Sūpuojame ir nuraminame kūdikį: kaip teisingai tai daryti?

Sūpuojame ir nuraminame kūdikį: kaip teisingai tai daryti?

30. Nov 2020, 16:57 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Tai taip natūralu – paimi į rankas kūdikį ir sūpuoji. Bet kai jis ima verkti, tėvelio ar mamos judesiai iškart tampa staigūs – aukštyn, žemyn. Tai nenuramina mažylio, be to, tokie judesiai gali net pakenkti mažylio sveikatai.

Ramiai ir švelniai

Svarbiausia priežastis, dėl ko reikia vaikutį liūliuoti ir sūpuoti – noras jį nuraminti. Šia tema pataria kineziterapeutė Klaudija Hela.

Štai keletas kūdikio sūpavimo judesių:

  • į dešinę – į kairę
  • aukštyn – žemyn
  • pirmyn – atgal

Atliekant šiuos tris judesius, svarbiausia, kad vaikas liktų toje pačioje padėtyje, o sūpuojant turi judėti ne tik rankos, bet ir visas suaugusiojo kūnas.

Pavyzdžiui, mama paima vaikutį ant rankų, švelniai prispaudžia jo rankytes ir kojytes, kad netrukdytų miegoti, ir visu savo kūnu jį supa – lėtai. Tokie judesiai panašūs į tuos, kuriuos kūdikis jautė būdamas mamos pilvelyje. Atsiminkite, pabrėžia kineziterapeutė, viską atlikite lėtai ir su begaliniu švelnumu.

Nerekomenduojamas greitas sūpavimas, nes tai, priešingai, pabudina mažylį. Be to, staigūs judesiai nervina ir pačius tėvus, ir vaiką, kuriam dažnas greitas sūpavimas gali iššaukti tam tikrus sveikatos sutrikimus.

Kai besūpuodami kūdikį tėvai ima nesąmoningai jį kratyti, jis gali gauti psichologinę traumą (išorinių požymių nėra), kuri turi įtakos centrinei nervų sistemai.

„Iki šiol mes pastebime, kaip tėvai krato savo kūdikius vežimėliuose, manydami, jog sūpuoja. Žinoma, vaikas galiausiai užmiega, tačiau tokie judesiai nedaro jokio teigiamo poveikio mažyliui“, – aiškino gydytoja K. Hela.

Nebijokite kūdikio išlepinti

Ramus ir švelnus sūpavimas ar liūliavimas labai svarbus bet kokio amžiaus vaikui, ypač pirmaisiais gyvenimo metais. Juk šis procesas toks malonus ir natūralus, kad sunku surasti mokslišką to paaiškinimą.

„Kaip, pavyzdžiui, įrodyti, kad meilė, švelnumas, prisilietimas yra be galo svarbūs?" – retoriškai svarsto fizioterapeutė, mananti, kad šiuolaikiniai tėvai per mažai skiria laiko vaiko mylavimams, apkabinimams, baimindamiesi per daug jį išlepinti.

Vaikai užauga gerais žmonėmis tuomet, kai žino ir jaučia, kad jo mylimiausi žmonės yra šalia ir kad jis yra reikalingas. Tik vaikas žino, kodėl jis verkia. Galbūt jam reikia tik išgirsti mamos balsą arba nori pajusti jos ranką ant galvos.

Vaikai, kurie pakankamai gauna tėvų dėmesio, greičiau tampa savarankiškais ir mažiau prašosi ant rankų nei tie, kurie viso to stokojo.

Sūpuokite nenuobodžiai

  1. Sūpuoti dainuojant ar niūniuojant mėgstamą melodiją. Nesvarbu, kokie žodžiai, svarbiausiai, kad dainuoja mylimi žmonės.
  2. Tėvai, kurie nedainuoja, gali įjungti lopšinių muziką.
  3. Galima kartu sūpuotis su vaiku ant kamuolio, bet nešokinėkite.
  4. Nesūpuokite vaiko grojant kokio nors žaislo melodijai, nes ji greitai jam nusibosta ir ilgainiui jos klausantis vis labiau „rėžia ausį“ (vaikai jautresni nei suaugusieji).
  5. Kai kurie vaikai mėgsta miegoti vežimėlyje, kai jis juda, nes nėštumo metu kūdikis priprato miegoti tuomet, kai mama judėdavo.