VIDEO "Pirmosios 12 savaičių" - šeštoji naujagimio savaitė

04. Jan 2014, 09:58 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

“Pirmosios savaitės” – unikalus Mamyčių klubo projektas, kurio dėka mes turime galimybę stebėti kūdikio vystymąsi pirmuosius tris jo gyvenimo mėnesius.

Žiemos loterija Huggies® Newborn!

20131213154952-86647.jpg

Praėjusių serijų apžvalga:

Mūsų mažajai Katrinai, kurios gyvenimą stebėsime tris mėnesiukus, jau šešios savaitės.

Kas gi vyksta šeštąją mažylės gyvenimo savaitę?

Sąmoninga pirmoji šypsena

Šiame etape daugelis mažylių pradeda aiškiai išskirti savo tėvelius iš svetimų žmonių būrio. O pagrindine džiuginančia naujiena neabejotinai tampa – šypsena. Samoninga ir skirta mums.

Šešių savaičių kūdikis šypsosi tiesiog užburiančia kerinčia šypsena. Kuri tampa puikia bendravimo priemone su aplinkiniais žmonėmis. Jis ja apdovanoja beveik visus teigiamas emocijas jam dovanojančius žmones, žinoma, didžiausią šypseną jis skiria brangiausiems - tėveliui ir mamytei. Jiems jis šypsosi dažniausiai. Ir galite tikėti, galite ne, bet ta šypsena šiek tiek skiriasi nuo tos, kuri skirta kitiems aplinkiniams.

Taip pat atkreipkite dėmesį į tai, jog į savo tėvelius kūdikis netgi žiūri kitaip. Jo žvilgnis nukreiptas tiesiai jiems į pačių svarbiausių gyvenime žmonių akis. Šis žvilgsnis kurpinas meilės, švelnumo, šilumos.

Pagyvėjimo refleksas

Dažniausiai kartu su šypsena vaikutis pradeda ir judinti rankytes, kojytes. Specialistai tai vadina pagyvėjimo reflekso apraiška. Gydytojams ir psichologams šio reflekso buvimas byloja apie mažylio gebėjimą atskirti žmones nuo negyvų daiktų, teikti jiems pirmenybę, o tai savo ruožtu reiškia normalų vystymąsi. Pastebėta, jog emocinis ryšys ir bendravimas skatina šio reflekso vystymąsi, o nenoras dalintis šiluma veikia priešingai – gali pristabdyti vaikučio vystymąsi.

Bet įsivaizduokim tokią situaciją, jog savo vaikutį jūs mylite beatodairiškai, bendraujate su juo, myluojate, o jis nesišypso nors nuo jo bendraamžių šypsenų neįmanoma atitraukti akių - nepanikuokite. Visi mažyliai skirtingi ir unikali jų vystymosi raida. Jie turi „teisę“ pradėti šypsotis tuomet, kai tam ateis laikas. Kažkam tai – ketvirta savaitė, kažkam šešta, o gal aštunta. Nepamirškite, jog mūsų mažylis turi aibes svarbių savų reikalų.

Oro vonios

Šešias savaites praleidome kartu, o tai reiškia, jog galutinai išmokome sklandžiai keisti sauskelnes, žindyti savo mažylį ir suprasti jo poreikius.

Vienas tokių – oro vonios. Jas reikia atlikti kasdien, mat jos ne tik grūdina, bet ir tampa puikia daugelio odos ligų profilaktika. Geriausia oro vonias atlikti išvėdintoje patalpoje. Specialistai tvirtina, jog geriausiai išvėdinama patalpa skersvėjo pagalba. Bet žinoma, labai svarbu, jog padarius skersvėjį, kambaryje nebūtų vaikelio. Mat tuomet jį galime susargdinti. Kai kambarys jau išvėdintas ir jame pakankamai šilta, galima mažylį išrenginėti. Nurengę šliaužtukus, sauskelnes ir marškinėlius, leiskite savo kukulėliui paplikinėti.

Optimali patalpos temperatūra – 21-24 laipsniai. Jei namuose palaikoma šiltesnė temperatūra, juos reikėtų vėdinti dažniau, o jei jūsų namuose šalčiau – reikėtų juos šildyti papildomų prietaisų pagalba. Šildymo sezonu taip pat reikėtų stebėti drėgmės lygį namuose.

Mažylį stebėkite atidžiai: jei jis lenkia kojeles, traukia jas prie pilvuko, gali būti, jog jam šalta ir kuo skubiau reikia vaikutį aprengti. Na o jei nosytė ir rankytės šiltos – galima tęsti malonų pasimėgavimą pasiplikinėjimu.

Iš pradžių keletą minučių. Laiką ilginkite palaipsniui. Mažyliui ši procedura turėtų patikti, bet gali būti, jog tiesiog gulėti pasidarys kiek nuobodoka, tuomet garsiai skaičiuokite savo mylimuko pirštelius ant rankyčių, ant kojyčių, paglostykite savo stebuklą, jo apvalų pilvuką, švelniai pakutenkite pėdutes. Oro vonių trukmė tiesiogiai priklausys nuo to, kaip nusiteikęs jūsų kūdikėlis. Jeigu jis patenkintas, šypsosi, ji gali trukti ir 5-7 minutes.

Temperatūros poveikio organizmui bei deguonies patekimo per odą į kraują dėka oro vonios suaktyvina visų vidaus organų veiklą, kitaip tariant, sveikatina mažutį.

Na o jei mažylis praalko, ar jam šiaip pabodo šis užsiėmimas – neskubėdami, šnekučiuodamiesi pradedame rengtis.

Atkreipkite dėmesį į naudojamas sauskelnes. Joms mes turime būti ypatingai reiklūs - jos turi būti kokybiškos: švelnios ir patikimos. Mūsų mažylio oda vis dar labai jautri.

Neperstistenkime aprengdami mažylio, jis neturi kaisti. Kaip ir šalti, savaime suprantama. Taip vadinamas "bodžiukas" ir kelnytės su kojinaitėmis – turbūt optimalus rinkinukas namams.

Šešias savaites būdami su savo stebuklu mes išmokme jį pažinti ir daug ko išmokome kartu. Bet ateityje dar ilgas gražių atradimų kelias. Džiaugiamės kartu leidžiamu laiku, džiaugiamės vienas kito šypsena ir nepamirštame kartoti švelnumo kupinų meilės prisipažinimų: Tu mano džiaugsmas...Mano didžiausias stebuklas. Myliu tave, mažiuk.

Gražaus laiko žiūrint naują seriją!

 

20131209161636-74280.jpg