Stop! Nevalykite ir neprauskite naujagimio!

Stop! Nevalykite ir neprauskite naujagimio!

25. Nov 2013, 09:59 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Turbūt ne kartą pastebėjote serialuose ar filmuose, kur rodomas ką tik gimęs naujagimis. Jis klykdamas paduodamas į ką tik iškeptos mamytės rankas, jo odelė rausva, pats yra rubuiliukas ir greičiausiai, jį "vaidiną" aštuonių savaičių kūdikis. Daugelis žino, jog kūdikiai gimsta ne tokie rausvi ir būna pasidengę kažkokiomis išskyromis. Tai - verniksas. Pagal apibrėžimą tai "varškės pavidalo medžiaga, kuri apsaugo vaisiaus odą." Bet kas tai ir kodėl kūdikiams to reikia?

Verniksas pradeda gamintis trečiame nėštumo trimestre ir jis laikinai apsaugo odą, nuo vandeningos aplinkos, kurioje tuo metu kūdikis auga gimdoje. Pasak specialistų, priešgimdyvinė vernikso funkcija yra:

  • apsauga nuo vandens, nes pro jį sunkiai prasiskverbia drėgmė;
  • gerina odos formavimąsį gimdoje;
  • ir apsaugo vaisių nuo ūmaus ar pusiau ūmaus chorioamnionito (išorinės ar vidinės vaisiaus membranos uždegimas dėl bakterinės infekcijos);
  • gimdymo metu verniksas veikia kaip lubrikantas, o po jo turi antioksidanto, odos valymo, temperatūros reguliavimo ir antibakterinių savybių.

Būtent dėl paskutinės pogimdyvinės savybės labai stebėtina, kodėl mes taip skubame kūdikį maudyti ir nuvalyti visą verniksą.

Apie ypatingas vernikso savybes buvo skelbiama Amerikos Akušerių ir ginekologų žurnale, straipsnio pavadinimas: "Antimikrobinės vaisiaus vandenų ir vernikso savybės panašios į motinos pieno". Šiame tyrime parodoma, jog imuninių medžiagų yra tiek vaisiaus vandenyse, tiek ir vernikse. Testais įrodyta, jog tai efektyvi priemonė apsauganti nuo B.Streptokoko grupės, K.pneumonijos, L.Monocytogenes ir E.coli ligų sukelėjų.

Šie rezultatai atsako į pagrindinį klausimą dėl kūdikio priežiūros - naujagimį rekomenduojama maudyti tik po 24 valandų nuo jo gimimo. Taip pat patariama susilaikyti nuo naujagimio apvalymo jam ką tik gimus (o-3 minutės) arba net šešias valandas po gimimo. Rekomenduojama nei valyti, nei maudyti mažylio.  

Kai ruošitės gimdyti, būtina diskusija ne tik su savimi, bet ir su jus prižiūrinčiu personalu ligoninėje. Pasirūpinkite, jog jūsų vyras ar kitas asmuo, kuris bus per gimdymą, prižiūrėtų jog būtų paisoma jūsų pageidavimų. 

Ar prisimenate, kaip buvo per jūsų gimdymą? Ar verniksą nuvalė iškart ar paliko? 

Geriausia naujagimių priežiūra - kartu su naujosiomis sauskelnėmis Huggies® Newborn!

20131118085456-62774.jpg

25. Nov 2013, 19:41

Iškart po gimimo padėjo, bet trumpai, nes suleido vaistų "atsijungiau", kol siuvo, vėliau prabudus, kaip per spaną pamčiau, kad vyras laiko ant rankų, bet nesusigaudžiau kas įvyko, kol prasibudinau, tada jau šalia padėjo matinimui

tifer tifer 25. Nov 2013, 17:15 pypse

aš gimdžiau visus Kauno klinikose.tai jau kai Roką ir Paulių gimdžiau tai tikrai prisimenu gerai,kad iš kart po gimdymo padeda ant krūtinės ir palieka porai valandų,aišku jei leliukui viskas gerai.Rokas irgi atsimenu visas toks nevalytas,to vernikso(tos odos apsaugos) visose raukšlytėse,tarpupirščiuose buvo.taip palaikomas tas pirmutinis mamos ir vaiko kontaktas,kad neneša iš karto svert,matuot.ir dar leidžia pačiam kūdikėliui prišliaužt prie krūties.jis taip gulėdamas iriasi,iriasi ir radęs krūtį pradeda žįsti.labai faina.sesutės padeda tik jei mato,kad vaikutis vangus,nelabai ieško pats.

pypse pypse 25. Nov 2013, 12:47 tifer

Tifer o kur gimdei savo pagranduką?

25. Nov 2013, 12:16

o pirmosios maudynes buvo ligonineje trecia para

25. Nov 2013, 12:14

as irgi nepamenu,nes buvau po dvieju epidiuru ir iskankinta 24val.po isstumimo pirma ka atsimenu kad gydytoja kartu su vyru tvarke maziuka,vel tamsu ir vel atsimenu kai jau ant krutines bet tikri nevalytas (gal tik apvalytas)

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 25. Nov 2013, 11:19

O aš nepamenu - viskas lyg per sapną, tik pamenu jog padavė, tik kokios buvo ir ar tuo momentu apvalė - nežinau... reiks vyro klausti 😀

25. Nov 2013, 11:16

Smagu išvis, kad padeda tuos gumulėlius... 😍 Mums neteko tokio džiaugsmo patirti...😪

gintarerei gintarerei 25. Nov 2013, 11:01

na va vienintelio man gaila, kad maniski man uzdejo ant krutines kokiai minutei, tada paeme ir apvale, susuko i adijaliuku kokona ir tik tada jau man padave gerai valandai, pavalgyti.

tifer tifer 25. Nov 2013, 10:19

kai pagimdžiau Pauliuką,tai iš kart tik gimusį padėjo man ant krūtinės ir paliko mus gimdykloj kažkur dviem valandom,po to tik atėjo,pasvėrė,pamatavo apžiūrėjo,kažkiek apvalė.