Ruošiamės į gimdymo namus: ką turėti krepšyje?

Ruošiamės į gimdymo namus: ką turėti krepšyje?

04. Jan 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Netrukus susitiksite su savo stebuklu, kuriam ruošiatės visus devynis mėnesius. Kokius būtiniausius daiktus susidėti į krepšį prieš vykstant į gimdymo namus? Kada geriausia tai padaryti?

Apie tai kalbamės su Vilniaus gimdymo namų (VGN) direktorės pavaduotoja slaugai Liudmila Vosyliene.

Kada pradėti rinkti kūdikio kraitelį?

Kiekviena nėštukė nori kuo greičiau visko nusipirkti savo kūdikėliui, ypač laukiantis pirmagimio. Juk taip smagu apžiūrinėti miniatiūrinius mažylio rūbelius, kepurytes, kojinytes ir pan.

Dažnai naujagimiui reikalingi daikteliai pradedami rinkti nuo 7 nėštumo mėnesio. O krepšį, vežamą į gimdymo namus, patarčiau suruošti maždaug iki gimdymo termino likus keturioms savaitėms. Galite šiek tiek ir anksčiau, jei jums bus ramiau, nes niekada nežinai, kada mažylis sugalvos pasibelsti į šį pasaulį.

Reikalingi dokumentai

Į krepšį iš karto įsidėkite visus reikalingus dokumentus: 

- asmens dokumentą (pasą arba asmens tapatybės kortelę)

- socialinio draudimo pažymėjimą,

- nėščiosios, gimdyvės kortelę.

Būtiniausi daiktai naujagimiui

Pirmasis gydytojos L.Vosylienės patarimas – tik nesivežkite kalnus daiktų! Taigi, kokie daiktai, drabužėliai bus reikalingi gimus mažyliui:

1.Sauskelnės – pakaks vienos pakuotės.Kadangi kūdikis per parą tuštinasi apie dešimt kartų, jums reikės pakankamai specialiai naujagimiui skirtų sauskelnių. Įsimeskite į krepšį vieną pakuotę, o jei pritrūksite, bet kada vyras ar kitas artimas žmogus gali nupirkti šalia esančioje vaistinėje ar parduotuvėje.

Galite įsidėti ir drėgnų servetėlių, tačiau jos nebūtinos, nes visuomet sveikiau ir naudingiau naudoti tik vandenį.

2. Kūdikio odos priežiūros priemonės keičiant sauskelnes.

3.Drabužėliai

Jų tikrai nereikia įsidėti po keliolika vienetų. 

-3-4 šliaužtinukai

-4 marškinėliai ilgomis rankovytėmis bei keletas šiltesnių marškinėlių

-2 kojinaičių poros (plonesnės ir storesnės)

-2 plonos kepurytės, viena – šiltesnė einant į lauką

-vokelis kūdikiui

-kombinezonas (priklauso, koks sezonas)

-3-4 marliukai atpylimo atveju

Ką įsidėti pačiai gimdyvei?

Vykstant į gimdymo namus gali prireikti ir antspenio, jei speneliai bus įdubę. Tačiau būtent Vilniaus gimdymo namuose, kaip teigė L.Vosylienė, antspeniai prireikus duodami.

Vilniaus gimdymo namai turi palankios naujagimiams ligoninės statusą, tad nei čiulptukai, nei antspeniai, nei pientraukiai nerekomenduojami.

Tačiau mamos gali turėti:

-higienos įklotus, reikalingus po gimdymo

-įklotus, reikalingus į liemenėlę po žindymo

-chalatą ir šlepetes;

-1-2 rankšluosčius;

-asmeninės higienos priemones: dantų pasta, dantų šepetėlis, muilas, tualetinis popierius

„Kartais mamos atsiveža buteliukus ar net pieno mišinukus, tačiau tikrai nereikia, juk visuomet skatiname žindyti natūraliai. Jei mamai nepavyksta, padeda akušeriai, gydytojai, pataria visais klausimais psichologai. Žinoma, jei mama neturi pienuko ar atsitinka kitos bėdos, mes duodame ir buteliuką, ir mišinuko“, - paaaiškino VGN direktorės pavaduotoja slaugai Liudmila Vosylienė.

Jeigu vyras nori būti kartu su savo moterimi ir kūdikiu atskiroje mokamoje palatoje, tuomet patariama jam turėti šlepetes ir laisvą aprangą persirengti.

Ar buvo atvejų, kai moteris, atvykusi į gimdymo namus, neturėjo absoliučiai nieko – nei drabužėlių naujagimiui, nei sau reikalingų daiktų?

„Taip. Tokių atvejų buvo ir ne vienas. Tačiau tai ne bėda, būtiniausius daiktus suteikia ligoninė – naujagimis yra suvystomas, duodama daugiau vystyklų (ne sauskelnių), kad mama galėtų kasdien po kelis kartus juos pakeisti. Kūdikiui uždedama kepurėlė ir net vilnonės kojinytės. Išlydint mamą namo atiduodami vystyklai ir net antklodėlė. Tikrai neišleidžiame nuogų“, - pasakojo L.Vosylienė.

Kokių klaidų nedaryti?

Gydytoja pastebėjo, kad neretai moterys atsiveža daug kosmetikos.

„Patarčiau nesivežti kalnus nei kosmetikos, nei kvepalų. Žinoma, moterys nori po gimdymo būti gražios prieš vyrus ar draugus, atėjusius jų aplankyti, tačiau atsivežkite sau tik būtiniausias higienos priemones. Juk svarbiausia, kad jūs turite savo didžiausią lobį – taip ilgai lauktą kūdikį“, - šyptelėjo medikė.

 

Sauskelnės naujagimiams Huggies® Elite Soft - mūsų geriausia švelnios kūdikio odos priežiūra!

20150122115836-37775.jpg