49% MK mamų už tai, kad moteris turėtų teisę rinktis gimdymo sąlygas

49% MK mamų už tai, kad moteris turėtų teisę rinktis gimdymo sąlygas

05. Mar 2013, 07:40

Ačiū visoms mamytėms, kurios dalyvavo Mamyčių klubo surengtoje apklausoje ir išsakė savo nuomonę apie gimdymą namuose. Šiandien skelbiame apklausos rezultatus.

 

Ar Tu esi gimdžiusi namuose?

 

Taip - 2%

Ne - 98%

 

Kokia tavo nuomonė apie gimdymą ne ligoninėje – namuose ar natūralaus gimdymo centruose?

 

Esu kategoriškai prieš gimdymą namuose - 34%

Aš už tai, kad moteris turėtų teisę pasirinkti gimdymo vietą ir sąlygas, tačiau pati namuose negimdyčiau - 49%

Norėčiau gimdyti namuose, bet neturiu pakankamai drąsos ir žinių  - 2%

Norėčiau gimdyti namuose, jei tam Lietuvoje būtų sudaryta pakankama teisinė bazė - 4%

Tavo atsakymas - 12%

 

Mamų nuomonės:

 

-Turėtų būti moters teisė, kur jai gimdyti savo vaikus, jei moters nėštumas be komplikacijų, mano manymu, būtų tikrai įmanoma pasiruošiant tam tikruose kursuose gimdyti namuose.

 

-Esu kategoriškai PRIEŠ. Turėjau tokį gimdymą, kad jei būčiau gimdžiusi namie, neturėčiau nei mažylio, nei vyras beturėtų mane. Nors ir esu už tai, kad moteris turėtų teisę pasirinkti gimdymo vietą ir sąlygas, tačiau vis tiek nenorėčiau, kad gimdymas būtų įteisintas Lietuvoje, mano požiūriu, saugiausia vieta yra ligoninė, o ne namai, juolab, kad ligoninėse viskas padaryta taip, kad gimdyvė jaustųsi kaip namuose.... Gyvename 21 amžiuje ir manau nereikėtų grįžti į viduramžius.

 

-Pasirinkimo teisė būtina, tačiau taip pat BŪTINA užtikrinti ne tik pasirinkusiosios (šiuo atveju - gimdyvės) saugumą, bet ir ateinančio kūdikio tinkamą priežiūrą ir esant reikalui – pagalbą. Kūdikis šiuo atveju tampa įkaitu motinos noru – minčių ir svetimo asmens, kuris galbūt net neturi medicininio išsilavinimo, patirties, įrankių. Aš už galimybę kūdikiui gimti ir sulaukti tinkamos priežiūros, o ne mados vaikymąsi. Kai bus skaidru, neteks girdėti frazių: "padėti gimdančiai moteriai gali kita gimdžiusi moteris, tam nereikalingas medicininis išsilavinimas".

 

-Manau, kekviena moteris turi teisę rinktis.

 

-Aš tik už gimdymo namus, turiu jau 3 vaikus ir jeigu būčiau namie gimdžiusi pirmą vaiką, tikrai nepagimdyčiau, prireikė daryti operaciją. Kai supranti, kad šalia yra viskas, ko reikia, jeigu prireiktų operuoti, tai jausčiausi saugiai. Didelė rizika, visos įrangos į butą neatsiveši, infekcijų rizika, reikalinga medikų priežiūra ir po gimdymo.

 

-Manau, kad tai yra labai rizikinga, ir negalima taip rizikuoti savo vaiko sveikata ar net gyvybe. Viskam yra savos vietos, technika ir specialistai.

 

-Gana rizikuoti vaikučių givybėm, kažkas baisaus.

 

-Aš nesmerkiu mamyčių, kurios turi tokį norą, bet pati niekada nedrįsčiau (net nesvarstyčiau tokios galimybės) gimdyti namuose ir rizikuoti vaikelio bei savo sveikata, nes gimdymas vyksta ne pagal iš anksto mamytės sugalvotą planą - juk būna visko.

 

-Kadangi gimdžiau visus 3 savo vaikus ligoninėje, tačiau pasvajodavau apie gimdymą namuose. Neišdrįsau dėl žinių stokos, baimės, kad manęs nesupras.

 

-Aš suprantu, kodėl moterys nori gimdyti ne ligoninėje, dažnai girdžiu tokias kalbas, kad ligoninėje ant begimdančių mamų šaukiama, jos užgauliojamos arba jos aprėkiamos. Vienai mano draugei buvo pasiūlyta duoti 2000 Lt kyšį, dėl to, kad "gali būti daug gimdančių vienu metu, jei neduosi, nesužiūrės, gali ir kokia nelaimė atsitikti, o vėliau pati graušies".

 

Ar norėtum, kad Lietuvoje būtų įteisintas gimdymas namuose?

 

Taip - 36%

Ne - 47%

Neturiu nuomonės - 16%

 

Ar turi pažįstamų moterų, kurios gimdė namuose?

 

Taip - 15%

Ne - 85%

 

Jeigu Lietuvoje būtų įteisintas gimdymas ne ligoninėje, koks turėtų būti jo finansavimas?

 

Visas išlaidas padengia valstybė, kaip ir gimdymo ligoninėje atveju - 45%

Dalį išlaidų padengia valstybė, dalį - moteris - 55%

 

Kaip manai, kodėl moterys gimdo namuose?

 

Moterys, gimdančios namuose, nėra patenkintos gimdymo ligoninėje paslauga - 10%

Moterys, gimdančios namuose, yra natūralistės, pasisakančios už nemedikalizuotą gimdymą - 47%

Namuose gimdo tik keistuolės - 23%

Tavo atsakymas - 19%

 

Kai kurie MK mamų pasisakymai:

 

-Tai priklauso nuo moters, jei tik nori, lai gimdo namuose! Namuose gimdo tos, kurios negalvoja, kad gimdymo metu gali atsitikti kas nors bloga kūdikiui ar mamai, ir gali prireikti gydytojų pagalbos.

 

-Manau, kad tokios moterys yra natūralistės, tik tas natūralizmas man prasilenkia su saugumu..Nemanau, kad gimdančios namuose niekuo nerizikuoja. Man svarbiausia vaikelio, kuris ateina į pasaulį gyvybė, o ne mano pačios sugalvotas "natūralizmas"..Natūraliai galima ir gimdymo namuose pasigimdyti, be to, yra ir privačių klinikų, kur galima susimokėjus pasijusti kaip namie.

 

-Nesuprasiu moterų, gimdančių namuose. Jos ne tik kad keistuolės, bet, manau, dar ir turi kažkokių problemų su galva. Jeigu moteriai yra geriau ir patogiau gimdyti namuose, prašau - tegu taip ir elgiasi, juk tai pasirinkimo laisvė turėtų būti.

 

-Moterys, gimdančios namuose, jaučiasi drąsiau ir saugiau savoje atmosferoje. Bet man sunku suvokti, kodėl jos tai daro, bet, manau, kad taip jos įsivaizduoja natūralumą ir individualumą. Nebežino, kaip išsiskirti iš kitų ir rizikuoja tiek savo, tiel kūdikėlio givybe, jei jos taip daro, lai gyvena miškuose.

 

-Moterys, gimdančios namuose, tai daro tik iš kvailumo, prisiskaičiusios apie" gėrį" ir rizikuojančios savo vaiko gyvybe, nes nei vienas nesam apsaugotas nuo komplikacijų. Na, jeigu tai ne moterų keistumo požymis, tai bent jau noras būti išskirtinėmis. Gal čia ateina nauja ''mada'', kaip kad šiuo metu pačios mamytės atsisako gimdyti ir reikalauja cezario pjūvio.

 

-Manau, vienos namuose gimdo dėl to, jog yra nepatenkintos gimdymo ligoninėje paslauga, neturi pasirinkimo laisvės, kaip gimdyti, kokioj pozoj ir pan. Kitos yra natūralistes, pasisakančios už nemedikalizuotą gimdymą. Gimdo moterys savanaudės, galvojančios tik apie tai, kaip joms bus blogai. Kūdikiui geriausia yra specialistų priežiūroje.

 

-Gimdyti be specialisto šalia - sėkmės žaidimas su vaikelio gyvybe. Gimdymą būtinai turi prižiūrėti specialistas - tai reikia įteisinti.

 

-Tai tampa daugiau mados reikalas, ir norinčios gimdyti namuose elgiasi kaip ir neatsakingai vaikelio atžvilgiu, jos rūpinasi tik savo "gerove", o kaip vaikelis? Jei jam prireiktu staigios med pagalbos, nemanau, kad į namus būtų galima suvežti visą įrangą.

 

Gimdymas namuose, tai -

 

Demokratiškos valstybės suteikta galimybė moterims rinktis gimdymo vietą, užtikrinant joms pagalbą - 55%

Grįžimas į viduramžius - 45%

 

Šiuo metu vyksta teisinis procesas prieš medikes, nelegaliai suteikusias pagalbą gimdžiusioms moterims namuose. Tavo vertinimu, tai -

 

Tendencingas procesas, siekiantis susidoroti su moterų pasirinkimo laisve - 49%

Teisingas procesas, kuris turi nubausti įstatymo nesilaikiusias medikes - 51%

 

Kaip vertini šiuo metu sudarytas gimdymo sąlygas ligoninėse Lietuvoje?

 

Esu viskuo patenkinta - 59%

Tai mane tenkina tik iš dalies - 33%

Gimdymo sąlygos ligoninėje manęs netenkina - 8%

 

Kaip visada, vienai apklausos dalyvei burtų keliu atitenka šauni dovanėlė!

Laimingoji - mamytė RASVYDA (rasvyda)!

 

Kleenex® servetėlės - mamytei ir mažyliui

Kleenex® Balsam  dermatologiškai patikrintos servetėlės su medetkų balzamu. Naudojant jas nosis pasidengia apsauginiu ir mikroskopiniu balzamo sluoksniu. Medetkų balzamas padeda apsaugoti nosies odą nuo paraudimų slogos atveju.

gintarerei gintarerei 05. Mar 2013, 10:02

wow, rezultatai geresni nei tikejausi, tai parodo, kad visgi didele dalis visuomenes masto blaiviai ir yra teisingi, bei supranta, kad pasirinkimo laisve turi buti suteikta visiems.