Renkama 2012 metais Draugiškiausia naujagimiams ligoninė

Renkama 2012 metais Draugiškiausia naujagimiams ligoninė

15. Jan 2013, 00:00

 

Į pasaulį besibeldžianti nauja gyvybė. Kaip ji bus priimta? Ką mažutėlis, ką tik gimęs kūdikis pajus: rūpestingas, bet svetimas gydytojų rankas, ar mamos kūno šilumą ir ramybę nurijus pirmus, neapsakomai vertingus mamos pieno lašus?

Naujagimių žindymą skatina neonatologai, psichologai ir šeimos gydytojai. Tai ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojama pati geriausia naujagimio maitinimo bei įvairių ligų profilaktikos priemonė. Ši organizacija kartu su UNICEF  1990 m. paskelbė Naujagimiui palankios ligoninės (NPL) iniciatyvą, kuria buvo ir yra siekiama skatinti žindymą.

 

NPL statuso siekianti ligoninė turėtų atitikti tik 10 paprastų reikalavimų: personalas turi užtikrinti visas sąlygas sėkmingai žindymo pradžiai, t. y. skatinti žindymą, mokyti mamas teisingų žindymo pagrindų, nesiūlyti kūdikiams kito maisto, nebent tam yra medicininių priežasčių, nesiūlyti mamai jokių pagalbinių žindymo priemonių ir t. t. Lietuva prie šios iniciatyvos prisidėjo 1993 metais.

„Neįsivaizduoju, ką geriau nei žindymas galėčiau suteikti savo vaikui jo gyvenimo pradžioje. Man tai intymus ir labai artimas buvimas su savo vaiku, jam — nepakeičiamos maisto, apsaugos medžiagos, mano besąlygiškos meilės jam įrodymas. Turėdama dviejų gimdymų patirtį, tikrai manau, kad ligoninė labai svarbi sklandžiai žindymo pradžiai. Pati antrajam gimdymui sąmoningai rinkausi ligoninę, turinčią NPL statusą“, — teigia šio projekto ambasadorė, trijų vaikų mama Kristina Savickytė-Damanskienė.


Naujagimiui palankios ligoninės statuso siekiančių ar jį jau turinčių įstaigų oficialusis vertinimas, ir iki tol nebuvęs nuoseklus, Lietuvoje sustojo 2009 metais, nors, pagal šios iniciatyvos reikalavimus, naujai šį statusą gavusios ligoninės turėtų būti pervertinamos praėjus metaims po vardo suteikimo, o pakartotinai patvirtinus, kad reikalavimus jos atitinka, ligoninės turi būti vertinamos kas dvejus metus.

Siekdama užpildyti patikimos informacijos visuomenei stoką ir palaikyti šią iniciatyvą Lietuvoje, VšĮ Prieraišiosios tėvystės centras (PTC) jau trečius metus rengia Draugiškiausios naujagimiui ligoninės rinkimus.  Šių rinkimų tikslas — apklausti kuo daugiau tais metais Lietuvos ligoninėse gimdžiusių mamų ir išrinkti ligoninę, kuri, mamų nuomone, geriausiai laikėsi NPL reikalavimų.  

„Labai kviečiame visas mamas, gimdžiusias Lietuvoje 2012-aisiais, užpildyti elektroninę anketą ir padėti išrinkti draugiškiausią naujagimiui ligoninę. Tai padaryti svarbu ne tik norint patarti būsimosioms gimdyvėms, kurioje ligoninėje jos galėtų tikėtis geriausios pagalbos žindymo klausimais, bet ir siekiant paskatinti visas kitas ligonines siekti šio statuso. Taip pat svarbu parodyti, kad Naujagimiui palankios ligoninės iniciatyva nėra „popierinė“ — jos reikia mūsų šalies būsimosioms mamytėms“, — tvirtina PTC savanorė Ieva Būdvytytė.

 

Atsakyti į anketos klausimus galima iki 2013 m. sausio 15 d. imtinai. 2012-ųjų Draugiškiausia naujagimiui ligoninė bus paskelbta sausio mėnesio pabaigoje, o nuo vasario galės balsuoti 2013 m. gimdžiusios moterys.

2011 m. PTC vykdytos apklausos duomenimis, 87,5 proc. respondenčių tvirtino, kad joms buvo svarbu gimdyti ligoninėje, turinčioje NPL statusą, tačiau beveik pusė norinčiųjų gimdyti NPL gimdė šio statuso neturinčiose ligoninėse. Dažniausiai tai buvo moterys, gyvenančios vietovėse, kurios yra gana toli nuo Naujagimiui palankių ligoninių.