12 ankstyvo nėštumo požymių

12 ankstyvo nėštumo požymių

01. Apr 2016, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Dažnai nėštumo simptomus pastebime tik tuomet, kai nėštumo testas ar gydytojas patvirtina, jog tikrai laukiatės. Dalinamės požymiais, kurie gali rodyti, jog kaltas ne pervargimas ar vitaminų stoka, o... nėštumas.

I-ojo trimestro nėštumo požymiai:

1. PYKINIMAS

Dažniausias ir paprasčiausiai atpažįstamas požymis. Tiesa, nors tai vadinama rytiniu pykinimu, bloguoti galite per pietus ar net vakare.

2. MAISTAS

Nebegalite žiūrėti į mėsą ar norite tik silkės? Normalu, hormonai įtakoja ir skonio receptorius. Žinoma, nepamirškite, nemėgstamus produktus kompensuoti kitais. Jeigu bloga nuo pieno - valgykite jogurtą, sūrį. Nebemėgstate mėsos? Geležies gaukite valgydami ankštinius, tamsiai žalias lapines daržoves.

3. KVAPAI

Besilaukiant užuodžiate lyg pėdsekys šuo. Bėda, kad daugelis kvapų nėra malonūs. Sakoma, kad pagerėjusi uoslė apsaugo nuo blogo maisto ir toksinų.

4. NUOVARGIS

Tai ypač dažnas simptomas, kurį moterys „nurašo“ persidirbimui ar pavasariui... Pirmąjį trimestrą ypač norisi daug miegoti, todėl leiskite tai sau! Žinoma, jeigu jau visai prastai - tai gali būti anemijos požymis, todėl būtina pasitikrinti geležies kiekį kraujyje.

5. ŠLAPINIMASIS

Rodos, pilvelio dar nėra, nieks nespaudžia šlapimo pūslės, bet pirmame trimestre dažnas lakstymas į tualetą yra labai normalu. Nors dar nesimato, jūsų gimda didėja ir taip spaudžia šlapimo pūslę. Antrame trimestre ši problema sumažės, o trečiame - vėl jus kankins.

6. SPUOGAI

Pasikeitę hormonai labai įtakoja ir jūsų odą bei plaukus. Vienos tampa ypatingai gražios, išlygėja oda, blizga plaukai, kitoms priešingai - viskas tik blogėja.

7. TRŪKSTA ORO

Nėščiosioms reikia daugiau įkvėpti, kad raudonieji kūno kūneliai (eritrocitai) prisipildytų deguonies ir aprūpintų juo vaikelį. 

8. GALVOS SKAUSMAS

Moterys jį priskiria migrenai, bet iš tiesų - tai dar vienas dažnas nėštumo požymis. Dažniausiai tai atsiranda iš žemo cukraus kiekio kraujyje. Dėl vaistų vartojimo - būtina pasitarti su gydytoju.

9. AKYS

Neįtikėtina, bet nėštumo hormonai gali pakeisti ir jūsų regėjimą. Dažnai nėštutės skundžiasi prastesne rega ir išsausėjusiomis akimis. Įsigykite dirbtinių ašarų ir lašinkite į akis, kai jaučiate perštėjimą.

10. KRŪTINĖ

Labai paprastai atpažįstamas ir sunkiai su kuo nors supainiojamas požymis - sena liemenėle ima spausti, krūtis pasunkėja, padidėja, pasidaro daug jautresnės. 

11. SEKSUALUMAS

Hormonai ir kraujo tekėjimas keičia ir moterų libido - vagina ir klitoris pasidaro daug jautresni. Vienoms tai sukelia stipresnį ir greitesnį orgazmą, o kitoms - nenorą mylėtis. Tai normalu, paaiškinkite savo partneriui.

12. EMOCIJOS

Tai lyg važinėtumėtės linksmaisiais kalneliais - akimirką šokinėjate iš džiaugsmo, o kitą raudate. Hormonai ypač veikia moterų psichinę savijautą, todėl emocijų šuoliai taip pat dažnas bei normalus požymis. 

Iš kurio požymio sužinojote, jog laukiatės?