Pirmosios 24 valandos: naujagimio verksmas

05. Dec 2013, 00:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pirmosiomis savaitėmis kūdikis stengiasi prisitaikyti prie naujos aplinkos ir apskritai prie naujo pasaulio, juk jis atėjo iš tokios jaukios vietelės - pilvelio. Gali atrodyti, kad mažylis vis verkia ir verkia. Sužinokite, kokiais atvejais normalu, kai kūdikis verkia.

Mokslininkai, stebėję vaikelius, teigia, jog mažyliai per dieną vidutiniškai verkia 1-2 valandas dėl nepaaiškinamų priežasčių. Tai laikoma normaliu reiškiniu, jei vaikas tarp verkimo epizodų būna aktyvus, guvus ir laimingas.

Pasak šeimos gydytojos Rasos Katkevičienės, verksmas turi daug priežasčių. Vienos dažniausių priežasčių yra alkis bei pilnos sauskelnės. Kitos priežastys – pučia pilvuką, susidariusi rūbelių raukšlė, kuri trina vaikui  o jos mes galim net nematyti), per šalta ar per karšta ir pan.

Mažyliai labiau mėgsta vėsą

Pasak Rasos Katkevičienės, jeigu mažyliui per karšta, jis bus neramus. Tuo tarpu, jei vėsu, jis jausis geriau, miegos, nes vaikai labiau mėgsta vėsą. „Kambario termometras, matuojantis temperatūrą turi būti vaikučio lygyje, todėl termometrą pakabinkite prie lovytės“ – pataria gydytoja.

Kūdikio iki mėnesio amžiaus kambaryje turėtų būti 22 laipsniai šilumos, gali būti ir mažiau.

„Mūsų klimato zonoje daug šaltų ir vėjuotų dienų, todėl kūdikis, įpratęs būti savo lovytėje, kur nuolat 24 laipsniai šilumos, sunkiai adaptuojasi vėliau. Juk pradėjus šliaužioti, jam bus vėsiau, nes apačioje ties grindimis žemesnė temperatūra. Virš mėnesio kūdikio namuose temperatūra gali būti 20 laipsnių, o kartais – ir 18. Kartais net patiems tėvams per šalta būna, o vaikučiai jaučiasi puikiai“ – sako šeimos gydytoja.

Nesigąsdinti kas kartą vaikui pravirkus

Kūdikis turi vienintelę kalbą – verksmą. Todėl kaskart kūdikiui pravirkus nereikia labai nerimauti, jog tai kažkokia didelė problema vaikui, ne, tai jo kalba.

„Verksmu kūdikis praneša, ar jam šalta, ar karšta, o gal jis nusiminęs, liūdnas, alkanas? Po kurio laiko mama įsiklausius gali atskirti, kad vaikas verkia skirtingai. Pavyzdžiui, tarsi trumpom verksmo salvėm rikteli, kad „mama, ateik, noriu valgyti“. Kai spiegia, tai ženklas, jog jam skauda – gali būti diegliai. Kai šiek tiek zirzia, galbūt jam kažkur peršti, kutena? Kartais kūdikis verkia todėl,  kad prašo mamą prieiti, pabendrauti. Kūdikio verksmo atspalvius mama atskiria vėliau, po kelių mėnesių, todėl stresas, patiriamas dėl verkiančio kūdikio yra didžiausias pirmą mėnesį“, – sako šeimos gydytoja R.Katkevičienė.

Kaip nusiraminti mamai?

Gydytoja sako, kad mamos emocijos atsispindi vaike. Jei mama išsigąsta, vaikas irgi neramus. Turbūt, esate patyrę, kad susijaudinusi mama negali užmigdyti vaiko. Tik jai nurimus, ramus jaučiasi ir kūdikis, ir tada užmiega.

Jei mažylis vis verkia, o jūs nesuprantate kodėl, tai jus varo į neviltį, gydytoja pataria minutę atsipūsti: „Patarčiau duoti sau minutę poilsio, tegul su vaiku pabus tėtis, močiutė, brolis, sesuo, kad mama nors trumpam atsipalaiduotų. Kartais vaikas verkia nesustodamas dėl rimtų sveikatos bėdų ir jam reikia pagalbos. Tokiais atvejais vaikas pradeda spiegti, labai raitosi ar spardosi. Verksmas yra ypatingai skaudus. Tai gali būti rimtos problemos, todėl geriau pasitarti su gydytoju“.

SVARBU! Nebijokite kuo daugiau kūdikėlį nešioti, sūpuoti, glausti prie krūties, dainuoti daineles. Tyrimais įrodyta, jog kuo aktyviau mamytė reaguoja į vaikelio verksmą pirmąjį pusmetį, tuo mažiau jis verkia vėliau!

20131129110218-87593.jpg