Renkamės gydytoją savo vaikui

Renkamės gydytoją savo vaikui

04. Jun 2012, 00:00

 „100 dienų su „Huggies Newborn“ dalyvė Gintarė savo bloge užsimena per visus rūpesčius užmiršusi pirmą savaitę priregistruoti vaiką sveikatos įstaigoje, tai paskatino mus pasidomėti, o kokia gi yra gimusio vaiko registravimo tvarka?

 

Iki tol ilgą laiką galiojusioje tvarkoje nuo 2010–ųjų vasaros įvyko šiokių tokių pakeitimų, mat Sveikatos apsaugos ministras priėmė įsakymą, kuriuo numatė štai tokią tvarką:

 

Namuose


Slaugytojas, akušeris arba gydytojas turi aplankyti ir apžiūrėti naujagimį namuose per 3 darbo dienas nuo išvykimo iš akušerijos stacionaro. Vizito metu turi įvertinti šeimos socialinį, psichologinį pasirengimą, patarti tėvams naujagimio priežiūros, mitybos, higienos klausimais, informuoti tėvus apie prisiregistravimo prie pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos tvarką, prireikus informuoti socialinį darbuotoją.

 

Poliklinikoje


Iki kūdikiui sueis 1 mėnuo naujagimis 1–2 kartus per mėnesį apsilanko pas šeimos gydytoją arba pirminės asmens sveikatos priežiūros (PASP) komandos vaikų ligų gydytoją. Vaikui apsilankius, įvertinama jo sveikatos būklė, klausa.

 

Tyrimai


1 mėn. amžiaus naujagimiui, jeigu vaikas gimė neišnešiotas, po ABO ar Rh konflikto, įgimtos infekcijos, reikia atlikti kraujo ir šlapimo tyrimus.

 

Šeimos gydytojas ar vaikų ligų gydytojas?


Lietuvoje šeimos gydytojo specialybė buvo įvesta atsižvelgiant į kitų šalių patirtį – kaip patarėjo, koordinatoriaus, padedančio orientuotis sveikatos sistemoje, konsultuojančio elementariais sveikatos klausimais, stebinčio lėtinių ligų eigą, padedančio surasti reikalingą specialistą. Siekiama, kad visa šeima lankytųsi pas tą patį gydytoją. 

 

Renkantis sveikatos įstaigą


Rinktis sveikatos įstaigą galima pagal pageidavimą, nebūtinai pagal gyvenamąją vietą. Galiojantys teisės aktai nustato, kad kiekvienas asmuo gali laisvai pasirinkti arčiausiai jo gyvenamosios vietos esančią arba jam patogiau pasiekiamą pirminės sveikatos priežiūros įstaigą bei gydytoją.

 

Tvarka visur kitokia


Kiekviena sveikatos įstaiga nustato savo tvarką, kokiais atvejais važiuojama pas sergantį vaiką, kokia priėmimo tvarka savaitgaliais. Tuo turėtų pasidomėti patys tėvai, ypač, jei gyvena toliau nuo jos.

 

Dokumentai registruojantis 


Registruojant vaiką, prireiks vaiko gimimo liudijimo, savo asmens dokumento bei reiks užpildyti prašymą gydytis toje sveikatos priežiūros įstaigoje.

 

Kaip pakeisti polikliniką ir gydytoją?


Jeigu pakeitėte gyvenamąją vietą ar esate nepatenkinti savo sveikatos įstaiga, atminkite, kad prisirašius prie PASP įstaigos, nemokamai ją pakeisti galima ne anksčiau kaip po šešių mėnesių. Norint pakeisti gydytoją nepraėjus 6 mėnesiams, reikia mokėti. 

 

Ar esate patenkinti pasirinkta sveikatos įstaiga ir gydytoju? O gal jau teko pakeisti?

04. Jun 2012, 11:29

nelabai yra is daug ko rrinktis mazam miestely. Mano Domanto gydytoja ta pati, kuri buvo ir mano vaikysteje. Siuntimu gaunam visokiu kokiu tik prireikia ir bet kada, o tas mum svarbiausia.