6 patarimai, kaip išvengti rytinės toksikozės

6 patarimai, kaip išvengti rytinės toksikozės

20. May 2019, 08:36 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Džiugiausia naujiena, jog laukiatės, neretai sužinoma ne itin maloniu būdu. Blogumas, pykinimas, lakstymai į vonios kambarį, pasikeitęs skonis valgant ir dar daug požymių, liudijančių šią džiugią naujieną. Kaip padėti sau, kai ima stipriai pykinti?

Pasak medicinos centro „Maxmeda“ ginekologės Žanetos Kasilovskienės, pykinimas laikomas vienu iš pirmųjų nėštumo požymių. Tačiau pykina toli gražu ne visas būsimąsias mamas, o nėščiųjų vėmimas pasitaiko tik apie 1 procentą visų nėštumų.

„Dažniausiai jis vargina nėščiąją iki 12-16 savaitės, rečiau iki 20 nėštumo  savaitės. Labiausiai pykina nuo 6 iki 10 nėštumo savaitės. Priežastys iki galo nėra visiškai žinomos, tačiau žinoma, kad pykinimas ir vėmimas priklauso nuo didėjančio chorioninio gonadotropino kiekio.

Todėl ne be reikalo močiutes sakydavo: „Jei pykina, turbūt, esi nėščia“, o ginekologai juokaudami sako: „Jei pykina, reiškia nėštumas vystosi, ir viskas gerai“" - šypteli gydytoja. 

Kada tenka gultis į ligoninę?

Kokiais atvejais dėl nėščiųjų pykinimo prireikia atsidurti ligoninėje? Pasak dr. Žanetos Kasilovskienės, ligoninėje nėščiosios gydomos, tik esant vidutinio ir sunkaus laipsnio vėmimui, tuo metu kai pradeda trikti vandens ir mineralinių medžiagų apykaita.

"Kadangi moteris dėl pykinimo negali gerti, būtina lašinti skysčius, skirti tinkamą dietą. Kartais skiriami ir medikamentai, slopinantys vėmimą“, - pasakojo gydytoja ginekologė.

Kaip sau padėti, kai pykina?

Vieno stebuklingo patarimo, kaip palengvinti sau gyvenimą nėštumo metu, kai labai pykina, deja, nėra. Kiekviena moteris turi atrasti tik jai veiksmingą būdą.

Dr. Žanetos Kasilovskienės patarimai:

  • Esant lengvai formai, būtina gerti dažnai, bet po ne daug, kad nesudirginti skrandžio. 
  • Galima vartoti imbiero arbatą ar marinuotą imbiero šaknį.
  • Pastaruoju metu vis populiarėja akupunktūra, gydant nėščiųjų vėmimą. Tačiau tai turi atlikti patyręs gydytojas.

 Dažnai nėščiosios, o ir patys gydytojai teikia pirmenybę tokiam gydymo metodui negu vaistams.

Apie pykinimą nėštumo metu ir kaip jo išvengti pasakoja ir sveikos mitybos specialistė, „Sulieknėk sveikai“ vadovė, Vaida Kurpienė.

Lengviausia yra toms moterims, kurioms pykinimas pasireiškia dėl konkrečių kvapų ar maisto produktų. Šiuo atveju patarimas akivaizdus – vengti šių produktų.

Sudėtingiau, jei pykinimas su vėmimu prasideda nuo pat ryto. Tokiu atveju sutrinka elektrolitų pusiausvyra ir ši situacija dar padidina pykinimo problemą. Šios situacijos sprendimas nebus labai paprastas ir greitas. Atkreipkite dėmesį, kad dažniausiai vartoti skysčių visiškai nesinori, nes atrodo, kad jei išgersime nors lašelį vėl pradės pykinti. Tokie jausmai – visiškai natūrali reakcija į dehidrataciją. Žemiau aptariame paprastai įgyvendimamas priemones, kas gali pagelbėti jums pykinimo periodo metu.

Pirmas žingsnis – atstatyti skysčių pusiausvyrą

Kuo ilgiau užsitęsęs pykinimas su vėmimu, tuo ilgiau teks atstatinėti. Jei tik pastojote ir jaučiate lengvą nemalonumą skrandžio srityje, nelaukite kol bus blogai - pirmiausia įsitikinkite, kad vartojate pakankamai skysčių.

Geriausia šiuo atveju vartoti nesaldžią arbatą bei 10 dienų tris kartus per dieną 20-30 minučių iki valgio atsigerti po stiklinę negazuoto sūraus (aukšto mineralizacijos lygio) mineralinio vandens. Dažniausiai toks mineralinis parduodamas prisodrintas angliarūgšte („gazuotas“) dėl vandens savybių konservavimo ir skonio. Tačiau Jūsų atveju angliarūgštė tik pablogintų situaciją. Taigi įsipylę vandenį į stiklinę - pamaišykite ir angliarūgštė pasišalins. 

Skysčių pusiausvyrą gali pagelbėti atstatyti ir įvairios arbatos. Geriausia rinktis tas, kurios, kaip teigiama, mažina pykinimo jausmą: aviečių lapų, ramunėlių ar apynių.

Taip pat išsvirkite daržovių sriubų  be mėsos sultinio - jos lengvai virškinsis, bei pagelbės išlaikyti skysčių kiekį organizme.Kava skatina dehidrataciją, be to, mažina taip jums reikalingą folio rūgštį organizme. Taigi reikėtų jos vengti.

Antras žingsnis – tinkamas mitybos rėžimas

Jei įprastai sakome, kad suaugę žmonės turi suvalgyti didžiausią maisto kiekį iki 15 valandos dienos, o pietūs turi būti pats didžiausias valgis, tai Jūsų atveju toks rėžimas gali netikti. Geriausia, jei tą patį maisto kiekį padalinsite į mažesnes porcijas ir valgysite kas 2-2,5 valandos, nedideliais kiekiais. Labai svarbu geras kramtymas, nes jei blogai burnoje susmulkinsite maistą už jus tą darbą turės atlikti skrandis, o tai jam tikrai gali „nepatikti“.

Trečia - peržiūrėkite savo mitybą

Rytą, tik atsikėlusi iš lovos, galite suvalgyti vaisių ar nedidelį gabalėlį padžiovintos bemielės pilno grūdo duonos. Tai pagelbės, jei jūsų pykinimo priežastis – per mažas gliukozės kiekis.

Venkite labai riebaus, stipriai apkepto, rūkyto, vytinto maisto. Tai sunkiai virškinami maisto produktai, kurie gali paskatinti pykinimą bei rėmenį. Taip pat venkite paprastų angliavandenių: baltų miltų gaminių, saldumynų, dribsnių, šlifuotų ryžių. Vienu metu valgykite kuo paprastesnį maistą- jis lengviau susivirškins.

Jūsų racione turi būti daržovių, geriausia šviežių. Jei jums sunkiai virškina termiškai neapdorotas daržoves, valgykite jas smulkiau sutarkuotas, rinkitės vandeningesnes rūšis. Galite šiek tiek apdoroti garais, nuplikyti ar vos kelias minutes pekepinti keptuvėje. Iš šio maisto gausite vertingų medžiagų bei papildomų skysčių.

20180928094048-68391.jpg