Sertifikuotos laktacijos specialistės Eglės Gurčinės patarimai: į ką atkreipti dėmesį prireikus pientraukio?

Sertifikuotos laktacijos specialistės Eglės Gurčinės patarimai: į ką atkreipti dėmesį prireikus pientraukio?

02. Aug 2021, 17:04 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Daugelio mamų žindymo kelias nėra lengvas, tačiau turint tinkamos informacijos vienaip ar kitaip jis palengvėja. Apie vieną iš būdų problemoms spręsti – pientraukius ir jų pasirinkimą – pokalbis su sertifikuota laktacijos ir žindymo konsultante Egle Gurčine ir Kinderland.lt atstove Lina Juodzevičiene.

Į ką pirmiausia atkreipti dėmesį, renkantis pientraukį?

„Visų pirma, jei mama šiuo metu dar tik laukiasi ir ruošiasi žindyti, pientraukio jai tikrai nebūtina įsigyti, nes jis nebūtinai bus vėliau reikalingas. Bet jei mama susidūrė su žindymo sunkumais, pavyzdžiui, gimė ankstukas ir reikia nutraukto pieno, vaikeliui sunkiai auga svoris ir reikia papildomai primaitinti nutrauktu pienu, arba mama tiesiog pasiryžo dėl vienokių ar kitokių priežasčių maitinti nutrauktu pienu, pientraukis bus reikalingas laikinai arba visu kūdikio maitinimo laikotarpiu. Taigi, renkantis pientraukį labiausiai reikia atsižvelgti į tai, kokiu tikslu ir kiek ilgai jis gali būti reikalingas“, - patarė žindymo specialistė E.Gurčinė.

Rinkoje galima rasti daug skirtingų pientraukių. Kuo jie skiriasi ir kaip pasirinkti tinkamą?

Specialistė išskiria tris pagrindines pientraukių grupes:

  • Rankiniai
  • Elektriniai viengubi
  • Elektriniai dvigubi

„Elektriniai gali būti laidiniai arba kraunami baterijomis, belaidžiai, kai kurie turi abi funkcijas. Renkantis pientraukį, svarbu atsižvelgti į tai, kokiu tikslu jis bus naudojamas. Jei mama yra žindanti ir jai tiesiog kartais reikia nusitraukti pieno, pavyzdžiui, priplūdus stipriai krūtims po gimdymo ir nepavykstant to padaryti ranka, ilgesniam laikui paliekant vaikelį ir nesant galimybei keliauti su vaikeliu kartu, tikriausiai jai pilnai užteks rankinio pientraukio arba viengubo elektrinio. Jei mama pientraukį naudos ilgesnį laiką, jai reikia dirbti su pieno gausinimu, arba maitins nutrauktu pienu, vertėtų pagalvoti apie dvigubą elektrinį pientraukį", - pasakojo laktacijos ir žindymo konsultantė.

Jei mama renkasi maitinti nutrauktu pieneliu, turbūt patogiausias būtų rinktis dvigubą elektrinį pientraukį. Kokie jo privalumai šiuo atveju?

Pasak E.Gurčinės, dvigubas elektrinis pientraukis turi ne vieną privalumą: „Pirma, jis sutaupys ir taip labai brangaus laiko, kurį norisi praleisti su vaikeliu, o ne nusitraukinėjant vieną krūtį, paskui antrą. Dvigubo elektrinio pientraukio pagalba abi bus nutraukiamos vienu metu. Antra, taip bus labiau skatinama pieno gamyba, nes kai vienu metu traukiamos abi krūtys, mūsų organizmas supranta, kad tai lyg dvynukai, kuriems reikia dvigubai daugiau pieno. Ir trečia, dvigubi elektriniai pientraukiai dažniausiai turi didesnę traukimo galią, o tai vėl padeda ir greičiau nusitraukti, ir labiau skatinti pieno gamybą".

Beje, Kinderland.lt atstovės L.Juodzevičienės teigimu, naudojantis dvigubu pientraukiu patogu turėti prilaikančią liemenėlę, kurios pagalba galima turėti laisvas rankas pieno nutraukimo metu, tai taip pat padeda sutaupyti laiko, nes nusitraukiant pieną galimą atlikti ir nedidelius buities darbus.


Kokie gali būti elektrinių pientraukių skirtumai, į ką atkreipti dėmesį?

  • Pagrindinis elektrinių pientraukių skirtumas - tai arba viengubas, arba dvigubas pientraukis.
  • Pientraukiai skiriasi savo galingumu, o tai aktualu tuo atveju, kai reikia gausinti bei skatinti pieno gamybą arba išimtinai nutrauktu pienu maitinti mažylį.
  • Taip pat pientraukiai skiriasi savo funkcijomis: dauguma turi masažinę funkciją pieno atleidimo refleksui paskatinti, tuomet renkamas traukimo režimas (stiprumas) – vieni turi tik kelis galingumo lygius, kiti – platesnį pasirinkimą.
  • Ir dar vienas svarbus aspektas – pientraukio gaubtelių pasirinkimas, ne visi gamintojai turi skirtingus gaubtelių dydžius, o tai irgi svarbu nusitraukinėjant dažnai, kad ir speneliai nebūtų traumuojami, ir pienas kuo geriau būtų ištraukiamas iš krūtų. 

Na o L.Juodzevičienė pažymi, kad elektriniai pientraukiai gali būti su baterija, kuri leidžia mamai laisvai judėti po namus, nusitraukiant pieną. Taip pat didelis patogumas - įkraunamos baterijos kaip Spectra S1+ modelis, tuomet nereikia gaišti laiko ieškant naujų baterijų, nes visuomet galima pasikrauti jau turimas.

Kartais mamos skundžiasi, kad pientraukis traumuoja spenelius. Kada taip gali nutikti?

Kalbant apie spenelių traumavimą, viena pagrindinių priežasčių, pasak laktacijos ir žindymo konsultantės E.Gurčinės, tai per stiprus traukimo režimas ir netinkamai pasirinktas gaubtelių dydis: „Speneliai gali būti traumuojami, parinkus per stiprų traukimo rėžimą, todėl labai reikia jausti savo kūną ir nepersistengti, nebūtinai stipresniu rėžimu pavyks nusitraukti daugiau, kartais net nenaudojant intensyvios traukos ir tik masažiniu režimu mamoms pavyksta pieno nusitraukti daugiau. Speneliai gali būti traumuojami ir dėl netinkamo gaubtelių dydžio, nes juk kiekvienos moters speneliai yra skirtingo dydžio. Gaubtelyje spenelis turi laisvai slankioti, nesitrinti į sieneles, bet tarpas turi likti tik nedidelis“.

Kodėl svarbu rinktis galingą pientraukį? Kokiais atvejais reikia atkreipti dėmesį į jo galingumą?

„Jei mamai reikia padirbėti su pieno gausinimu, ji laikinai nusitraukinėja pieną, norėdama palaikyti efektyvią pieno gamybą, arba maitina nutrauktu pienu, tuomet svarbu, kad krūtys būtų ištuštinamos kuo geriau, arba tiek, kiek reikia vaikeliui. Todėl ir svarbu rinktis galingą pientraukį. Taip pat ir dėl to, kad būtų skatinama pieno gamyba, imituojant vaikelio žindymą. Pienas gaminasi paklausos-pasiūlos principu, t.y., kuo geriau ir dažniau bus ištuštinamos krūtys, tuo spartesnė bus pieno gamyba. Tai tikrai galima pasiekti galingo pientraukio dėka“, - tikina žindymo specialistė.

Jei šiuo metu svarstote, kokį pientraukį pasirinkti, užsukite į Kinderland.lt - čia gausite išsamią konsultaciją ir pagalbą renkantis!