Pirmasis mėnuo - kuo jis ypatingas

Pirmasis mėnuo - kuo jis ypatingas

18. Oct 2016, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Papasakok, kuo tau įstrigo atmintin pirmasis tavo mažylio mėnuo! 

Jau nuo pirmos sekundės kūdikiui labai svarbu pajusti tėvelių meilę, šilumą, švelnumą. Ir žinoma, ką tik „iškepti“ tėveliai stengiasi sukurti tokią aplinką, kad kūdikiui pirmosios jos gyvenimo dienos prabėgtų kuo ramiau.

Tam, kad sumažintume kūdikiui stresą, kurį jis patiria išvydęs pasaulį, patartina jį kuo daugiau laikyti ant mamos pilvo. Mamos širdies plakimas, kūno šiluma, švelnūs glostymai – tai mažyliui jau pažįstama, todėl šiuo metu tai jam labai svarbu.

Naujagimis gali jausti įvarius aplinkos dirgiklius, kurie kaip signalai persiduoda į smegenis. Šiais ypač svarbiais aplinkos dirgikliais yra prisilietimai, kūno kontaktas, krūties žindimas. Šiuos įspūdžius vaikutis gauna jutimo organais, ypač oda, burna, rankomis ir lūpytėmis.

Vystymosi procesas prasidėjo.

Pirmas mėnuo

Kartais susidaro įspūdis, kad naujagimis tik ir valgo, miega ir verkia, bet be šių kasdienių darbų kūdikis nesivystytų.

Fizinis vystymasis

Per pirmąją savaitę naujagimio kūnas tarsi sustingo ir iki šiol yra toje pačioje pozoje kaip ir mamos įsčiose. Bet pirmojo mėnesio pabaigoje jo kūnas jau pradeda išsitiesti.

Visuomet įsitikink, ar prilaikai jo galvytę! Niekada nekratyk kūdikio, sūpuok lėtai! Kūdikio galvytė paprastai pasukta į vieną ir tą pačią pusę – priklausomai į kokią pusę ji buvo pasukta motinos įsčiose. Tad keisk padėtį.

Judesiai

Jau mamos pilvelyje kūdikis juda, tačiau dabar jis turi kur kas daugiau erdvės. Kai mažylis nemiega, jis gana aktyvus, judina kojytėmis tarsi atsakytų į tavo prisilietimus, kai jis sunerimęs – verkia.

Šie judesiai chaotiški, nekontroliuojami, ir dėl to stiprėja raumenys ir stimuliuojama nervinė kūdikio sistema.

Kai prisilieti prie kūdikio delniuko, jis jį sugniaužia. Jei mažylį paguldysi ant pilvo, jis greičiausiai stengsis pakelti galvą! Nedrausk! Tai sustiprina nugaros ir kaklo raumenis. Leisk mažyliui treniruotis.

Įgūdžių gavimas

Tavo vaikas mokosi visą laiką ir kaip jis tai darys, priklauso nuo tavęs, Mamyte!

Naujagimis nuostabiai gerai priima bet kokį bendravimą: stebėk, kaip mažylis elgiasi, kai Tu kalbi – jis turbūt įdėmiai tave stebi, įsiklausydamas į tavo balsą, seka, kaip juda tavo lūpos.

Pirmąjį mėnesį kūdikis savo emocijas demonstruoja kūno kalba, stebėk, kaip jis juda, kai džiaugiasi ar yra sunerimęs.

Jausmai

Jausmų sistema sudaryta taip, kad kūdikis gautų tik jam naudingą informaciją. Pavyzdžiui, kai gimusį kūdikį iškart guldo ant mamos pilvo, jis užuodžia unikalų jos kvapą, kuris jam jau asocijuojasi su Tavo balsu, prisilietimais.

Aiškus žvilgsnis

Gimimo metu ir pirmomis gyvenimo savaitėmis kūdikis mato tik daiktų kontūrus. Pirmąjį mėnesį jis mokosi fokusuoti žvilgsnį, tačiau visiškai regėjimas išsivystys trečiame mėnesyje.

Kalba

Net ir pirmame mėnesyje reikia su kūdikiu kalbėti. Užduok mažyliui klausimą, padaryk pauzę, tarsi laukdama atsakymo. Nepastebėsi, kaip greit mažylis pradės tau atsakinėti, leisdamas tam tikrus garsus.

Kalbos vystymasis kol kas ribotas. O šio mėnesio pabaigoje jau pastebėsi kūdikio šypseną, tiesa, dar nesąmoningą.

Emocinis ir socialinis vystymasis

Pirmomis dienomis naujagimis labai jautrus aplinkai ir žmonių emocijomis. Jei mama nervinasi ir kažkuo susirūpinusi, kūdikis ima dažniau verkti ir tampa neramus. Jei tu rami ir pailsėjusi, vaikas taip pat patenkintas. Šių emocijų vystymasis padės ateityje jam tapti pilnaverčiu socialinės visuomenės nariu.

Gal pradžioje tau sunku suprasti, ko gi mažylis nori, tačiau netrukus jūs visiškai vienas kitą suprasite.

Verksmas

Šiuo metu fiziologiniai mažylio poreikiai ir tai, ko jis nori, pasireiškia verksmu. Jis verkia, kai alkanas, pavargo, jam nepatogu arba kai jis paprasčiausiai nuobodžiauja.

Nedelsdami eikite pas kūdikį ir nuraminkite jį. Dėmesys ir meilė sukuria saugumo jausmą.

Pratimai, kurie padeda vystyti įgūdžius

Šiame amžiuje žaisliukas, kuris jam reikalingas, esi TU! Tik tu kol kas esi pats patraukliausias jam žaisliukas – daryk grimasas, dainuok, sukelk įvairius garsus. Į šį procesą, žinoma, gali įtraukti ir kitus šeimos narius.

Žaisk su mažyliu

Lėtai judink galvą – į vieną, į kitą pusę, kūdikis akimis seks tave. Iš pradžių jis mato tik kontrastines spalvas ir daiktus – nupiešk juodai-baltą piešinį ir parodyk jam.

Komentaruose išsakyk nuomonę apie tai, kuo tau įsiminė Tavo mažylio pirmasis mėnuo!

Sauskelnės naujagimiams Huggies® Elite Soft - mūsų geriausia švelnios kūdikio odos priežiūra!

20150122115836-37775.jpg


Vytulka Vytulka 18. Oct 2016, 14:11

Gyčiui beveik trys savaitės 😀 Jau ką ką, bet ant pilvo gulėti mėgsta, tik padedu ant lovos ir iškart pabunda, pas tėtr ant rankų išbūna max 30 minučių, o man užtenka tik ranką po galvyte pskišti ir ramu 😀