Apie žindymą išsamiai ir įdomiai: specialistų patarimai ir mamų patirtis+VIDEO

30. May 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kiekviena mama jaučia ir žino, kas yra geriausia jos kūdikiui. Galbūt todėl dažniausiai mamos dar pirmaisiais laukimosi mėnesiais vieną sprendimą turi tvirtą – žindysiu. Tiesa, gimus mažyliui, už galimybę žindyti gali tekti pakovoti. Tuomet iškyla klausimas – žindyti? O gal nesikankint?

Pats pirmasis potyris, kurį kartu išgyvena mama ir jos ką tik gimęs mažutėlis, tai taip vadinamas kontaktas “oda į odą”, kuomet naujagimis paguldomas mamai ant krūtinės ir neskubėdamas, vedamas savo prigimtinių instinktų, susiranda savo gyvybės šaltinį – krūtį. Tai reikšminga akimirka ir mamai, ir mažulėliui.

Kaip teigia akušerė, www.gandrolizdas.lt įkūrėja Ieva Girdvainienė, joks mišinukas negali pakeisti mamos pieno. Kūdikis bent iki pusės metų, jei tik leidžia galimybės, turi būti maitinamas mamos pienu. Pasaulinė sveikatos organizacija teigia, kad geresnio maisto kūdikiui kaip mamos pienelis nėra.

Mamos pienas - ne tik maistas. Pirmiausia tai nematomas ryšys, kuris galbūt dar stipresnis už taip neseniai mamą ir jos mažylį jungusią virkštelę. Šį ryšį jaučia bene kiekviena mama. Ypatingą ryšį su mažyliu ji pradeda auginti tą akimirką, kuomet pajaučia gyvybę, užsimezgusią jos įsčiose.

"Man labai gražu, kai mamos žindo savo vaikučius. Mes dar su vyru pažiūrėjome ir iš ekonominės, ir iš praktinės pusės. Ekonominė pusė - tai nieko nekainuoja, praktinė - galiu su vaikučiu eiti į miestą, parduotuves, neseniai buvau pas kolegas. Aš jam esu visas pasaulis. Aš ir noriu būti jam visas pasauis. Man nėra taip svarbu mano pomėgiai, draugai. Jie yra, bet šią akimirką aš noriu būti pieno fabrikėlis savo mažiukui", - pasakojo Deimo mama Aušra.

20160526125043-69599.jpg

Kodėl mamos nustoja žindyti?

Sunku patikėti, jog didžioji dalis žindančių mamų šios galimybės atsisako. Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, jog žindymą stacionare inicijuoja 98 procentai mamų. Tačiau jau per pirmuosius tris mėnesius net 34 procentai savo mažylį žindyti nustoja. Pasak specialistų, galima išskirti dvi priežastis: per pirmąsias savaites iškilusius sunkumus, kurių nepajėgia išspręsti, ir mitus, kuriuos žindančiai mamai nori nenori bruka artimiausioji aplinka.

Anot akušerės I.Girdvainienės, pirmą mėnesį po gimdymo 90 procentų mamų patiria įvairių nesklandumų, susijusių su žindymo technika, su susidraugavimu, t.y mamos ir vaiko susipažinimu, su įvairiais mitais, su visuomenės nuomonių "atakavimu" ir, žinoma, su baimėmis: "Nėštumo metu moterį globoja meilės hormonas - oksitocinas, kuris suteikia mums ramybę. Jis išsiskiria ir žindymo metu, bet jo kiekis kraujyje vis mažėja, todėl mama pajaučia nerimą, baimes".

Neretai susidūrus su žindymo problemomis, mamos pradeda kaltinti save kaip prastą mamą, tačiau, anot akušerės, tai gali būti dėl netinkamos padėties ar netinkamo spenelio apžiojimo ir kt.

Su kokiais žindymo sunkumais bekovotumėte, atminkite – visi jie dažniausiai išsprendžiami, tad ieškokite pagalbos. Tačiau padėti šioje kovoje jums negali nei mylintis vyras, nei mama, nei kiti artimieji. Efektyviai jums padėti gali tik žindymo specialistai ar konsultantai, kurie skubiai pakonsultuos jus telefonu, atsakys į jūsų klausimus elektroniu paštu ar susitikus gyvai.

Populiarūs žindymo mitai mūsų visuomenėje

Pagal pasaulio sveikatos organizacijos tyrimų duomenis, vos 1-2 procentai mamų neturi pieno dėl tam tikros organizmo patologijos, tačiau tai dar nereiškia, kad likusios galės sėkmingai žindyti. Nuo ko priklauso, ar žindymas bus sėkmingas?

Įveikusi pirmųjų dienų, savaičių, o gal net pirmojo mėnesio žindymo sunkumus, mama už galimybę žindyti turi pakovoti dar kartą. Šįkart su vis dar gajais mitais ar visuomenės nuostatomis.

20160526132246-76524.jpg

I MITAS - šeimoje/giminėje visos moterys mažai turėjo pieno arba visai neturėjo. Šis mitas vis dar gajus - turbūt girdite sakant, kad neva "mūsų šeimoje niekas neturėjo pieno ir tu neturėsi". Anot akušerės Ievos, visos pagimdžiusios moterys turi pieno (tik labai maža dalis jo gali neturėti) - laktacija prasideda sėkmingai, tik ji gali pasibaigti dėl jau aukščiau minėtų priežasčių (netinkamos padėties, krūties paėmimo, mamos savijautos ir pan.).

II MITAS. Greitai tas pienas dings. Yra sakančių ir geriau už jus "žinančių", kada baigsis jūsų pienelis. "Gal dabar turi pieno, bet jis tuoj dings. Susijaudinsi ar kai grįši į darbus - ir dings". Anot akušerės, pienas taip paprastai nedingsta. Jei leisite kūdikiui vadovauti ir "užsakyti" to pienelio - jo visada turėsite. Tad maitinkite pagal mažylio poreikį. Primename - nei nuo krūties spenelių dydžio, nei nuo krūtinės formos laktacija nepriklauso.

III MITAS. Trečiąją vietą mitų populiarumo skalėje atidavėme "patarimams", ką reikia valgyti, kad pieno būtų.

Trijų vaikučių mama, gydytoja dietologė Žana Antonova pastebėjo, jog neretai mamos geria daug vandens ar pieno, kad daugiau turėtų savo pieno. Tačiau nuo to laktacija irgi nepriklauso. Anot jos, tik reguliarus valgymas ir subalansuota mityba bei poilsis turi įtakos mamos pieno gamybai.

Beje, žindanti mama jokiu būdu neturi atsisakyti jokių maisto produktų. 

"Žindančios mamos mityba turi būti kaip ir kitų sveikai ir subalansuotai besimaitinančių žmonių. Žindančiai mamai nereikia atsisakyti kažkokių maisto produktų. Visi produktai turi būti - ir grūdiniai (košės, makaronai, duona), ir baltymai (mėsa, žuvis, pieno produktai), ir vaisiai, daržovės, kurių dažnai mamos atsisako. Žindanti mama turi gauti apie 2700 kilokalorijų, nes pieno gamybai sunaudojama apie 500 kcal", - pasakojo dietologė Ž.Antonova. 

IV MITAS. Sportuoti žindančiai mamai negalima, nes juk pienas arba dings, arba pasikeis jo skonis.

"Ramios mankštos nieko blogo nepadarys su jūsų pieneliu. Atvirkščiai - grįžusi geros savijautos mama vaikučiui per pienelį perduos žymiai daugiau teigiamų emocijų ir energijos nei pavargusi ar tik maitinanti mama", - teigė kalanetikos trenerė, "Stimulus" studijos įkūrėja Aistė Jančiukienė.

20160526132315-91404.jpg

Kūdikio žindymas – ir didžiulė gamtos dovana, ir didžiulis įpareigojimas, tačiau šių pastangų dėka jūsų vaikui su pienu perduotos sveikatos, besąlygiškos meilės bei abipusio ryšio negebės nutraukti niekas. Visa tai jūsų vaikas turės kaip dovaną. Jis bus ja apdovantas visą savo gyvenimą. O apie ką daugiau gali svajoti mylinti mama, su meile žindydama savo mažylį ir dovanodama jam visą gyvenimą...