Sauskelnių bėrimas: kaip to išvengti

Sauskelnių bėrimas: kaip to išvengti

19. Feb 2012, 08:00

Sauskelnės Kūdikio kraitelyje - daiktas Nr.1 Šiuolaikiniams tėveliams tai ypač puiki pagalba ir, rodos, nepakeičiamas dalykas vaikučio priežiūroje. Tačiau neretai sauskelnės gali iššaukti bėrimus ar dermatitą. Kodėl taip nutinka ir ką daryti norint to išvengti?

 

Kaip atrodo sauskelnių bėrimas?

 

Sauskelnių bėrimas nėra vienodas ir kiekvienam vaikučiui vis kitoks. Tačiau jei jūsų kūdikio užpakaliuko odelė staiga tapo raudona ir sudirgusi, tai greičiausiai ir bus bėrimas, atsiradęs nuo sauskelnių. Jo oda gali būti truputį išpurtusi ir šilta, kai liečiate.

 

Sauskelnių bėrimas gali būti ir visai nedidelis – keletas spuogelių ir neryškių paraudimų nedideliame kūdikio odelės plote, tačiau bėrimai gali būti ir ryškūs, pasklidę po visą mažylio užpakaliuką, kirkšnis, lytinius organus ir pan.

 

Tačiau nepanikuokite. Kovoti su sauskelnių bėrimais yra viena iš jūsų užduočių, rūpinantis kasdiene mažylio priežiūra ir higiena, ypač pirmaisiais jo gyvenimo metais.

 

Kodėl kūdikį išbėrė nuo sauskelnių?

 

Pasak specialistų, odelės bėrimai galėjo atsirasti dėl daugelio priežačių. Pradėjus kūdikiui duoti naujo maistelio, pakitęs šlapimas galėjo suerzinti vaikučio odelę.

 

Panagrindėkime plačiau priežastis, dėl kurių gali atsirasti bėrimai:

 

1) Drėgmė

 

Net ir geriausiai drėgmę sugeriančios sauskelnės palieka šiek tiek drėgmės ant kūdikio jautrios odelės. Ir kai mažylio šlapimas susimaišo su išmatų bakterijomis, išsiskiria amoniako dujos, kurios ir erzina jo odą.

 

Jeigu per ilgai nekeičiamos pilnos sauskelnės, net ir labiausiai atspari odelė bakterijoms ima ir parausta. Tad būtina sauskelnes keisti kuo dažniau.

 

2) Nutrinimas ir jautrumas cheminėms medžiagoms

 

Jūsų vaikučio bėrimas galėjo atsirasti ir dėl to, kad sauskelnės per daug trinasi į jautrią odelę arba tai galėjo įtakoti cheminė sauskelnių sudėtis, aromatizatoriai ir pan. Bėrimas galėjo atsirasti ir dėl kremo ar pudros, kuriuos naudojate kūdikio užpakaliuko odos priežiūrai.

 

3) Naujas maistas

 

Kai mažylis pradedamas maitinti papildomai kietu maisteliu, pasikeičia jo išmatų sudėtis, o tai taip pat gali iššaukti odelės reakciją bėrimais. Jeigu jūs maitinate krūtimi mažylį, tai, ką valgote, irgi persiduoda kūdikio odai.

 

4) Infekcija

 

Sauskelnių uždengta kūdikio oda yra šilta ir drėgna – tai palanki terpė vystytis bakterijoms. O kur bakterijos, ten neretai prasideda ir grybelinė infekcija, kuri sukelia odos sudirgimą, paraudimą ir bėrimus, ypač kirkšnyse ir raukšlelėse.

 

Be to, jei kūdikis vartoja antibiotikus (arba žindanti mama juos vartoja), kartais ir dėl to gali atsirasti grybelinė infekcija, nes antibiotikai sunaikina gerąsias bakterijas, kurios neleidžia vystytis šiai infekcijai.

 

Ar dėl sauskelnių bėrimo kreiptis į gydytoją?

 

Ne visada tai būtina. Tinkama kūdikio odelės priežiūra namie per keletą dienų padės įveikti šį bėrimą.

 

Kreiptis į gydytoją reikėtų tuo atveju, jei matote, kad kūdikio odelė itin sudirgusi ir panašu, kad prasidėjo infekcija. Jei bėrimą sukėlė grybelinė infekcija, gydytojas gali išrašyti priešgrybelinių medikamentų, naudojamų tepti užpakaliuko sritį.

 

Kreiptis į gydytoją taip pat reikėtų, jei kūdikiui pakilo temperatūra arba jei bėrimas nepreina keletą dienų, net jei jo odelę tinkamai prižiūrėjote: leidote „kvėpuoti“, pabūti be sauskelnių ir pan.

 

Ką daryti, kad neatsirastų sauskelnių dermatitas ar bėrimai?

 

-Pasistenkite, kad kūdikio užpakaliukas visuomet būtų švarus ir sausas, pakeitus sauskelnes;

 

-Užpakaliuką kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu su muiliuku, kad žūtų visos bakterijos, gerai nuplaukite visas raukšles, po to švelniai nusausinkite (netrinkite odelės);

 

-Naudokite specialų kūdikių odelei skirtą kremą ar aliejuką, kuris pamaitintų jo odą ir saugotų nuo uždegimų ir bėrimų. Kremas ar aliejus padengia odelę nematomu apsauginiu sluoksniu, kuris neleidžia šlapimui ar išmatoms dirginti odą;

 

-Jei visgi beria mažylio odelę nuo sauskelnių, pabandykite kitos firmos sauskelnes;

 

-Leiskite kasdien kūdikio odai pakvėpuoti bent keliolika minučių, jei pavyksta, darykite tokias oro vonias net kelis kartus per dieną – jos padės greičiau gyti odelei.

 

Kaip jūs kovojote su sauskelnių bėrimais?

 

Vasario mėnesį “Eurovaistinėje“

Huggies sauskelnėms ir drėgnoms servetėlėms

iki 30% nuolaida!