Vilniaus meduolių dirbtuvėlėse gimsta šimtametes tradicijas puoselėjantys skanėstai

Vilniaus meduolių dirbtuvėlėse gimsta šimtametes tradicijas puoselėjantys skanėstai

27. Oct 2020, 17:04 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kodėl kareiviai, eidami į karą, su savimi pasiimdavo meduolį? 

Kodėl meduoliais prekiaudavo vaistinėse? 

Kodėl į meduolius dedami prieskoniai? 

Kodėl glajus ant meduolių vadinamas Karališku? 

Atsakymus į šiuos keturis „kodėl?” sužinosite su šeima apsilankę jaukioje Vilniaus Meduolių kepyklėlėje senamiestyje. Čia kone kasdien galime sutikti būrelį įvairaus amžiaus vaikų, dalyvaujančių saldžiosios edukacijos užsiėmimuose. Apie meduolių dirbtuvėles ir senųjų šeimos tradicijų puoselėjimą kalbamės su įmonės „Vilniaus meduoliai” vadovu Alvydu Griškevičiumi.

Turbūt retas, kuris nėra ragavęs „Vilniaus meduolių” kepinių. Tad smalsu - kas ten tuos meduolius taip gardžiai kepa? 

Kepame visa šeima, bet dažniausiai kepa žmona Ana, aš tik užmaišau tešlą, dukra Emilija dekoruoja, o sūnus Petras pardavinėja.

Jūsų šeima - kaip vienas kumštis. Kaip pavyko visus suburti vienam tikslui? Ar meduolių kepimas jūsų giminėje - sena tradicija? 

Taip, mūsų meduolių kepimo istorija yra labai sena, siekianti daugiau nei 100 metų. Mano mama pasakojo, kad jos tėvai prieš Antrąjį pasaulinį karą turėjo kepyklėlę. Norėdami išsaugoti senąsias meduolių receptūras ir pasidalinti gardžiais gaminiais su kitais nusprendėme prieš dešimtmetį įkurti „Vilniaus meduolius”. Norėjau, jog jie būtų žinomi ne tik Vilniaus krašte (anksčiau meduolius pardavinėjome tik prie bažnyčių tam tikroms progomis ir per Kaziuko mugę), bet ir visoje Lietuvoje. Aš esu trečioji karta, gaminanti meduolius. Mano vaikai - Petras ir Emilija - ketvirtoji karta, kurie tęsia šią gražią šeimos tradiciją. Tikiuosi, kad ir mūsų vaikaičiai seks mūsų pėdomis.

Kuo jūsų meduoliai ypatingi? 

Pirmiausia - jie visuomet yra minkšti. Labiausiai didžiuojamės, jog turime ypatingą baltą meduolį, kurį kartais žmonės vadina ,,pierniku”. Jis ypatingas tuo, jog gaminamas be medaus, glaistomas karamele ir tik vėliau dekoruojamas. Prieš keletą metų į savo produkciją įtraukėme ir morkų saldainius, kurie taip pat gaminami pagal mano prosenelių receptą, skaičiuojantį jau šimtą metų. 

Ar visi kepiniai yra išsaugoję senąsias receptūras? Gal esate sukūrę naujų?

Visi Vilniaus meduolių gaminiai yra gaminami pagal mūsų senolių receptus.Tačiau taip pat esame sukūrę ir naujų gaminių - rankų darbo imbierinių, vanilinių ir šokoladinių sausainių.

O koks Jūsų, Alvydai, skaniausias meduolis iš visos produkcijos? :)

Vaikystėje labiau mėgau baltą meduolį - pierniką, bet dabar labiau patinka paprastas meduolis.

Kaip kilo idėja surengti edukacines meduolių dirbtuvėles vaikams? 

Idėją surengti edukacinius užsiėmimas pasiūlė patys tėvai, daugelis teiravosi, ar būtų galimybė parodyti šitą amatą vaikams. Ši mintis mums patiko, todėl pradžioje edukacinius užsiėmimus vedėme draugų ir pažįstamų vaikams, na o vėliau ši veikla įsibėgėjo ir tapo populiari.

Džiaugiamės, kad ne tik vaikams, bet ir jų tėveliams patinka gaminti meduolius ir juos po to dekoruoti.

Kokiomis progomis susirenka daugiausiai šeimų? 

Gausiausios dirbtuvėlės, žinoma, artėjant Kalėdų laikotarpiui. Taip pat populiarios moksleivių išvykos. Tačiau mes kviečiame lankytis ne tik artėjant Kalėdoms, bet ir kitomis progomis, pavyzdžiui, švęsti gimtadienius, arba įmonės vadovams surengti taip vadinamus ,,team building’us” bedradarbiams. 

Dar vienas įdomybė - galima užsisakyti teminį meduolį, kuris būtų pagamintas ir dekoruotas pagal jūsų pageidavimus. Įvairioms progoms gaminame tam tikrus teminius meduolius, pvz. gruodžio mėnesi galėsite pamatyti daug kalėdinės tematikos meduolių, o jau pavasarį gaminsime meduolius, skirtus Kaziuko mugei bei Velykoms.

Gal „Vilniaus meduoliai” žinomi ne tik Lietuvoje?

Tikimės, kad ateityje tapsime garsūs ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Viena iš mūsų ambicijų  - pasiekti tokį žinomumo lygį, jog turistams Vilniuje pasakotų apie mūsų meduolius su tokiu pačiu entuziazmu, kaip pasakojama apie lietuviškus šakočius ar cepelinus :)

Kur Vilniaus meduolių galima rasti?

Mūsų gaminių galima rasti įvairių mugių, miesto švenčių metu, taip pat galite mus susirasti ir užsakyti meduolius per Facebook arba Instagram: Vilniaus Meduoliai, tiesiog skambinti Anai: +37067518851 arba man, Alvydui: +37060041697

Gal galite atskleisti bent vieną meduolių receptą? :) 

Mūsų Facebook paskyroje tikrai galėsite rasti ne vieną meduolių receptą. 

Skanaus!