Pasivaikščiojimas su kūdikiu rudenį ir žiemą

Pasivaikščiojimas su kūdikiu rudenį ir žiemą

05. Nov 2012, 09:30

Pirmą kartą išėjus su naujagimiui į lauką, rekomenduojama jame pabūti pusvalandį, vėliau pasivaikščiojimus galima ilginti. Svarbiausias rodiklis čia – metų laikas bei mamos nusiteikimas, kiek ilgai ji nori ir gali praleisti lauke.

 

Šaltuoju metų laiku su kūdikiu lauke praleidžiame mažiau laiko, negu, pavyzdžiui, vasarą. Kai šilta, patogu mamos pieną valgantį kūdikį pažindyti kad ir gryname ore, pavyzdžiui, parke ant suoliuko. Tuo tarpu žiemą tokio patogumo neturime.

 

Kada į lauką su  naujagimiui pirmą kartą?

 

Šaltuoju metų laiku į lauką su naujagimiu galima eiti tada, jei lauke temperatūra ne žemesnė kaip 10 -12 laipsnių šalčio. Taip pat labai svarbu ne tik tai, kiek laipsnių rodo termometras, bet ir koks lauke drėgnumas, ar stiprus vėjas. Įvertinus šias aplinkybes tėvai turi pasirinkti tinkamą pasivaikščiojimo s naujagimiu trukmę. Manoma, kad pasivaikščiojimus nuo 15 -20 minučių antrąją vaikučio gyvenimo savaitę galima ilginti iki pusantros – dviejų valandų antrą gyvenimo mėnesį.

 

Kuo reikalingi pasivaikščiojimai?


Kūdikiui (beje, ir mamai) reikalingas grynas oras. Po pasivaikščiojimo lauke pagerėja mažylių apetitas, pagerėja kraujotaka, miegas tampa gilesnis ir ramesnis. Grynas oras yra labai svarbi kūdikių grųdinimo priemonė. Lauke gaunami saulės spinduliai – natūralus vitamino D šaltinis.

 

Kie kartų per dieną eiti pasivaikščioti?


Tai priklauso nuo oro. Vasarą, esant sąlygoms, kūdikis lauke gali praleisti nors ir visą dieną. Žiemą pasivaikščiojimai trumpesni – rekomenduojama, kad mėnesio amžiaus kūdikis lauke gali praleisti ne mažiau kaip pusantros valandos, geriau, jei šis laikas dalijamas į kelis kartus- po 30 – 40 minučių.

 

Kaip teisingai aprengti naujagimį, einant pasivaikščioti?


Protingiausia einant pasivaikščioti su kūdikiu mamai pirmiausia apsirengti pačiai, o tada jau rengti kūdikį. Priešingu atveju aprengtas mažylis, belaukdamas jūsų apsirengiant, gali sušilti, ir lauke jam bus pavojingas bet koks vėjelis, Svarbu atminti, kad perkaitimas yra toks pats pavojingas, kaip peršalimas, ir kaip rodo praktika, neretai vaikai mamų yra per daug prirengiami ir perkaista.

 

Ar mažyliui ne karšta, galite patikrinti, užkišdama pirštą po apykakle. Jei ji drėgna ar karšta- mažyliui per karšta, jei šilta – normalu. Paprastai rengiant kūdikį pasivaikščiojimui į lauką, galioja taisyklė “plius vienas”. Tai reiškia, aprengiate vaiką taip, kaip pats apsirengiate, plius papildomai aprengiate vieną sluoksnį rūbelių.

 

Prieš išeinant pasivaikščioti į lauką, pakeiskite sauskelnes. Išbūti ilgesnį laiką lauke su “pilnomis” sauskelnėmis vaikučiui nebus komfortiška.

 

Kaip žinoti, ar kūdikiui lauke nešalta?

 

Labai svarbu, kad lauke nešaltų vaikučio galva, rankos ir kojos. Veiduko einant pasivaikščioti lauke nereikia uždengti. Šalta vaikučiui ar ne, gali parodyti ir jo veiduko spalva. Jei ji raudonesnė negu įprastai, galimas dalykas, kad jam per karšta. Jei veiduko spalva blyškesnė, negu paprastai, galbūt jam šalta? 

 

Ar galima migdyti balkone vietoj pasivaikščiojimų lauke?


Miegojimas vežimėlyje balkone leidžia mamai nudirbti namų ūkio darbų, kol vaikutis miega. Taip pat tai išeitis, kai mama blogai jaučiasi ir neturi jėgų eiti pasivaikščioti į lauką.

 

Miegojimas balkone pasiteisina tada, jei balkonas išeina į žalią erdvę, nėra prie gatvės, kur užterštas oras. 
Labai svarbu, kad tėvai būtų įsitikinę vaikučio saugumu – kad jis pabudęs neiškris iš vežimėlio niekam nematant, kad balkone jam saugu – iš viršaus nenukris varveklis ar sniego gabalas nuo stogo.

 

Kiek laiko šaltuoju metų laiku, lauke su vaikučiais praleidžiate jūs?

 


KONKURSAS: Aš ir mano mažylis - esame viena


Įdomiausio blogo autorei padovanosime naujagimiams skirtas sauskelnes


Huggies Newborn!