Sukrėsto vaiko sindromas

Sukrėsto vaiko sindromas

10. Sep 2012, 00:00

Sukrėsto vaiko sindromas dažniausiai ištinka pačius mažiausius kūdikėlius, nuo gimimo iki šešių mėnesių.

 

Kas tai yra?


Sukrėsto vaiko sindromas (SVS) – kai naujagimis ar kūdikis smarkiai supurtomas. Taip dažniausiai nutinka, kai netekusios kantrybės mamos nusprendžia „pamokyti“ verkiančius mažylius, kurių negali nuraminti.

 

Kodėl pavojinga?


Net ir atrodytų nedidelis sukrėtimas yra pavojingas kūdikiui, nes jo galva, palyginus su kūneliu, yra labai didelė, o kaklo raumenys silpni. Sukrėtus smegenys sukrečiamos, ir tai pavojinga vaikučio sveikatai.

 

Sukrėsto vaiko sindromo požymiai


Požymiai, kad kūdikis sukrėstas, gali pasireikšti iš karto arba ne. Kūdikis gali be priežasties vemti, jis tampa vangus, yra apsnūdęs, vangiai čiulpia arba išvis neima krūties ar buteliuko. Gali pasireikšti ir tokie požymiai, kaip nesugebėjimas akimis sekti judesių, sunkiai kvėpuoja.

 

Itin sunkiais atvejais gali prasidėti net traukuliai, vaikas gali netekti sąmonės, sutrinka judesiai.

 

Skubi pagalba


Tokiais atvejais kūdikiui reikalinga skubi pagalba, nes svarbi yra kiekviena valanda ir minutė. Dėl sukrėsto vaiko sindromo kasmet pasaulyje miršta daug vaikų, dažni liekamieji reiškiniai – fizinė ir psichinė negalia, neurologinės ligos.

 

Tyrimai


Vaikui, kuriam įtariamas sukrėsto vaiko sindromas, skiriami įvairūs tyrimai: tiriamas akių dugnas, skiriama galvos smegenų echoskopija arba kompiuterinė tomografija.

 

Svarbu

Sukrėsto vaiko sindromas – tai ne tik tyčinis vaiko sukrėtimas mamai ar tėčiui nekontroliuojant savo elgesio. Tai gali atsitikti ir netyčia, todėl patariama atsisakyti pavojingų vaiko sūpavimų už rankų ar kojų, bėgimo, kai vaiką nešate nešynėje ar vaikjuostėje, pernelyg smarkaus supimo.

 

Ar esate susidūrę ar savo aplinkoje girdėję apie sukrėsto vaiko sindromą?