Žindomam kūdikiui pučia pilvuką. Gal kalta...mama?

Žindomam kūdikiui pučia pilvuką. Gal kalta...mama?

09. Jul 2012, 07:00

"Mamyčių klubas" gavo neseniai mama tapusios Dianos klausimą - jos sūneliui pučia pilvuką, ir ji teiraujasi, gal dėl to gali būti kalta... ji pati, valgydama netinkamą maistą? Vaikų ligų gydytojo ir žindymo konsultanto gydytojo Kazimiero Vitkausko komentaras.

 

Mamos Dianos Klausimas:

 

"Laba diena, auginu mėnesio sūnelį Dominyką. Jau kuris laikas jam pučia ir skauda pilvelį. Sūnelį maitinu pati, daugiau nieko papildomai neduodu. Ar tiesa, jog naujagimio pilvuko skausmas gali priklausyti  nuo mano suvalgyto maisto? Kaip sužinoti, nuo ko būtent, ir ką daryti?"

 

 Atsako Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos apie kūdikių žindymą "Kūdikio žindymas - nepakeičiamas kaip motinos meilė" autorius

 

Kartais diegliukų priežastimi gali būti mamos maistas

 

Išties, kartais kū­di­kiai ne­to­le­ruo­ja tam tik­rų pro­duk­tų mo­ti­nos mais­te. Pasitaikė, kai pil­vo dieg­liai žin­do­miems kū­di­kiams at­si­ras­da­vo mamai val­gius čes­na­kų ir svo­gū­nų, taip pat kai ku­rių prie­sko­nių, kurie turi ete­ri­nių alie­jų, suteikiančių cha­rak­te­rin­gą kva­pą ar sko­nį, ga­lin­tį iš­ties per­si­duo­ti į pie­ną ir kū­di­kiui  nepatikti. Būta kūdikių pilvelio bėdų, atsiradusių jų mamoms valgius ko­pūs­tų, griež­čių (sė­ti­nių), pu­pe­lių, ra­bar­ba­rų, sly­vų.

 

Vaisių ir uogų atsisakyti nereikia

 

Tačiau ab­sur­diš­kas yra ir žmo­nių kadaise su­si­gal­vo­tas prie­ta­ras, drau­džian­tis žin­dan­čiai mo­ti­nai val­gy­ti švie­žių vai­sių ir dar­žo­vių. Nor­ma­lioms žar­nų bak­te­ri­joms fer­men­tuo­jant augalines skai­du­las, pil­ve at­si­ran­da du­jų. Ta­čiau nei pa­čios skai­du­los, nei du­jos nė­ra ab­sor­buo­ja­mos iš žar­ny­no į krau­ją, tai­gi ne­ga­li pa­tek­ti ir į mo­ti­nos pie­ną, o su juo - kūdikiui.

 

Net jeigu Jums pačiai ar skauda ir pučia pilvą nuo obuolių, kriaušių ar slyvų, tai dar nereiškia, jog negalite jų valgyti. Tiesiog saldiems vaisiams ir uogoms suteikite pirmenybę virškinimo kelyje, nes jie turi mažai kalorijų ir greitai keliauja žarnynu tolyn. Anksčiau suvalgytas „rimtas“ – baltymingas ar riebus – maistas  yra virškinamas lėčiau ir taptų stabdančiu kamščiu, virš kurio vaisių ir uogų rūgimas su pilvo bėdomis beveik neišvengiami.

 

Kūdikis gali reaguoti į mamos valgomą maistą, kuriam alergiškas yra... tėtis

 

Kai ku­rie žin­do­mi kū­di­kiai ken­čia dėl pil­vo dieg­lių, jei­gu jų mamos ge­ria daug kar­vės pie­no, ku­rio po­ten­cia­liai aler­ge­niš­kas bal­ty­mas pa­ten­ka į kū­di­kio or­ga­niz­mą su mo­ti­nos pie­nu. Ir kitokios mais­to me­džia­gos, su­ke­lian­čios aler­gi­nes žar­ny­no reak­ci­jas mo­ti­nai, pa­te­ku­sios į jos pie­ną, pa­na­šiai ga­li veik­ti ir žin­do­mą kū­di­kį.

 

Ka­dan­gi kū­di­kis yra ne tik mamos, bet ir tė­vo vai­kas, jis ga­li jaut­riai rea­guo­ti į to­kį ma­mos val­go­mą mais­tą, ku­riam jaut­rus ar aler­giš­kas yra tė­tis. Kar­tais toks jaut­ru­mas ge­ne­tiš­kai pa­vel­dimas iš se­ne­lio ar mo­čiu­tės.

 

Dienoraštis

 

Jei­gu įta­ria­te, jog kū­di­kis ga­li bū­ti jaut­rus kaž­ku­riam jū­sų val­go­mam mais­tui, pra­vers­tų rašyti die­no­raš­tį. Pa­gal jį ga­lė­si­te ieš­ko­ti prie­žas­ties ir pa­sek­mės ry­šio tarp jū­sų val­gy­to mais­to ir kū­di­kio pil­vo skaus­mų. ... Pa­ša­lin­ki­te la­biau­siai įta­ria­mus mais­to pro­duk­tus iš sa­vo die­tos bent sa­vai­tei, o pa­skui juos po vie­ną grą­žin­da­ma į val­gia­raš­tį ste­bė­ki­te, ar kū­di­kio aler­gi­jos simp­to­mai at­si­nau­jins.

 

Ne­pa­mirš­ki­te, kad skaus­mas ga­li bū­ti su­kel­tas ir li­gos. To­dėl ta­da, kai jums neaiš­ku, ko­dėl kū­di­kis ver­kia, ge­riau kvies­ti gy­dy­to­ją, kad jis nu­sta­ty­tų skaus­mo prie­žas­tį ir pa­skir­tų rei­ka­lin­gą gy­dy­mą, ne­gu eks­pe­ri­men­tuo­ti pa­tiems.

 

Išsamią informaciją ir daug naudingų praktiškų patarimų rasite knygoje “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” ir interneto svetainėje www.zindyk.lt

 

1

 

 

09. Jul 2012, 11:26

Ačiū už aktualų straipsniuką 😀 👍 🌷