SOS! Mažyliui tik 3 savaitės, o krūtyse mažėja pieno

SOS! Mažyliui tik 3 savaitės, o krūtyse mažėja pieno

31. Jul 2014, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Solveigos laiško redakcijai: 

Laba diena,

Mano sūneliui dar tik trys savaites, o man jau dinginėja pienas. Pirmą savaitę pakako mano pienuko, o kai jam buvo 2 savaitės, jis visad jautėsi neramus, tiesiog nepaleisdavo man krūties, galvodavau, kad gal pučia jam pilvuką ir jis nori nusiraminti, tai duodavau "Espumisano", jis vis tiek verkdavo ir būdavo neramus. Jo svoris didėjo tik po kelis gramus, nors kiek buvau girdėjusi, jau po savaitės jis turėjo susigrąžinti savo gimimo svorį, o gimė 3980 g, o kai svėrėm po pusantros savaitės, jis tesvėrė 3714 g.

Būdavo, kad toks neramus budavo vidurnaktį ir mano krūtis žįsdavo taip iki 3 val. nakties, vis kaitaliojau tai vieną, tai kitą, paskui, matyt, pavargdavo ir užmigdavo. Ir taip tęsėsi kelias naktis, kol nebeištvėrusi primaitinau 30 ml mišinuku, pavalgęs iškart nurimo ir miegojo 3 val. iki kito maitinimo. Dabar žiūriu, kad vis dažniau turiu dar ir mišinuko duoti, nes dabar jau ir dienaą neramus darosi. Gaunasi, kad per parą aš jam 3 kartus duodu mišinuko po 30 ml- 45 ml. Mano krūtys net ne kietos, o minkštos, nusitraukiau per pietus pienuko, tai iš viso iš abiejų krūtų buvo vos 40 ml. Dabar sveriam 4100 g.Patarkit labai prašau, ką tokiu atveju daryti.

Pataria Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos apie kūdikių žindymą “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” autorius:

Miela Solveiga,

jeigu per pirmas dienas po gimimo yra žymus svorio kritimas, tai normaliu laikomas jo atsistatymas per pirmas dvi savaites... Kadangi Jūsų sūnelio svoris neatsistatė, tenka konstatuoti, jog kūdikiui per tą laiką maisto tikrai trūko. Kokia to priežastis, dabar galiu tik spėlioti. Gal naujagimis buvo raminamas čiulptuku-tuštuku – nuo to vaikelis gali nebenorėti pakankamai plačiai išsižioti glaudžiamas prie krūties ir blogiau ją išžinda. Tada ir jis pats nepavalgo, ir krūtyje likęs pienas stabdo naujo pieno gamybą. Panašiai gali atsitikti, jeigu naujagimiui kažkas duodama gerti iš buteliuko per čiulptuką. Tuomet dar ir slopinamas kūdikio apetitas – noras žįsti dėl alkio.

Jeigu kūdikio neprivalgymas kartojasi ir tęsiasi, jis ne tik mažai priauga, bet ir silpsta, o tada gali darytis apgaulingai ramus dieną ir naktį ilgai miega. Tokiu atveju kūdikiui reikėtų duoti daugiau maisto, negu jis pats pasiima žįsdamas. Vienas būdas yra po žindymo krūtyse likusio pieno ištraukimas pientraukiu ar rankomis ir sugirdymas kūdikiui. Kaip tik tas galinis pienas yra riebesnis ir svarbus spartesniam augimui.

Po žindymų ištrauktą pieną kūdikiui geriau sugirdyti ne iš buteliuko per čiulptuką. Įpratęs taip maitintis, kūdikis gali nebenorėti žįsti krūties. Ypač tai svarbu pirmosiomis savaitėmis, kol gero prigludimo prie krūties ir veiksmingo žindimo įgūdžiai dar netvirti. Todėl labiau tiktų puodelis, šaukštelis ar net pipetė.

Be to, pienas iš buteliuko teka lengviau, be perstojo ir be paties kūdikio pastangų. Kūdikis atpranta dirbti burna ir žįsdamas. Po to, kai per pirmąsias keletą-keliolika minučių lengvai išžinda pradinį pieną, nebesistengia dar padirbėti burna, kad sužadintų pieno tekėjimo refleksą ir paskatintų tolimesnio „galinio“ pieno išstūmimą, bet nepatenkintas traukiasi nuo krūties.

Todėl dar geriau pasinaudoti prietaisu - žindymo papildikliu, kitur dar vadinama papildoma maitinimo sistema. Šio būdo esmė: ištrauktas pienas iš buteliuko į kūdikio burną tiekiamas per ploną lankstų elastinį vamzdelį. Šis vamzdelis lipnia juostele tvirtinamas prie krūties taip, kad jo galas (angelė) atsiveria šalia mamos spenelio galo. Kai sulėtėja ar nutrūksta pieno tekėjimas iš krūties, per vamzdelį atbėgantis pienas privilioja kūdikį pasilikti prigludus. Taip jis ir geriau pavalgo, ir (dirgindamas spenelį burna) skatina gausesnę pieno gamybą.

Jeigu ištraukti pieno iš krūties nepavyksta arba jo labai mažai, kaip papildas gali būti vartojamas ir „motinos pieno pakaitalas“ – mišinukas. Pieno krūtyse pagausėjus – papildymas mišinuku palaipsniui mažinamas, kol jo visai atsisakoma. Motinos pienas yra geriausias – pačios gamtos sukurtas ir per tūkstantmečius tobulintas kūdikių maistas.

Daugiau informacijos apie žindymą ir naudingų praktiškų patarimų rasite knygoje “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” ir www.zindyk.lt

20140527224853-49595.jpg

Ekspertai

Kazimieras Vitkauskas

Vaikų gydytojas, žindymo konsultantas (www.zindyk.lt)
Kazimieras Vitkauskas in-vecaku-skola