Pratimai, padedantys normalizuoti raumenų tonusą

Pratimai, padedantys normalizuoti raumenų tonusą

05. Dec 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kas yra raumenų tonusas? Kada jis būna padidėjęs/sumažėjęs? Kaip suprasti tėvams ir kada kreiptis į specialistus? Kokie pagrindiniai pratimai, galintys pagelbėti mažyliui (kuriuos galima atlikti namie)?

Raumenų tonusas yra nevalingas raumenų įtempimas. Jis reikalingas išlaikyti kūną tam tikroje padėtyje, pvz. sėdėti tiesia nugara, pakelti galvą ir pan.

Turbūt pastebėjote, kad gimusio kūdikio kumščiukai būna suspausti, rankytės irgi, kojytės sulenktos. Padėtis tokia, kokioje jis devynis mėnesius gyveno mamos pilvelyje. Gimusio naujagimio raumenų tonusas yra padidėjęs, ir tai vadinama fiziologiniu hipertonusu (padidėjusiu tonusu). Jis paprastai išlieka iki 3 -4 mėnesių.

Lankantis pas gydytoją tikrinamas vaikučių raumenų tonusas. Gydytojas, bandydamas ištiesinti vaikučio galūnes (kojas, rankas), pajunta didesnį ar mažesnį pasipriešinimą. Taip pat stebima vaikučio padėtis jo ramybės būsenoje, tikrinami jo refleksai. Vaikučio raumenų tonusas yra svarbus vaikučio motorinės raidos rodiklis. 

Pasak Sutrikusio vystymosi kūdikių namų kineziterapeutės Loretos Bucevičienės, raumenų tonusas gali būti žemas, aukštas ir kintantis. Vaikelis ateina į šį pasaulį su tam tikra programa ir savo raumenų tonusu.

Turinčiam žemą raumenų tonusą mažyliui reikia papildomų pastangų, norint atlikti judesį. Tokie vaikai atrodo suglebę, jiems sunku išlaikyti pozą, jie dažnai sėdi remdamiesi į daiktus arba guli.

Jei raumenų tonusas padidėjęs, vaikai atrodo sustingę, jų judesiai atrodo nesklandūs, daroma nemažai klaidų. Jie stipriai reaguoja į garso ir šviesos stimulus, sustingsta, išsiriečia.

"Pastebėjus aukštą ar žemą vaikelio raumenų tonusą, nereikia pulti į paniką, o tiesiog laiku ieškoti konsultacijos. Sutikus gerą specialistą, viskas išsisprendžia. Auginant vaikutį, svarbu žinojimas ir išmintis, kaip, kada ir kas turi vystyrtis. Jei abejojate, ar vaikutis vystosi taisyklingai, kreipkitės į speciaistus, tačiau nedarykite to, kad paskui pakenktumėte mažylio vystymuisi", - patarė kineziterapeutė L.Bucevičienė.

Pasak specialistės, jei užtikrinsime ilgalaikį vaiko taisyklingų kūno padėčių taikymą dienos eigoje, viskas išsispręs. 

Jei pastebite, pavyzdžiui, kad vaikelio galvytė nevalingai pasukta į kairę ir tai jau trunka ne vieną dieną, tuomet viską darome iš dešinės pusės:

-dedame žaisliukus į dešinę pusę, kad mažylis į juos žiūrėtų,

-kalbiname iš dešinės pusės,

-šviesos šaltinis taip pat turėtų būti dešinėje pusėje

-žindome prie krūtinės vėlgi iš dešinės pusės.

Taip elgiamės tam, kad mažylis įprastų galvytę sukti į dešinę pusę.

"Žinoma, nepamirštame myluoti, glostyti, kontaktuoti su kūdikiu nuolat. Nes iki metų kūdikis visą informaciją pasiima per odą - per prisilietimus, glostymą, supimą, apkabinimą, mylavimus, akių kontaktą su mama/tėčiu. Nepamirškite ir kasdienių masažų. Jie ir nuramina, ir stimuliuoja aktyvius kūno taškus", - pasakojo kineziterapeutė L.Bucevičienė.

Pratimai, kuriuos galima atlikti namie su mažyliu:

  • Kai tonusas padidėjęs, pagrindinė taisyklė - ramūs, lėti judesiai pilna amplitude per visus sąnariukus ir skatinti atlikti priešingus veiksmus negu mėgsta vaikas, pvz. jeigu jis riesdamas daro tiltelį, reiktų lengvai pasiūbuoti vaiko dubenį į šonus, laikant sulenktus keliukus prie krūtinės, kol šiek tiek atsipalaiduos raumenukai.  Jeigu vaikas stipriai priešinasi, geriau to nedaryti arba nelenkti taip aukštai keliuku, kad vaikui ne taip stipriai temptų raumenukus, nes tonusas nuo priešinimosi gali tik padidėti ir sulauksime neigiamo rezultato. Jeigu padidėjęs raumenų tonusas, labai patartina plukdyti vaiką šiltoje vonioje.
  • Kai tonusas yra sumažėjęs – atvirkščiai, greiti, energingi judesiai, skatinti vaiko aktyvumą – siekti žaisliukus, dažniau keisti kūno padėtį.