Projektas „Pirmosios 12 savaičių“: lytėjimo pojūčių vystymasis

Projektas „Pirmosios 12 savaičių“: lytėjimo pojūčių vystymasis

02. Mar 2014, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Yra pagrindo manyti, jog lytėjimas kaip pojūtis vystosi dar mažyliui esant mamos įsčiose. Apie aštuntą nėštumo savaitę. Ir gerokai anksčiau, negu tai pradeda daryti klausos ir regos organai. Dešimtą nėštumo savaitę jis jau gali pasiekti vidinę gimdos sienelę ir paliesti ją.

Na o galiausiai lytėjimo pojūtis susiformuoja gimties metu. Gimusiam mažyliui labai padeda mūsų apkabinimai. Moksliniai tyrimai rodo, jog tie vaikučiai, kuriuos dažnai ima ant rankų ankstyvoje vaikystėje, vėliau turi tvirtesnį imunitetą, mažiau verkia, sparčiau auga ir aktyviau vystosi.

Lytėjimo suvokimą bei jo vystymąsi galime skatinti. Pažadindami mažylio smalsumą, sudomindami jį žaisliukais yra jo aplinkoje. Siūlykite jam žaisliukus ar daiktus, kurių paviršiai būtų iš skirtingų medžiagų - tai gali būti ir tiesiog maišeliai, pripildyti skirtingais užpildais – vata, popieriumi, smulkiais akmenukais, grikiais.

Lai mažylis liečia jūsų veidą, krūtinę, pirštus. Lytėjimo pojūčiai jam labai svarbūs, mat smegenys vystosi būtent prisilietimų dėka.

Lytėjimo suvokimas auga kartu su mažyliu, jei pirmą mėnesį jis geba tik skirti temperatūras, tai dvylikos savaičių mažylis jau moka šį tą nulaikyti savo rankytėse, nusiraminti, kai yra liečiamas, glostomas, ar verkti, kai jis, pavyzdžiui, yra šlapias.

Būtent todėl dabar ypatingai svarbu tinkamai pasirūpinti mažylio higiena. Ir laiku jam pakeisti sauskelnes. Tam mums puikiai pasitarnauti ir pagelbėti gali drėgmės indikatorius. Kuris nesuklysdamas mums parodo, jog mažylį reikia perrengti.

Lytėjimo suvokimą mes nepelnytai nuvertiname, galvodami, jog svarbiausia yra rega ar klausa. Bet juk būtent lytėjimo dėka žinome, kas yra šilta ar šalta, kuomet yra sausa, kuomet šlapia, susipažįstame su paviršių faktūra ir kitomis sudėtinėmis dalimis.

20131209161636-74280.jpg