Nuo kada kūdikį galima nešioti nešioklėje?

Nuo kada kūdikį galima nešioti nešioklėje?

05. May 2016, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos laiško:

Laba diena, noriu paklausti, nuo kokio amžiaus vaikiuką galima dėti į nešioklę, kitaip vadinamą - "kengūriuką"? Ar tai nepakenks kūdikio stuburiukui...? Nes kai liekame vieni namie, negaliu jokių darbų atlikti, nekalbant jau apie valgio gaminimą, namų tvarkymą ir visa kita...Mažiukas labai išlepęs ir nebūna vienas, net lovelėje supamas... nori būti tik ant rankų...O palikti verkiantį mažiuką vieną nė vienai mamai, manau, nesinori. 

Pasak vaikų kineziterapeutės Lauros Sidaraitės, nešioklėje vaikutį galima nešioti jau nuo kelių mėnesių amžiaus, tik labai svarbu, kad joje būtų tvirta atrama stuburui, kad vaikas nebūtų sudribęs kaip maiše, o patogiai atsirėmęs. Tuomet ir jo stuburui nebus pakenkta. Tačiau visą dieną nešioklėje nelaikykite, saikingai, su petraukomis.

Nešiojimas Lietuvoje

„Lietuvoje daugėja šeimų, kurios renkasi artimą kontaktą su kūdikiu ir naudoja tam įvairias nešykles. Vis daugiau tėvų ir senelių supranta, kad kūdikis taip pat žmogus, jis turi poreikių ir kad vienas iš poreikių yra būti arti suaugusiojo žmogaus, - sako kūdikių nešiojimo konsultantė, viena iš Prieraišiosios tėvystės centro įkūrėjų Rima Kurtinaitienė.

Ji – trijų vaikų mama, ir visus tris augino į pagalbą pasitelkusi nešykles. Dabar viena iš Rimos veiklų – paskaitos apie vaikų nešiojimą.  

Rima Kurtinaitienė pastebi, kad kitados mūsų šalyje egzistavusi vaikų nešiojimo skarose tradicija nunyko po antro pasaulinio karo: moterys skaras iškeitė į paltus, populiarėjo vežimėliai ir plito nuostata, kad kūdikis turi gulėti lovytėje, kad jis linkęs manipuliuoti tėvais ir kad įpranta būti nešiojamas.

„Per pastaruosius 60-70 metų psichologijos mokslas sukaupė daugybę įrodymų, kad taip nėra, tačiau pakeisti visuomenėje susiformavusią nuomonę reikia laiko“- teigia R. Kurtinaitienė.

Anot jos, svarbu kalbėti ir apie taisyklingą nešiojimą minkštose nešyklėse, kad kūdikis būtų ne tik arti tėvų, bet ir taisyklingai prilaikomas medžiagos, kad jo klubo sąnariai, stuburas ir kaklas būtų tvirtai paremti iki to amžiaus, kol kūdikis pats išmoks laikyti galvą, sėdėti ir vaikščioti.