Pagimdžiau, bet nesijaučiu laiminga

Pagimdžiau, bet nesijaučiu laiminga

05. Mar 2012, 00:00

Iš jaunos mamos pasisakymo:

 

„Prieš mėnesį susilaukėme sūnaus. Tai antras vaikas šeimoje. Regis, turėtų būti ramiau, juk viską jau žinome, tačiau akyse nuolat kaupiasi ašaros. Tai man kažkur skauda, tai nesusivaldžiau ir vyresnėlę apšaukiau, tai baimė dėl mažojo sveikatos, nes gimdymo metu buvo naudotas vakuumas. Žinau, kad negaliu sielvartauti, nes maitinu krūtimi. Kaip save suimti į rankas?“

 

Komentuoja neurolingvistinio programavimo (NLP) konsultantė Linga Švanienė:

 

Labas,

iš trumpučio laiškelio supratau, kad antro vaikelio gimimas vietoj lauktos ramybės tau atnešė fizinius skausmus ir padidėjusį emocinį jautrumą. Nervinę įtampą didina ir suvokimas, kad krūtimi maitinančios mamos neigiami jausmai gali persiduoti kūdikiui. Matau, kad stengiesi tvardytis, tačiau nemalonius jausmus  taip paprastai į šoną nepastumsi. Jaučiame ne tai, ką norime ar suprantame, ką turėtume jausti, o tai ką iš tiesų jaučiame.

 

Gimdymas yra didelis išbandymas moters organizmui, todėl pirmaisiais mėnesiais po vaikučio gimimo jo mamytės nuovargyje liūto dalį užima fiziologinis nuovargis, įtakojantis jos emocinę savijautą. Ne juokas 9 mėnesius išnešioti ir užauginti vaisių, pagimdyti kūdikį, persiorientuoti naujoms vaikučio maitinimo ir  organizmo atstatymo sąlygoms.

 

Pakalbėkim apie tai, kaip galima savo organizmui padėti pirmaisiais mėnesiais po gimdymo. Štai keletas gydytojų rekomendacijų. Šiuo laikotarpiu intensyviai traukiasi gimda (ypač kai maitini vaikutį krūtim), ir , jei tai pasireiškia pilvo apačios skausmu, švelniais judesiais masažuok savo pilvą ir strėnas. Taip pat rekomenduojama daugiau judėti, tačiau negalima kilnoti sunkių daiktų. Sakoma, kad keliamas svoris neturi viršyti kūdikio svorio. Stenkis neperšalti. Jei kas neaišku, visada gali pasitarti su gydytoju.

 

Fizinė sveikata įtakoja žmogaus emocinę būseną ir atvirkščiai. Skirk pakankamai dėmesio visaverčiam maitinimuisi.  Tai, ką valgai turėtų būti lengvai  pasisavinama, maistinga.  Gerk daugiau skysčių.  Šiuo laikotarpiu labai svarbu save tausoti ir tinkamai ilsėtis. Tik nesakyk, kad tai neįmanoma. Tiesiog išnaudok poilsiui kiekvieną tinkamą minutę.

 

Įdėmiu žvilgsniu peržiūrėk neatidėliotinus darbus. Galimas dalykas, kad dalis iš jų nėra skubūs ar būtini. Tarkim, nepriekaištinga namų tvarka gali palaukti, nes dabar svarbiausias yra mamytės poilsis. Kai tik vaikutis užmiega, prigulk ir pati. Miegas - geriausias vaistas prieš nuovargį.

 

Todėl ir naktimis vaikutį guldyk šalia savęs ar gretimoje lovytėje, kad pravirkusį mažylį pasiektum ranka, nereikėtų keltis jo pamaitinimui ar tiesiog įsitikinimui, kad jam viskas gerai. Leisk artimiesiems kiek įmanoma daugiau tave pavaduoti buitiniuose reikaluose. Tvirtai žinok, kad pirmaisiais mėnesiais negalima atidėlioti tik vaiko ir savo būtiniausių poreikių. Visa kita gali palaukti.

 

Nuovargį gali sukelti ir monotoniškas gyvenimas, todėl išnaudok visas pasitaikančias progas jį paįvairinti.  Nesėdėk vien uždaroje erdvėje, skirk pakankamai laiko pasivaikščiojimams lauke, kai įmanoma, nueik į svečius, bendrauk su žmonėmis.  Jei tik yra galimybė tavo gyvenamojoje vietoje prisijungti prie vaikų-tėvelių bendruomenės, pasinaudok ja. Taip pat tu gali bendrauti ir internetiniame "Mamyčių klube". Svarbu, kad gyvenimas tau teiktų vis naujų įspūdžių.

 

Net ir tada, kai nuotaikų erdves apgaubia migla, užplūsta darganos, tvirtai žinok, kad visa tai galų gale praeis. Nelaikyk savo pergyvenimų savyje, dalinkis tuo, kas tave neramina, su žmonėmis, kuriais pasitiki. Išsikalbėjus paprastai palengvėja, o tave suprantančio žmogaus išklausymas leidžia palengvinti slegiančius vienišumo ir bejėgiškumo jausmus.

 

Taip pat tu gali kreiptis pagalbos į psichologą. Specialistas padės geriausiai suprasti save, harmonizuoti santykius su kitais šeimos nariais bei mažyliu.

 

Depresinio fono priežastys gali būti skirtingos, tačiau išeitis visada yra ta pati - rūpintis savimi. Čia išvardinau tik mažą dalį to, kaip gali sau padėti. Būk kūrybinga! 

 

Sėkmės!

 

Linga Švanienė

NLP konsultantė

Mob.tel. 8-679 66811

El.p. neurokodas@gmail.com

http://neurokodas.weebly.com

 

07. Mar 2012, 18:53

zinot, o man aciu dievui nepersidave vaikui, jis kaip tik buvo labai ramus nepalyginus su pirma dukryte. sunus ne kiek nereagavo i mano nerimus asaras ir nepasitikejima. sekmes jums😀

06. Mar 2012, 18:56

oi pamenu savo pirmaji menesi,kai kildavau nakti maitinti vaika ir maitindama verkdavau kruvinom asarom, ir nezinau del ko(aciu dievui maitinau misinuku o ne mp, nes butu persidave vaikui), po poros men viskas atsistate i savas vezias 😀

05. Mar 2012, 14:40

mamyte! linkiu per daug nepergyventi, zinok toks nerimas ir nesusivaldymas praeis. mano antram vaikeliui jau 5 menesiai, ir tik db pradejo tvarkytis nerimas, asaros(nezinia is kur) rekimas ir kitokios emocijos.taigi tikrai reiki tik mylimo zmogaus moralines pagalos ir laiko, kartais tikrai reikia issiverkti tai labai padeda😀