Prašau patarimo!

26. Mar 2014, 01:32

Sveikos

Seniai čia berašiau ir šiaip jau ilgą laiką nedalyvauju MK gyvenime, tačiau vis užsukdavau paskaityti. O dabar, kai iškilo keblus klausimas kreipiuosi į Jus - visas MK mamytes.

Taigi mano bėda tokia. Esu išsiskyrusi ir vaikutį auginu viena. Vaiko globa priteista man, o eks alimentų nemoka visiškai. Balandžio mėn viduryje išskrendu padirbėti į užsienį ir vaikutį palieku savo tėvams kuriais pasitikiu visapusiškai. Tačiau pradėjau bijoti, kad sužinojęs jog manęs Lietuvoje nėra, vaiko tėvas nebandytų pasiimti sūnaus iš senelių. Nors paskutinį kartą jį matėme prieš pusę metų ir vaiku jis nesidomi visiškai, čia gali suveikti jo principai, ir jis gali panorėti man taip atkeršyti. Faktiškai tėvystės teisės jam neapribotos, lankyti sūnų leidžiu visada kai tik eks parodo tokį norą, tačiau stengiuosi nuo jo laikytis kuo toliau. 
Patarkit ką daryti? Ar galėtų jis atėjas į mano tėvų namus pareikalauti atiduoti jam sūnų, nes manęs nėra? Ar galiu kažkaip užsitikrinti,kad tai neįvyks?  Norėjau sutvarkyti laikinąją vaiko globą  savo mamai, tačiau šiandien vaikų teisių specialistė pasakė, kad dėl laikinosios globos turiu kreiptis mažiausiai prieš mėnesį, deja, tiek laiko neturiu. Bilietai jau nupirkti ir darbas laukia. 

Gal kuriai nors teko susidurti su tokia situacija? Iš anksto dėkoju už atsakymus.

(Progos, padirbėti užsienyje, praleisti nenoriu rūpindamasi savo ir savo sūnaus gerove.) 

 

Kristina. 

26. Mar 2014, 11:07

Laba diena, pirmuausia, žvelgiant į Jūsų situaciją iš profesinės pusės turėčiau pasakyti, kad tiek mama, tiek tėtis turi lygias teises matytis, bendrauti su vaiku ir jį auklėti, jei tik, žinoma, tos teisės nėra apribotos teismo.
Iš turimos informacijos pabandysiu kažką patart. Kaip suprantu teisme nebuvo nustatyta pasimatymu su vaiku tvarka, reiškiasi susitikimai vyksta tėvų susitarimu, tačiau Jums pareiškus, kad tėvas vaiko nebematys ar kitaip ribojant tokias galimybes, tėvas tikriausiai kreiptųsi į teismą, kad būtų nustatyta konkreti pasimatymų tvarka, kuri jau būtų privaloma laikytis (ar bent jau turėtų tokią galimybę ir pretekstą kreiptis).
Jei teismas vaiko gyv. vietą nustatė su mama, tai reiškia, kad ne su giminaičiais, seneliais ar pan., o su mama. Jei santykiai su vaiko tėvu įtempti, jis tikrai gali pasinaudoti susidariusia situacija ir kreiptis į teismą, kad vaiko gyv. vieta būtų nustatyta su juo, t.y. vaiko tėvu. Jei vaikas gyvena su kitais asmenimis nei su tuo, su kuo nustatyta jo gyv. vieta, tai yra viena iš sąlygų pakeisti vaiko gyv. vietą su kitu iš tėvų. Nesakau, kad teismas ims ir pakeis, vertins visas aplinkybes, tačiau viena prielaida jau atsiranda.
Tikėtina, kad prievarta vaiko niekas nepaims (aišku šiuo klausimu aš patarti nieko negaliu), tačiau teisinių galimybių pakeisti jo gyv. vietą atsiranda nemažai.