Pozityvi gyvenimo pradžia su naujagimiu: žindymas

Pozityvi gyvenimo pradžia su naujagimiu: žindymas

26. Jul 2018, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Žindymas - nepakeičiamas, be galo naudingas aktas tiek kūdikiui, tiek pačiai mamai, tačiau dažnai jis būna ir varginantis. Kaip suteikti kuo daugiau malonumo ir sau, ir mažyliui?

Štai keletas Všį „Pradžių pradžia“ žindymo konsultantės, mamos Jolantos naudingų patarimų:

1) pasistenkite prieš žindymą atsipalaiduoti, nurimti,

2) susikoncentruokite tik ties žindymu,

3) negalvokite apie blogus, keliančius nerimą dalykus. Nors tikrai suprantu – tai nėra lengva, kai mažylis visais būdais rodo pasipriešinimą - rėkia, riečiasi, netgi mušasi.

4) trumpam liaukitės žindyti, jei kūdikis pradeda elgtis priešiškai, nuraminkite jį, švelniai kalbinkite, myluokite, glostykite, glauskite arti savęs, nieko nedarykite per prievartą - jūsų tikslas - ramus ir gerai nusiteikęs vaikas.

5) tarpuose tarp žindymų taip pat stenkitės daugiau jį pamyluoti, glausti arčiau kūno: oda - oda kontaktas (pvz., migdymas ant nuogos krūtinės) suteikia atsipalaidavimo, komforto jausmą tiek jums, tiek vaikui. Jei yra galimybė - migdykite mažylį šalia savęs.

20180725155706-67736.jpg

Kai kurie vaikučiai tampa labiau atlaidūs, kai yra mieguisti. Galite nešioti mažylį ant rankų arba vaikjuostėje (kūdikis bus arti jūsų kūno, mamos judesiai ramina, galite tokioj padėtyje ir žindyti), lengvai sūpuoti, vaikščioti ratu ir pan.

Žindykite ramioje aplinkoje, kad nebūtų ryškių šviesų ar stiprių garsų, įjungto televizoriaus, radijo. Taip pat dažnai mažylius "suvilioja" stiprus pieno kvapas ir galimybė be didelių pastangų gauti pienuką - tam tikslui pati pastimuliuokite krūtį, kad pienas dar prieš pradedant žįsti imtų tekėti.

Iš ko suprasti, kad pasisotino?

Naujagimiai turėtų žįsti ne mažiau 20 – 30 min. Vieno maitinimo metu. Kūdikiai ir maži vaikai gali pasisotinti  per trumpesnį laiką. Pasisotinęs vaikas užmiega, yra geros nuotaikos, priauga svorio, šlapinasi ne mažiau kaip 6 kartus per parą.

Kodėl kai kurie kūdikiai dažnai keliasi naktį ir nori žįsti?

20180725014345-63245.jpg

Yra kelios to priežastys:

Alkis. Ne visi kūdikiai sugeba prisivalgyti visos nakties periodui, dauguma kūdikių keliasi naktį po 2-3 kartus, pažinda ir vėl ramiai miega. Mamos, miegodamos kartu su kūdikiais, net neskaičiuoja kiek kartų per naktį žindo, vaikas šalia, ūgtelėjęs sugeba pats susirasti krūtį. Visi žinduoliai miega su savo palikuonimis. Žmogus - toks pats žinduolis ir mūsų kūdikiai turi nenuslopintus instinktus, vienas iš jų pats svarbiausias – jei nori išgyventi, turi glaustis prie mamos krūties. Kūdikiai patiria augimo šuolius, tad mamos krūtis dieną naktį darbuojasi. Jūsų kūdikis elgiasi kaip sveikas vaikas! Džiaukitės!

Laktacijos stimuliacija – tai pieno gamyba. Motinai miegant ir žindant naktimis, ypač gausiai išsiskiria hormonas prolaktinas, kuris atsakingas už pieno gamybą sekantiems maitinimams. Naktinis žindymas – tai garantas, kad dieną pieno nepritrūks!

Nervų sistemos atstatymas. Jūsų mažylis per dieną patiria vis daugiau ir daugiau įspūdžių, jo nebrandžiai nervų sistemai - tai didelis iššūkis. Gamta taip sutvarkė, kad naktiniame motinos piene yra ypač daug brandinimo faktorių, vieni iš jų - atstato nervų sistemą ir ją brandina. Vaikelis auga, domisi aplinka, pamato vis daugiau objektų (katė, šuo, vyresnių vaikų žaidimai ir pan.), pavargsta, o naktį atsistato. Tokiu būdu mes visi kūdikystėje išmokome nuvargti ir atsistatyti. Mokslininkai naktinį motinos pieną dėl ypatingos sudėties baltymų, net vadina smegenų maistu!

Nerimas. Praktikoje dažnai pasitaiko, kad naktinis žindymas labai padažnėja atsiradus nerimui ar nervų sistemos perkrovai. Jei iki šiol kūdikis naktimis žįsdavo retai, o pastaruoju metu ieško krūties labai dažnai, paieškokite kūdikio aplinkoje dirgiklių.

Ką daryti, jei skauda krūtis žindant?

Taip jau nutinka, kad pagimdžius vaikelį ir pradėjus žindyti mamos susiduria su šiokiais tokiais sunkumais, tačiau nusiraminkite – Jūsų organizmas tiesiog bando prisitaikyti prie didėjančių vaiko poreikių.

Gali būti, jog jūsų žindymo padėtis netaisyklinga, ją reikėtų koreaguoti. Maitinant kūdikį turite jaustis patogiai, Jūsų abiejų bambos turi "žiūrėti" viena į kitą, švelniai speneliu prilieskite kūdikio lupytes, kad jis pasuktų galvą link krūties ir plačiai prasižiotų.

Kūdikis turi apžioti ne tik spenelį, bet ir didesniąją pigmentinio laukelio dalį, šiek tiek daugiau apačioje nei viršuje.

Kiek įmanoma dažniau siūlykite vaikui krūtį, prieš žindymą pašildykite krūtinę - galite tai padaryti palindusi po šiltu dušu, užsidėjusi pašildytą rankšluostį, ir pan. Taip suaktyvės pieno tekėjimas ir kūdikiui bus lengviau ištraukti pienelį.

Po maitinimo dėkite ledą (ne tiesiogiai, t.y. ledo gabalėliai ar šaldytų daržovių maišelis per rankšluostį). Dėvėkite patogią neveržiančią liemenėlę, daugiau ilsėkitės ir atsipalaiduokite.

Taip pat galite pabandyti liaudies mediciną - dėti kopūsto lapą, jis ištraukia karštį. Situacija turi pagerėti per kelias dienas.

20180725161329-65672.jpg