksija.

20170905111355-29544.jpg