Projektas "Pirmosios 12 savaičių": kuo naudingi pasivaikščiojimai lauke?

Projektas "Pirmosios 12 savaičių": kuo naudingi pasivaikščiojimai lauke?

23. Feb 2014, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kam reikalingi kasdieniniai pasivaikščiojimai su kūdikiu?

Jūsų mažyliui ir kaip ir jums reikalingas grynas oras – jis pagerina apetitą, suaktyvina kraujotaką, miegą paverčia ramesniu ir gilesniu, o temperatūrų kaita atlieka grūdinimo darbus. Saulės šviesa padeda gaminti vitaminą D, kuris savo ruožtu užkerta kelią rachito vystymuisi.

Kiek kartų per dieną reikėtų išsiruošti pasivaikščioti?

Priklauso nuo oro sąlygų - vasarą, esant maloniam orui, vaikutis gali lauke būti nors ir visą dieną, o štai žiemą trijų mėnesių mažyliui užtenka pusantros valandos, ypatingai gerai jei šį laiką galima išskirtyti į keletą pasivaikšiojimų po pusvalandį, keturiasdešimt minučių.

Kaip gi reikia aprengti mažylį?

Jei mama su mamyliu namuose viena, pirmiausia ji turėtų apsirengti pati ir tik tuomet aprengti savo vaiką. Kitu atveju, jūsų kūdikis gali sušilti, suprakaituoti, o tuomet jau išneštas į lauką per kelias akimirkas peršalti.

Beje, ne paslaptis, jog perkaitimas kartais mūsų vaikams pavojingesnis ir už peršalimą. Tad persistengti su drabužių sluoksniais taip pat nereikėtų. Būnant lauke laikas nuo laiko patikrinkite su ranka, ar mažylis nesukaito.

Ruošdamiesi pasivaikščiojimui vadovaukitės taisykle „plius vienas“, kitaip tariant, vaikutį renkite vienu sluoksniu daugiau nei save. O vėliau jau stebėkite – tai labai svarbu – kad mažyliui nešaltų galva, rankos ir kojos.

Rengdami mažylį pagalvokite ir apie galimybę judėti – ji reikalinga dėl komfortiškos savijautos. Be to, negalintis judėti mažylis greičiau sušąla. Veidukas turi likti atviras.

Per ilgai užsibūti su tokio amžiaus kūdikiu lauke nepatartina. Pirmiausia – jį reikia gan dažnai maitinti, glausti prie krūtinės, o tai atlikti lauke, kuomet oras žvarbus, vargiai pavyks.

Ne mažiau svarbus momentas - ir sauskelnių švara. Žinoma, ruošdamiesi pasivaikščioti, mes būtinai jas pasikeičiame ir išeiname su švariomis, tačiau net ir tuomet nežinome, kaip ilgai mūsų vaikučio užpakaliukas išlieka sausas ir švarus. O jei jis ne toks, tai gali sukelti daug nemalonių pojūčių jūsų  mažiukui bei turėti ilgalaikių pasekmių, tokių kaip pašutimas ir bėrimas.

Pasivaikščiojimo laiką ilginame po truputį. Per pirmąją antrą savaitę mažylis pripranta prie namų aplinkos, vėliau galime pratinti jį prie vežimėlio ar nešynės, prie vis ilgesnių  pasivaikščiojimų.

Juk ir mamytei pasivaikščiojimas gryname - tai savotiškas išėjimas pasižmonėti, ypatingai pirmaisiais mažylio gyvenimo mėnesiais, kuomet su juo daug laiko leidžiame tarp keturių sienų.

20131209161636-74280.jpg