Jei augini mažylį, kuris ką tik pradėjo ragauti įvairaus maistelio, junkis į projektą ir tapk Mažylio primaitinimo blogere Na o jei turite klausimų apie vaikučio mitybą, rašykite: redakcija@mamyciuklubas.lt
Kada įvesti kruopų košę? Nuo kokių kruopų geriausia pradėti, kaip ją tinkamai virti?Konsultuoja kūdikių ir mažų vaikų dietologė, gastroenterologė dr. Rūta Rokaitė.
Pirmoji košė kūdikiui gali būti tiek daržovių, tiek kruopų košė. Kokią košę pirmiausiai duoti, gali pasirinkti pati mama. Tik svarbiausia, kad ji būtų įvesta į kūdikio dietą tarp 4 ir 6 gyvenimo mėnesio.
Jei kruopų košė bus antroji, tuomet ją reikėtų įvesti, praėjus 1 mėnesiui po daržovių košės įvedimo. Dažniausiai siūloma pradėti nuo avižų ar ryžių košės, nes jos mažiausiai alergizuoja, gerai virškinamos.
Kokią geriau pasirinkti, priklauso nuo kūdikio viduriukų.
- Ryžių košė ypač tinka kūdikiams, kurių viduriukai yra skystesni
- Avižų košė – kurių viduriukai turi polinkį į kietėjimą.
- Vėliau kas 4-5 dienas galima bandyti vis kitą kruopų rūšį, stebint, ar nėra alerginių reakcijų, maisto netoleravimo požymių.
- Kai išbandomos visos kruopų rūšys ir kūdikis visas kruopų košes toleruoja, galima į valgiaraštį įtraukti labai populiarią 3–4 rūšių kruopų košę.
Išvirus košę, ji balinama motinos pienu, adaptuotu mišiniu arba karvės pienu.
Košių nereikia saldyti arba sūdyti.
Kruopų košę ir kitą tirštą maistą reikėtų duoti šaukšteliu, bet jokiu būdu nepilti į buteliuką.