3 NE nėštumo metu

3 NE nėštumo metu

18. Nov 2012, 09:00

Nėštumo metu moteriai patariama gyventi panašų gyvenimą, kaip ir iki pastojus. Aišku, jei tas gyvenimo būdas buvo sveikas. Tačiau yra trys griežti NE, kurių nėštumo metu reiktų vengti.

 

1 NE - alkoholiui

 

Kartais vaikutis į šeimas pasibeldžia joms netikėtai, ir pasitaiko, kad iki sužinant naujieną moteris kelias savaites rūkė arba šventė įkurtuves. Taip, laiko atgal nepasuksi, bet jau pirmą dieną sužinojus apie nėštumą reikia vengti visko, kas gali kenkti jai ir būsimam vaikučiui.

 

Alkoholio reikia vengti visus devynis mėnesius, nėra saugaus jo kiekio. Pirmaisiais nėštumo mėnesiais, kai formuojasi vaisiaus organai, jie yra labai pažeidžiami Tad geriau vengti bet kokio alkoholio - net ir silpno vyno ar alaus. Jeigu moterims net silpna, kaip norisi paragauti alaus putos, tokį poreikį galima patenkinti nusipirkus nealkoholinio alaus ar vyno.

 

Anksčiau ginekologai leisdavo išgerti taurelę brendžio ar konjako, esą jie naikina gimdos spazmus ir nuima stresą. Tačiau tai negeriausias siūymas, nes alkoholis iš mamos kraujotakos per placentą patenka į vaisiaus kraujotaką ir kenkia ir vaikeliui. Todėl atsakingai mąstantys medikai tokių patarimų nedalija.

 

2 NE - rūkymui

 

Nėščiajai rekomenduojama kasdien vaikščioti gryname ore bei negalima būti prirūkytoje patalpoje. Tai vadinamasis pasyvus rūkymas, kuris irgi kenkia. Tuo tarpu moterys, kurios rūko nėštumo metu, paprastai turi didelį rūkymo stažą. Be jokių abejonių nikotino, kancerogenų, esančių cigaretėje, gauna ir vaisius. Jo kraujagyslės spazmuoja, tad pristinga deguonies ir sulėtėja raida.

 

Kūdikis gimsta mažo svorio ir netgi gali būti priklausomas nuo nikotino. Pastebima, kad toks vaikelis būna neramus, nes pripratęs nuolat gauti tam tikrą dozę.

 

Sužinojus apie nėštumą, reikia mesti rūkyti tuoj pat. Jei moteriai sunku tai padaryti, gal pagelbės specialios priemonės arba reikia kreiptis į gydytoją patarimo.

 

3 NE – vaistams

 

Visai tikėtina, kad dauguma nėščiųjų moterų per 9 mėnesius neišvengia vaistų ir juos vartoja. Tačiau jei taip rekomendavo gydytojas ir yra būtina dėl moters sveikatos, vaistai iš tiesų gydo ir yra leistini. Kas kita, kai moteris vartoja vaistus nepasitarusi arba piktnaudžiauja jais, pavyzdžiui, malšindama skausmą. Tokiais atvejais vaistai gali tapti persileidimo, priešlaikinio gimdymo ar vaiko raidos ydų priežastimis.

 

Peršalus nėščiajai patartina pirmiausia gydytis švelniomis priemonėmis, prisiminti liaudies medicines patarimus bei vartoti tuos vaistus, kuriuos paskyrė gydytojas arba rekomendavo vaistininkas.

 
Ar Jums nėštumo metu pavyko išvengti šių trijų NE?

05. Mar 2013, 15:38

sveikos mamytes esu stiprei sutrikus . Mes su vyru niekada nesiaugojom ir nepastojom kiek buvo palnauota kai buvo nutrauktas vaistu vartojimas nieko ,o stai netiketai te ir yra . As jau antri metai sergu depresija ,po pirmosios gimimo susirgau jei sukakus 9 men nutraukiau maitinima ir pradejaqu vartoti antidepresantus ,jei jai 3 metukai bus balandi.. Nesussirgau si menesi menesinem po sav man pasidare bloga pradejau vemti paskui pasidariau nestumo testa teigiamas akys isprogo pasipyliau asarom ,mociute mane su seserimi nuramino ,nuejau pas gyditoja iskart sulaukus pirmadienio visa savaitgali buvau kaip ant adatu ,nuejau pas ginekologe ji paskaiciavo sako 5 sav nestumo ,paziurejo eho nestumas yra ,pasakiau kad geriu antidepresnatus ,ji mane nusiunte pas mano seimos gyditoja kuri man ir paskyre ,pasakiau gyditojai gyditoja iskart uzsipuole pasake kad ne tokioja bukleja gimdyti vaikus ,bet as griestai pries aborta yra tai yra ,nezinojau o dabar kad ir kokioja baimeja bet pasiruosus viskam del mazylio ,paskiau liepe nutruakti vaistu vartojima per dvi deinas nes depresija manyja ne pirma sav man jau antri metai . Ryt paskutine puseles dar per pusele ir daugiau nieko ,nezinau kaip tvarkysiuos su savimi o dar labiau bijau del vaikucio ,gal kas turejote patirties del depresantu vartojimo nestumo metu ir staigaus nutraukimo as geriau seroxat 20 mg ... prasau pasipsakokit nes tikrai isprotesiu ,pas daktare biaju eiti ,ginokloge neiko baisaus nepasake ,bet ji sake nelabai ismananti apie tokius dalykus ,drauge prigasdino kAD TURESIU DARYTIS ABORTA , to biaju nenoriu zudyti ,bet ir nuodyti mazylio ,tuo labiau kai turiu dziaugsma dukryte vyras dziaugiasi nestumu taciau jis balandi isvaziuoja i UK uzdarbiauti 7 men lieku viena ,nebezinau kaip ir kas galetu mane nuraminti ,padekite...man 21 metai. pirma gime 17 cezario operacija. soriukas kad neitema bet jau nezinau kur ka kelti ir kaip greiciau gauti atsakyma.......

gintarerei gintarerei 18. Nov 2012, 11:33

as neatsisakiau taures sampano per naujus metus ir veliau per savo gimtadieni ir negalejau apsieiti paskutini nestumo menesi be tabletes paracetamolio, nes buvo temepratura smarkiai uzkilusi ir reikejo ja numusti!

18. Nov 2012, 09:07

tikrai taip, turbut viena karta tik geriau puse tabletes paracetamolio, nes tikrai jauciausi blogai, o daugiau visko tikrai galima atsisakyti 😀