3 dalykai, ką gali padaryti, jei kūdikis pilvelyje kojomis pirmyn

3 dalykai, ką gali padaryti, jei kūdikis pilvelyje kojomis pirmyn

21. Jul 2017, 09:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Paskutinėmis savaitėmis, kai jau skaičiuojame dienas ar net valandas iki susitikimo su mažyliu, vienas svarbiausių sėkmingo gimdymo faktorių - vaisiaus pozicija pilvelyje. Daugelis kūdikių instinktyviai patys pasisuka galva žemyn, bet 1 iš 25 nusprendžia pasaulį pasitikti kojomis ar užpakaliuku į priekį ir gydytojai šią situaciją vadina - vaisiaus sėdmenų pirmieiga. Ir jeigu vaikutis nepersigalvos - dažniausiai toks gimdymas baigiasi Cezario pjūviu. Tiesa, nenusiteikite iškart, kad taip ir bus, nes sužinojus, kad mažylis nepasisuka - yra 3 būdai, kaip jam padėti tai padaryti.  

1. Apgręžimas

37 savaitę, jeigu jūsų kūdikis dar net nesiruošia pasisukti link dubens, kur vėliau jis keliaus gimdymo takais, gydytojai gali pasiūlyti jį apgręžti per pilvo sieną. Tai atlieka tik profesionalai, kuomet rankų spaudimais stengiamasi vaikelį pasukti galvą žemyn. Procedūra nėra labai maloni, kai kurios mamos skundžiasi, kad net ir skausminga, bet jos sėkmingumas skaičiuojamas apie 50%. Žinoma, visuomet verta prisiminti, kad ir kokia tai rodos paprasta procedūra, yra atvejų, kai vaikeliui ir pakenkiama, todėl atidžiai apsvarstykite ir rinkitės geriausius specialistus. 

2. Judėkite

Mūsų močiutės nėščiosioms, kurių vaikelis neapsisukęs siūlydavo eiti daržo ravėti ar keturpėsčia pastovėti, bet iš tiesų tinka bet kokia aktyvi veikla. Pasivaikščiojimai, lengvi tempimo pratimai atpalaiduoja dubenį, raiščius ir vaikučiui lengviau judėti gimdoje. Arba atlikite paprastą pratimą - laikykite nugarą tiesiai, pečius nuleistus, kulnus prispaustus prie grindų. Sulenkite kelius, kol jie bus toliau nei jūsų kojų pirštai (lyg koks gilus įtūpstas). Palaikykite taip 10-30 sekundžių ir lėtai (labai lėtai) atsistokite. Padarykite taip penkis kartus iš eilės ir kartokite keletą kartų per dieną.

3. Susidarykite gimdymo planą

Gimdymas, kai vaikutis yra sėdmenine pirmieiga irgi yra įmanomas ir ne visada baigiasi Cezario pjūviu. Žinoma, tam reikia pasiruošti, nes toks gimdymas gali būti ilgesnis ir skausmingesnis. Pagalvokite, kaip malšinsite skausmą - ar sėdėsite ant kamuolio, vaikščiosite, gal vyras galės atlikti masažą. Todėl būtinai pakalbėkite su specialistais - ar iškart norėsite Cezario pjūvio, ar pasistengsite kiek įmanoma ilgiau laukti ir stengtis, kad gimdymas būtų natūralus.