Pirmoji para su kūdikiu: kaip tinkamai maitinti

Pirmoji para su kūdikiu: kaip tinkamai maitinti

12. Dec 2016, 09:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt


Kadangi naujagimio skrandukas labai mažas, jis ir valgo mažai. Būtent todėl pirmosiomis dienomis po gimdymo mamytei iš krūtų išsiskiria krekenos – jos pakankamai riebios, kad mažylis jaustųsi sotus.

Režimo nereikia žiūrėti, nes kai kurie kūdikiai valgo kas dvi-tris valandas, o kiti – dažniau.

Alkį naujagimiai gali parodyti įvairiai: kai kurie garsiai verkia, kiti ima čiulpti kumštuką arba ieškoti krūties, treti gi leidžia čiulpimo/čepsėjimo garsą.

Pirmomis dienomis kūdikis netenka iki 10% pradinio savo svorio, tai normalu, todėl kasdien gimdymo namuose atliekamas mažylio kontrolinis svėrimas.

Naujagimis paprastai būna mieguistas, todėl gali nutikti ir taip, kad jį reikės pažadinti, kad pavalgytų – švelniai glostant žanduką, judinant kojytes ar kt.

Pirmomis savaitėmis mažyliui reikia aktyviai valgyti, kad susigrąžintų savo svorį ir kad mamytei stabilizuotųsi pieno gamyba.

Atsirūgimas, atpylinėjimas ir žagsulys

Kai kada reikia laukti mažylio atsirūgstant, kai kada reikia padėti, tačiau kai kurie kūdikiai patys tai puikiai daro be mamytės įsikišimo.

Jeigu maitinimo metu atrodo, jog mažylis nesijaučia gerai, mamytei reikia palaukti, kol jis atsirūgs tam tikrose padėtyse, kad pilvukas išsivaduotų nuo oro.

Jeigu maitinate vieno maitinimo metu iš abiejų krūtų, tuomet atsirūgimo galite palaukti, keičiant krūtis, ir po matinimo. Po kelių dienų mamytė supras, kas geriausia jos mažyliui.

Nereikia jaudintis dėl žagsėjimo ir dėl to, jog kūdikis atpila daug pienuko. Žagsulys – natūralus dalykas ir jam nesukelia diskomforto. Stebėkite, ar pakankamai priauga svorio. 

Jei visgi neramina kas nors, pasikonsultuote su vaikučio gydytoju.

  20150206142717-44313.jpg