Specialistės patarimai, kad mažylis valgytų kietą maistą

Specialistės patarimai, kad mažylis valgytų kietą maistą

04. Jan 2017, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt
Jei turite klausimų specialistams, rašykite: redakcija@mamyciuklubas.lt
 
Laura: Sveiki, mano sūneliui dabar 9 mėn. Primaitinti pradėjau nuo 6 mėnesių, bet mano pastangos bevaisės, išbandžiau gausybę košelių, net bandžiau konsistenciją keisti, bet jis suvalgo keletą šaukštelių ir tuo viskas baigiasi. Iki šiol maitinu pati ir vienintelis jam maistas-mano pienukas, bet labai nerimauju, kad nevalgo nieko kito. Patarkite, kaip elgtis, kad sūnelis valgytų kietą maistą.

Atsako viena iš tėvystės mokyklos „Opa Pupa“ įkūrėjų, vaikų ligų gydytoja Vytenė Menkevičienė:
 
Mieloji Mama Laura. Ačiū Jums už klausimą.
 
Primaitinimas - itin didelis įvykis ne tik tėvams, bet ir vaikams. Įsivaizduojate - ištisus šešis mėnesius tik pienu maitintas mažylis staiga yra įmetamas į skonių, spalvų ir pojūčių jūrą! Taigi nieko keista, jog kai kuriems jų prireikia ilgesnio laiką visa tai prisijaukinti.
 
9 mėnesiai - tai toks amžius, kai jau tikimės, kad kūdikėlis tą apsipratinimą su maistu bus praėjęs ir visai neblogai valgys kietą maistą, taigi, tikrai suprantu Jūsų nerimą. Jei to dar nepadarėte, būtinai pasidalinkite juo su vaikutį prižiūrinčia gydytoja - ji mato, ar harmoningai auga jo svoris, ar nėra mažakraujystės požymių - tai dažniausiai dėl nepakankamos mitybos galintys atsirasti sutrikimai.
 
Jūsų amžiaus mažylio skrandyje vienu valgymu telpa apie 285 gramai maisto, tačiau juk ne visada jis užpildomas "aklinai", todėl būtent tiek suvalgyti ne tik nėra būtina, bet ir sunkiai įmanoma.
 
Keletas svarbių dalykų, į kuriuos verta atkreipti dėmesį:
 
Aplinka
Labai svarbu, kur mažylis valgo. Jis turi turėti nuolatinę savo valgymo vietą - kėdutę ar kažką panašaus. Pasistenkite, jog jo netrikdytų įvairūs trikdžiai - televizorius, naminiai gyvūnai, kiti vaikai. Tokio amžiaus kūdikėliai itin domisi aplinka, o valgyti, akiratyje atsiradus kam nors įdomaus, norisi mažiausiai.
 
Laikas
Maitinkite mažylį panašiu laiku kiekvieną dieną. Taip jis nujaus artėjantį laiką valgyti, ir tam lengviau nusiteiks.
 
Žindymas
Džiugu, jog Jūs vis dar maitinate savo vaikelį pati! Jam tai taip pat labai reikalinga. Motinos pienas primaitinant nėra ribojamas - mažylis jo gali valgyti tiek, kiek jam norisi. Tiesiog pasistenkite, jog jis tai darytų po maitinimo kietu maistu, antraip, pienui užpildžius skranduką, valgyti norėsis mažiau ar visai nesinorės.
 
Laukas
Nepamirškite kelionių į lauką. Gryname, vėsesniame ore pagreitėja kraujotaka, o taip pat ir medžiagų apykaita.
 
Maistas
Pastebėkite mažylį - ką jis valgo skaniausiai? Galbūt pagelbės daugiau ryškesnių daržovių ar vaisių? Išbandykite įvairesnes kruopas. Į makalaines įmaišykite šlakelį natūralaus augalinio nerafinuoto aliejaus, maistą galite pagardinti ir krapais.
Pasidomėkite ir "baby-led weaning" metodu, kuomet mažyliui leidžiama maiato produktus pasirinkti pačiam.
Nepamirškite, jog su nauju skoniu - daržove, kruopomis, mėsa - kūdikį reikia supažindinti pamažu, leisti jam su juo "susidraugauti".
 
Nesistenkite mažylio maitinti apgaule ar gudrybėmis - maistas jam turi teikti tik geras, teigiamas emocijas. Kad ir kaip kartais sunku bebūtų - išlikite kantri ir rami ir bendradarbiaukite su savo šeimos gydytoju.
 
Sėkmės Jums ir... skanaus!
 
Ekspertai

OpaPupa

tėvystės mokyklėlė
OpaPupa in-vecaku-skola