4 svarbūs nėštumo planavimo žingsniai

4 svarbūs nėštumo planavimo žingsniai

16. Aug 2017, 11:50 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Prieš pradedant vaikutį mamai kyla daug klausimų, kurių esmė, ką galiu geriausio padaryti dėl savo būsimo mažylio? Apie 4 svarbius nėštumo planavimo žingsnius - šiame straipsnelyje.

Konsultuoja Šeimos klinikos „Sveika pradžia“ gydytoja akušerė ginekologė Banga Kulikauskaitė:

„Jeigu teko tokia laimė planuoti vaikelį, reikia atkreipti dėmesį keturis pagrindinius klausimus: folio rūgšties vartojimą, imunitetą raudonukei, toksoplazmozės tyrimą bei joduotos druskos vartojimą“ – sako gydytoja Banga Kulikauskaitė. Dabar išsamiau apie visus keturis:

1.Folio rūgštis

Tai vitaminas, kurio nauda mokslininkų tvirtai įrodyta, ypač svarbus pirmais trim nėštumo mėnesiais. Folinė rūgštis svarbi nuo pat pradėjimo momento, kuris dažniausiai būna ciklo viduryje, ir moteris net nesuvokia, kad vaikelis jau pradėtas. Todėl rekomenduotina pradėti gerti folinę rūgštį dar nesilaukiant, nes niekada nežinai, kada vaikelis ateis. Rekomenduojama dozė - 400 mikrogramų per dieną. Tai yra dozė, apsauganti nuo nervinio vamzdelio defekto, labai sunkių vaikučio apsigimimų. 

Folinė rūgštis dalyvauja smegenų ląstelių, taip pat kraujodaros ląstelių statyboje. Tai, turbūt, yra vienintelis vitaminas, kurio nauda visiškai įrodyta. Jeigu moteris rūko arba rūkė, naudojo kontraceptines tabletes, jeigu šeimoje yra buvę apsigimimų atvejų, folio rūgšties dozė per dieną turėtų būti gerokai didesnė -  4 miligramai.

2. Imunitetas raudonukei

Patartina išsitirti kraują, ar jūs turite pakankamai antikūnų prieš raudonukės ligą. Raudonukė nepavojinga vaikams, suaugusiems, bet nėštumo metu susirgus ji labai pavojinga ir kelia didelę grėsmę mažyliui mamos pilve. Nėštumo metu mamai susirgus raudonuke, jos virusas vaikučiui gali labai pakenkti, ypač jei tik pati nėštumo pradžia, kai vystosi visi vaikučio organai.

Planuojant nėštumą būtų gerai išsitirti, ar jūs turite imunitetą raudonukei. Jeigu žmogus skiepytas, laikui bėgant tas imunitetas silpnėja, maždaug 10 metų garantuotas, o vėliau jau neaišku. Po natūraliai persirgtos raudonukės imunitetas didesnis, negu po skiepų.  Po tyrimo bus aišku, ar jūsų atsparumas ligai pakankamas, ar verta pakartoti skiepus nuo raudonukės.

3. Ar netrūksta jodo?

Jodas yra labai svarbus elementas skydliaukės hormonų gamybai. Normalus skydliaukės hormonų kiekis labai svarbus norint išvengti galimų vaikučių apsigimimų. Planuojant nėštumą galima būtų išsitirti skydliaukės veiklą. Daugumai žmonių mityboje trūksta jodo. Joduota druska galėtų būti išeitis.

4. Toksoplazmozė

Tai yra liga, kuria užsikrečiama nuo kačių, taip pat per žalią mėsą. Toksloplazmozė gali sukelti apsigimimus vaikeliui. Tiriant nėštumo metu, jeigu randame toksoplazmozės antikūnį, dažnai būna neaišku, o gal moteris sirgo prieš nėštumą? Dėl to būtų protinga išsitirti prieš nėštumą, o tada reiktų stebėti kas mėnesį nėštumo metu.

Tai būtų moters savanoriškas tyrimas, už jį daugelyje poliklinikų tektų mokėti pačiai, nes į nėščiųjų privalomos priežiūros programą jis nėra įtrauktas.