PATARIMAI, kad naujagimio miegas būtų saldesnis

PATARIMAI, kad naujagimio miegas būtų saldesnis

21. Jan 2014, 18:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Turbūt ėmei stebėtis, kas sugalvojo tokį posakį: „miega kaip kūdikis“. Nes turbūt pastebėjai, kad naujagimis pabunda kas dvi valandas, o miega jau ne taip ir ramiai...

Faktas: naujagimis turi visai kitokį miego ciklą nei suaugęs žmogus. Išskiriamos dvi miego fazės: lėtasis ir greitasis arba paradoksinis miegas. Lėtojo miego metu mes matome sapnus, judame ir galime pabusti, jei kas triukšmaus. Kai prasideda greitojo miego fazė, mus labai sunku pažadinti, atrodytų, lyg būtume be sąmonės.

Tyrimai parodė, jog naujagimių lengvojo miego fazė yra du kartus ilgesnė nei suaugusiųjų. Be to, pirmaisiais mėnesiais kūdikių miego ciklas gerokai trumpesnis, todėl dažnesnė miego fazių kaita.

Pati svarbiausia pamoka, kurios turi išmokti naujagimio susilaukę tėvai yra ta, kad auginti kūdikį yra didelis nuotykis, kiekvieną dieną atnešantis netikėtumų, nors mama ir stengiasi laikytis režimo.

Taigi, keletas patarimų, kad naujagimio miegas būtų ilgesnis, saldesnis, kokybiškesnis.

  • Venk akių kontakto

Žinoma, kad gimus kūdikėliui, tėvai juo neatsidžiaugia- norisi kalbinti, sūpuoti ir akis žiūrėti nuolat. Tačiau yra tokia taisyklė, jeigu migdai mažylį, jis ieško tavo akių kontakto ir randa jį, užmigdyti gali būti sunkiau. Tai ypač svarbu tada, jei guldote mažylį nakties miegui.

Žvilgsnių kontaktą (vaikučio ir mamos) galima prilyginti energijos užtaisui, kai miegai išsiblaško. Tuo tarpu, kai vaikutis nemiega dieną, būdraujant, akių ir fizinis kontaktas yra būtini. Tai labai svarbu vaikučio smegenų vystymuisi, prieraišaus ryšio su vaikučiu užmezgimui.

  •  Reguliuok kambario temperatūrą

Tikriausiai esate pastebėję, jog kuo kambaryje vėsiau, jis išvėdintas, tuo geriau užmigti ir miegoti. Vaikučių miegui taisyklės tos pačios. Idealu, jei kambaryje oro temperatūra siekia 18 -20 laipsnių. Jeigu galimybės reguliuoti temperatūros nėra, vėdinkite namus. Atidarykite langus taip, kad susidarytų skersvėjis, patys su vaikučiu išeidami iš kambario.

  • Miegamajame venk intensyvios šviesos

Šviesa yra vienas svarbiausių rodiklių, reguliuojančių dienos ritmą, mažyliui ypač. Jis aiškiai turi skirti, kada yra diena, o kada – naktis. Vakare priverkite langines ar naudokite prislopintą šviesą, tuo tarpu dieną specialiai netemdykite kambario.

  • Venk visiškos tylos namuose

Dar gyvendamas mamos pilvelyje vaikas nuolat girdėjo garsus – mamos širdies plakimo, skleidžiamus žarnyno, todėl gimus sudaryti jam visiškos tylos aplinką tikrai neverta. Naujagimiui patinka ritmingi, pasikartojantys garsai, pavyzdžiui, laikrodžio tiksėjimas ir panašiai. Namuose gyvenkite įprastą gyvenimą- klausykite radijo, dirbkite namų ruošos darbus, nesibaimindami, kad tai trukdo naujagimiui miegoti.

  • Maitink pagal poreikį

Jei maitinate krūtimi, darykite tai pagal poreikį, nežiūrėdamos  į laikrodį. Ypač vakarais mažylis gali norėti dažniau valgyti, todėl glauskite jį prie krūties tada, kai jis nori.

  • Supk ant rankų

Kiekvieną dieną supti mažylį ant rankų, kad jis taip užmigtų, nerekomenduojama, tačiau yra situacijų, kai tai neišvengiama ir tik taip jis nusiramina bei užmiega.

  • Jei sauskelnės naktį švarios – nekeisk jų

Šis patarimas galioja jau didesniems kūdikėliams, nes naujagimiai pirmosiomis savaitėmis tuštinasi itin dažnai, todėl teks  keisti sauskelnes ir dieną, ir naktį. Tačiau kai kūdikio tuštinimosi režimas nusistovės ir jis naktį nebesituštins, specialiai atsikelti tam, kad naktį pakeistumėte sauskelnes, nebūtina. Žinoma, jeigu jūsų mažylio odelė nėra labai jautri ir neturi polinkio dermatitui. Šiuolaikinės sauskelnės sukurtos taip, kad puikiai sugeria skystį ilgą laiką, o kūdikis jose jaučiasi sausas, tai netrikdo jo miego.

  • Naktį pamaitinus nebūtina palaikyti atsirūgti

 Pastebėta, kad mamos pienuką valgantys kūdikiai žinda lėčiau, negu dieną, todėl tikimybė, kad žindant prisiris oro yra mažesnė.

  • Nepamiršk vakarinių ritualų

Yra įrodyta, kad pasikartojantys vakariniai ritualai padeda mažyliams greičiau užmigti, o jų miegas yra tvirtesnis.

  • „Lizdelis“ lovytėje

Mamos pilve gyvenęs vaikas, gimęs gali išsigąsti didelių erdvių, todėl jam gali būti nejauku miegoti savo lovelėje. Sukurkite jam savotišką „lizdelį“, kuriame jis gulėdamas jaustųsi patogiai ir ramiai. Taip, tarsi mamos pilvuke.

Ar Tavo mažylis lengvai užmiega nakties miego?

20140121133202-21979.jpg

Nepamiršk pasiimti Huggies® Newborn į gimdymo namus, kad pirmasis mažylio susitikimas su šiuo pasauliu būtų minkštas, švelnus ir sausas!

20131206142937-41642.jpg

22. Jan 2014, 10:19

labai naudingas straipsnis,kuri reiks pritaikyti netrukus 😀

ODISEJAaa ODISEJAaa 21. Jan 2014, 21:24

Pries miegeli akytems susitikus visada atsiranda didele sypsenele ir miegelis isgaruoja tikrai😀 tad tiesa, kad verta venkti akiu kontakto....😀