Mistinis, gydantis ir atpalaiduojantis kvapų pasaulis

Mistinis, gydantis ir atpalaiduojantis kvapų pasaulis

10. Dec 2013, 00:00 gintarerei gintarerei

Dažni Jonuko peršalimai paskatino mane domėtis alternatyviais ir natūraliais gydymo bei ligų prevecijos būdais, kol netikėtai atradau kvapus, t.y. eterinius aliejus arba aromaterapiją. Eteriniai aliejai man visada buvo mistinis dalykas, kurio iki galo niekada nesupratau. Lyg ir ne šiaip kvapikliai namams, lyg girdėta, kad gydo, lyg girdėta, kad stiprūs ir naudoti be kur negalima, kažkas girdėta apie inhaliacijas, kažkas girdėta apie garinimus, bet niekada pilno ir aiškaus paveikslo apie tai neturėjau.

Pradėjus domėtis, mane šis pasaulis įtraukė ir norėjau sužinoti vis daugiau ir daugiau. Likimas kaip tik netikėtai suvedė su žmonėmis, kurie pažįsta šį kvapų pasaulį ir visas jo subtilybes. Labai ačiū Giedrei Veličkienei, vaikų priežiūros specialistei, „Sąmoningų mamų“ bendruomenės įkūrėjai, aromaterapijos ir masažo specialistei, su kuria susipažinau jos paskaitoje apie kūdikių miego problemas ir pirmą kartą susipažinau su eteriniais aliejais iš arti. Ši mama visur gyvenime, net ir per vedamas paskaitas naudoja eterinius aliejus, todėl aš kreipiausi į ją, kai mus apniko ligos, o vėliau gavau ir daugiau informacijos apie kitas sritis kur kvapai gali padėti.

Iš tikrųjų pradžioje labai skeptiškai žiūrėjau į eterinius aliejus, kaip priemonę padėsiančia apsisaugoti nuo ligų, o tuo labiau ligas gydyti, bet pasirodo užtenka tik kvėpuoti ir kvapo molekulės patenka į kraujotaką, į limfą, todėl eterinio aliejaus poveikis vien uostant yra ir pakankamai aktyvus.

Taigi noriu pasidalinti tuo ką sužinojau ir galbūt kas nors dar išbandys alternatyvų ir sakyčiau labai kvapnų visko gydymo būdą :) 

Aktualiausia turbūt dabar peršalimo ligų sezonas, taigi patarimai kaip jį išgyventi:

Tinkamiausi eteriniai aliejai nuo peršalimo ligų:

  • Arbatmedis
  • Eukaliptas
  • Citrina

Dezinfekuokite namų orą antibakteriniu purškalu.

Valykite grindis ir dulkes vandeniu su eteriniu aliejumi. Į 5 L vandens grindims plauti įlašinkite 10 lašų arbatmedžio ar citrinos eterinio aliejaus. Jei norite išskirtinio švaros pojūčio ir pašalinti kai kuriuos kvapus, naudokite citrinžolės eterinį aliejų.

Garinkite eterinius aliejus kambariuose. Įsigykite specialią žvakidę su žvakute apačioje ir maždaug 5 kv.m. kambario lašinkite 1-2 lašus eterinio aliejaus. Nepamirškite skiesti su vandeniu ir neleiskite eteriniams aliejams toje žvakėje kepti, stebėkite kai išgaruos. Geriausia atnaujinti garinamą skystį kas 1-1.5 val.

Maudykite savo vaikučius aromaterapinėse voniose. Eteirnius aliejus reikia skiesti pienu, druska, kitu aliejumi. Kudikiams iki 6 mėn. lašinti 3 lašus eterinio aliejaus, nuo 6 mėn. 4-5 lašus, o nuo 12 mėn 5-8 lašus. Suaugusiems galima ir 10 lašu eterinio aliejaus. Kūdikiams iki 6 mėn. tinkamiausia levanda, mandarinas, arbatmedis.

Skalaukite gerklę jei ją peršti (tinka nuo 3-4 metų mažiaus, nes tik tokio amžiaus vaikai moka išspjauti). Stiklinė vandens, šaukštas druskos, 5 lašai arbatmedžio eterinio aliejaus,3 lašai eukalipto ir keli citrinos. Skalauti galima kelis kartus dienoje.

Galima daryti eterinių aliejų inhaliacijas. Pats paprasčiausias būdas – įkvėpti eukalipto eterinio aliejaus nuo audeklo, nuo servetėlės. Galima tą audeklą padėti vaikui į lovytę, galima porą lašų užlašinti ant paklodės ir visą naktį eterinis aliejus teigiamai veiks vaiko kvėpavimą. Jeigu norima daryti tradicinį garinimą su karštais garais, galima prie mažylio lovos padėti puodą su garuojančiu vandeniu (geriau, kai vaikas miega ir jūs esate tikra, kad jis neišlips iš lovelės), įlašiname 5-8 lašus eukalipto ar arbatmedžio. Galima vis kartkartėmis pripilti karšto vandens, kad nenustotų garuoti. Taip pagarinti 30-45 minutes. Tokia garų inhaliacija pagerina atsikosėjimą, atkemša nosį.

20131209231853-97955.jpg

Keletas receptų kurie gali tapti nepakeičiami Jūsų namų vaistinėlėse:

Dezinfekcinis purškalas namams

100 ml vandens

15 lašų arbatmedžio eterinio aliejaus

15 lašų eukalipto eterinio aliejaus

10 lašu citrinos eterinio aliejaus

Šaukštą spirito arba degtinės

Viską suplakate, susipilate į pukštuką ir purškaite namus kada norite ir kiek norite.  Labai  puikus ir gaivus kvapas, o svarbiausia labai geras virusų užmušėjas (taip jiems ir reikia :)).

Aliejukas dygstančių dantukų skausmui malšinti:

30 ml bazinio aliejaus + 5 lašai ramunėlių eterinio aliejaus. Tepti žandus išorinėje pusėje, toje vietoje kur dygsta dantis 5-6 kartus per dieną.

Nosies gleivinę drėkinantis ir slogos viruso plitimą stabdantis aliejus:

50 ml bazinio aliejaus + 8-10 lašų arbatmedžio eterinio aliejaus. Tepame nosies gleivinę 8-10 kartų per parą. Šis aliejukas tinka kūdikiams nuo 2 mėn.

Šiuo aliejumi galima teptis ir profilaktiškai, žinant, kad būsite virusų pilnoje patalpoje. Vaikams patariama patepti prieš einant į darželį, nes aliejus drėkina gleivinę, o arbatmedis neleidžia bakterijosm daugintis.

Jei mažylis labai kosėja, sloguoja, ištrinkite padukus GRYNU neskiestu arbatmedžio eteriniu aliejumi ir užmaukite kojines. Nesibaiminkite, kadangi arbatmedžio eterinis aliejus yra vienas iš dviejų eteriniius aliejų, kuriuos esant reikalui galima tepti ant odos grynus.

Aliejus nuo temperatūros:

200 ml kūno temperatūros vandens + arbatinis šaukštelis druskos + 10 lašų levandos eterinio aliejaus.

Visa tai sumaišome ir ištriname vaiką. Vaiką reikia trinti ne tada, kai temperatūra kyla ir jis visas dreba, o tada, kai ji yra pakilusi aukščiausiam taške. Ir tada vėdiname su drėgnu rankšluosčiu 10-15 min. Labai greitai nukrenta pora laipsnių. Levanda puikiai padeda sumažinti temperatūrą. Taip pat šis eterinis aliejus tinka, jei vaikui sunku užmigti, dėl ligos jis pasidarė nervingesnis, irzlesnis.

Masažinis aliejus vaikučiams:

50 ml bazinio aliejaus (labiausiai tinka saldžiųjų migdolų) + 10 lašų levandos/mandarino eterinio aliejaus. Galite maišyti abudu, bus labai skanus kvapas.

Aliejus nuo plaukų slinkimo:

50 ml argano arba migdolų aliejaus + 20 lašų rozmarino eterinio aliejaus. Ištrinkite plaukų šaknis ir galvos odą prieš plovimą. Po to išplaukite šampūnu ir kondicionieriumi kaip įprasta. (SVARBU: po šios procedūros negalima kūdikio maitinti apie 1,5 val.)

Kaukė žvilgantiems plaukams:

200 ml natūralaus jogurto + 8 lašai ylang ylang eterinio aliejaus.

Anticeliulitinis aliejus:

100 ml bazinio aliejaus (sezamų, alyvuogių, jojobos) + 20 laštų rozmarino + 15 lašų bet kurio citrusinio (citrina, apelsinas, greipfrutas) + 5 lašai šliaužiojančios bruknuolės (šio nebūtina, bet jis nuima tinimą ir uždegimą)eterinių aliejų.

Skalbinių minkštiklis:

50 ml acto + 20-30 lašų pasirinkto eterinio aliejaus + 500 ml-2 L vandens (priklauso nuo skalbinių kiekio ir norimo kvapo intensyvumo). 

 20131209231716-67207.jpg

SVARBU! Naudojimo principai:

  • Kokybiški eteriniai aliejai yra laikomi tamsaus stiklo buteliukuose. Tik juose nepraranda savo savybių. Geriau įsigyti kokybišką eterinį aliejų, kad gauti visą jo naudą.
  • Visus eterinius aliejus būtina skiesti. Vandenyje jie netirpūs, geriausi skiedikliai yra druska, pienas, spiritas, bazinis aliejus.
  • Grynus ant odos esant reikalui galima naudoti tik levandų ir arbatmedžio eterinius aliejus.
  • Mažyliams iki 2 mėn galima naudoti tik levandų, ramunėlių ir mandarinų eterinius aliejus. Nuo 2 mėn galite naudoti arbatmedį. Bet kurio eterinio aliejaus lašinkite ne daugiau 3 lašų vienai procedūrai.
  • Mažyliams nuo 6 mėn. prie minėtų eterinių aliejų jau galite pridėti eukalipto, apelsino, greipfruto, citrinos eterinius aliejus. Galima lašinti 5 lašus vienos procedūros metu.
  • Suaugusiems eterinių aliejų dozė yra 8-10 lašų, nebent recepte nurodyta kitaip.
  • Mažylių odos priežiūrai tinka tokie baziniai aliejai, kaip saldžiųjų migdolų, kokosų, argano, jei oda normali ir avokadų, jojobos, sezamų, jei oda sausa.

Specialistė taip pat pabrėžė, kad jei darželiuose būtų naudojama eterinių aliejų sergamumas labai sumažėtų. Tarkime patalpos dezinfekuojamos pirškalu, garinami eteriniai aliejai, būtų tikrai didelė nauda, ne tik dėl virusų, bet ir dėl skanaus gerai nuteikiančio kvapo. Ligų sezono metu galite pakalbėti su auklėtojomis, gal pabandytų, juk kai sergamumas toks didelis jau nieko neprarasime. 

20131209231639-92774.jpg

Na o pabaigai šiek tiek trumpai apie pagrindinius ir rekomenduotinus turėti namuose eterinius aliejus:

  • Levanda (lavandula angustifolia/officinalis) Tradiciškai naudojama nervų sistemai raminti,miegui gerinti. Ramina, vėsina, malšina skausmą. Universaliausias aliejus, galima naudoti gryną ant odos.
  • Ramunėlė (anthemis nobilis) Stirprus skausmą malšinantis poveikis. Ramina, mažina uždegimą.
  • Mandarinas (Citrus reticulata) Vaikų aliejus. Labai švelnus ir gerai toleruojamas. Neutralaus poveikio - neaktyvina ir neramina. Labai tinka irzliems, greitai pavargstantiems vaikams. Dažniausiai naudojamas pilvelio bėdoms spręsti - vidurių užkietėjimui, prastam apetitui.
  • Arbatmedis (malaleuca alternifolia) Pats stipriausias gamtoje randamas antibakterinis, antivirusinis, antigrybelinis preparatas. Galima naudoti gryną ant odos.
  • Eukaliptas (eucalyptus smithii,radiata,citriodora,glubulus) Stiprus antibakterinis ir antivirusinis poveikis. Tradiciškai naudojamas kvėpavimo takų ligoms gydyti. Jei naudosite vaikams ant odos labiausiai tinka eucalyptus citriodora, jei kvėpinsite patalpas, inhaliuosite - galite naudoti bet kurį kitą chemotipą.
  • Greipfrutas (Citrus paradisi) Gyvenimo džiaugsmo aliejus, saulėtas, moteriškas. Labai tinka patalpoms kvėpinti, gerina nuotaiką, šalina depresiją. Puikiai tinka kosmetikos priemonėms praturtinti. Skaistina, stangrina odą, gerina medžiagų apykaitą, skatina toksinų šalinimą.
  • Apelsinas (Citrus sinensis) Skysta saulės energija. Poveikis panašus į greipfruto.
  • Ylang-ylang (kvapioji kananga) (Cananga odorata) Euforiškas, egzotiškas kvapas. Tinka toms, kurios mėgsta jaustis Deivėmis. Labai tinka kosmetikai praturtinti, plaukams prižiūrėti, kvėpinti patalpas prieš meilės naktį. Pirmas aliejus erotiškam masažui - nuteikia labai intymiai.
  • Rozmarinas (rozmarinus officinalis) Ypatingai gerina medžiagų apykaitą ir kraujotaką. Tinka anticeliulitinėm procedūrom, plaukų priežiūrai, masažams. Vaikučiams nenaudojame.
  • Citrinžolė (cymbopogon citratus) Labai gerai šalina nepageidaujamos aplinkos kvapus. Tinka kvėpinti namus, valyti grindis, spinteles, šaldytuvą, gaminti oro gaiviklį. Kvapas asocijuojasi su higiena, švara, sterilumu. Galima gaminti skalbinių minkštiklį - rezultatas visada pranoksta lūkesčius.

Sėkmės atrandant kvapus. Aš jau juose :)

gintarerei gintarerei 10. Dec 2013, 21:42 DLK

Bus nauda, jei skaitei 😉 Greipfrutas (Citrus paradisi) Gyvenimo džiaugsmo aliejus, saulėtas, moteriškas. Labai tinka patalpoms kvėpinti, gerina nuotaiką, šalina depresiją. Puikiai tinka kosmetikos priemonėms praturtinti. Skaistina, stangrina odą, gerina medžiagų apykaitą, skatina toksinų šalinimą.
Apelsinas (Citrus sinensis) Skysta saulės energija. Poveikis panašus į greipfruto.
Taigi vien nuotaika kai gera, ne taip mikrobai kibs. O mane beje irgi anksciau erzindavo, bet turbut reikejo rasti savo ir priimti tuos kvapus 😀 gal kiekvienam savaip 😀

gintarerei gintarerei 10. Dec 2013, 09:51

na aš naudoju tokiais kiekiais kaip parašyta, kol kas viskas gerai, bet aišku reikia stebėti apskritai ar vaikas kvapus toleruoja. Ir del saiko sutinku 😀 prie patarimu rasiau, kad iki 2 men kudikiams iki 3 lasu naudoti veliau didinti iki 5. Tik suaugusiems galima daugiau, tai naturalu kad ir visos recepturos gali kisti pagal sita rekomendacija 😀 Taip pat nepaminėjau, kad alergiškiems vaikučiams deja šio malonumo naudoti nelabai galima.

Krisliukas Krisliukas 10. Dec 2013, 09:10

ačiū už išsamią informaciją..bet kai kur eterinio aliejaus gerokai per daug lašinama.. voniai užtenka iki 5 lašiukų, ypač vaikui..
masažui taip pat per daug 10 lašų.. aš t.p. l.daug domėjausi eteriniais aliejais.. Kvapų namų įkūrėja Laimė Kiškūnė net aiškino, kad vaikui užtenka vos kelių lašiukų..jei bus padauginta, ims skaudėti galvą, be to, atvirkščiai, nebus taip veiksminga..visur reikalingas saikas
o patarimai - superiniai..pati juos naudoju...ir galiu pasakyti, kad tikrai veikia 😉