Naujagimis nugraužia krūties spenelius iki kraujo: ką daryti

Naujagimis nugraužia krūties spenelius iki kraujo: ką daryti

30. Jun 2011, 07:00

 

Kūdikius krūtimi maitinančios mamos, jei turite klausimų žindymo tema - rašykite redakcijos e-paštu: redakcija@mamyciuklubas.lt ir žindymo specialistai būtinai atsakys. Pasidalinkite ir savo patirtimi.

 

Mama Tania:

 

Laba  diena. Prašau padėti, nebežinau, ką daryti. Dukrytei 5 dienelės, o ji jau spėjo nugraužti spenelius iki kraujo. Pientraukis nebepadeda, nes skauda ir nuo jo, bėga kraujas.

 

Be to, suvalgiusi nutrauktą pienuką, dukrytė reikalauja krūties nors trumpam, todėl žaizdos nespėja užgyti. Vaikštau nuoga krūtine, tepu Garmastan tepalu, darau ąžuolo žievės kompresus – iki kito maitinimo lyg ir geriau, bet mažylė nugraužia vėl..

 

Mišinuko duoti labai nesinori, bet, panašu, kad kitos išeities nėra. Labai prašau patarti, ką daryti. Gal porą dienų, kol užgis, pamaitinti mišiniu ir kartą per dieną nusitraukti pienelio? Bet ar nedings pienukas?

 

Mamyčių klubą konsultuoja Všį „Pradžių pradžia“ žindymo konsultantė, mama Joana:

 

Laba diena. Sveikinu sulaukus susitikimo su mažyle. Labai gerai darote, kad leidžiate krūtims kvėpuoti. Neplaukite muilu. Po kiekvieno maitinimo išspauskite dar kelis lašelius pieno ir patepkite spenelius vietoje tepalo. 90 proc. spenelius vaikai pažeidžia dėl neteisingo krūties apžiojimo, žindymo.

 

Žiūrėkite, ar teisingai vaikutis apžioja spenelį: vaikučio galvytė turėtų būti truputėlį atlošta, burnytė plačiai pražiota, vaikučio burnytėje turėtų būti ne tik spenelis, bet ir kuo daugiau rudojo laukelio, lūpytės atvėpusios į išorę.

 

Krūtį įduokite tuomet, kai vaikutis plačiausiai išsižioja. Kai norite krūtį ištraukti, įkiškite savo mažąjį pirštą į burnytę ir atsargiai išimkite spenelį, netempkite krūties per jėgą, kad netraumuotumėt spenelio.

 

Vaikučiui žindant skaudėti neturi, jeigu skauda, vadinasi apžiojimas yra negeras. Išimkite krūtį ir bandykite paduoti iš naujo. Jeigu speneliai labai pažeisti, galite vieną ar kelis maitinimus pieną išsitraukti ir sumaitinti taurele, šaukštuku, švirkštu be adatos.

 

Nenaudokite jokių buteliukų ir žindukų. Dėl skirtingos jų čiulpimo technikos vaikutis, ypač toks mažas kaip jūsų, gali dar blogiau imti krūtį ir traumuoti spenelius.

 

Jeigu vis tiek kas nors nepavyksta, susisiekite su žindymo konsultante iš savo miesto ir susitarkite, kad padėtų jums teisingai paduoti krūtį vaikučiui ar pažiūrėtų ir gal pamatytų kitas problemas kodėl jums nugraužia spenelius.

 

Linkiu malonaus laiko žindant dukrytę.

 

Viskas apie žindymą: www.pradzia.org

01. Jul 2011, 20:05

Matau, si problema kamuoja daugeli jaunu mamyciu. Ka jauti - puikiai zinome, kai paduodi skaudanti speneli, ir kol vaikelis "isisiurbs" (o, varge, baisiausios sekundes) - norisi vilku staugt, kojom kojugali must, o is akiu - asaros... Atrodo, kad zindymo malonumas - utopija!
Bet praeina savaite, spenelio zaizdos sugyja kaip ir bet kurios kitos zaizdeles (ne anksciau uz paprasta zaizda).... O kuo man padedavo kompresiukai ar koks garmastanas - suminkstindavo sasa. Gerai tai ar blogai - pasakyti sunku, nes suminkstejusi sasa vaikelis nuciulpdavo kito maitinimo metu....
Visi garsiai kalba apie maitinimo technika. Patikekit, apie zindyma turejau ziniu nemazai (daug lankytu kursu, apgintas diplominis sia tema, pagalba kitiems..), tad tikrai maciau, kad vaikelis TEISINGAI padetas prie kruties. Bet spenelis vis delto buvo "nutrintas" dar gimdymo namuose. Kokia isvada galejau padaryt - tik sulaukti, kol vaikelis pats be problemu ismoks "uzsimerkes" graziai apzioti speneli. O tai uztruko vos pora dienu. Visa kita laika tiesiog gijo zaizdos.
Vel gi, noreciau pasiteirauti gerb. konsultuojancios mamos Joanos. Jei visa kalte suverciam zindymo technikai - kodel si beda nebepasikartoja veliau? Juk dabar vaikeliui paduodu kruti bele kaip: spenelis nukreiptas toli grazu ne i nosyte, buna ir taip, kad jis besisukdamas taip nuo manes "nukeliauja", kad net smakriukas nebuna prispaustas, zindo bele kaip, bet speneliai nenusitrina...
Tiesiog prisimenu save pirmosiomis savaitemis, kaip su vyru paranojiskai bandem "teisingai" paduoti speneli... tik, rodos, ikisi, vel istrauki, vel ikisi, zek - vel ne placiausiai prasiziojes buvo - vel istrauki... Asaros rieda is skausmo, o tu desperatiskai bandai visom pozom is visu galu..... Manau, kol yra zaizda - niekas nebepades, nors ir teisingai pridedi - vis tiek pacioj pradzioj skaudes, kol "neisisiurbia". Per pora dieneliu vaikas igus zisti, mama - atsipalaiduos (aciu, kad yra aibe nuotrauku ir filmuku apie zindyma), ir beda praeis savaime. Man tai uztruko mazdaug savaite - pusantros.
Linkiu nepasiduot! Ir jokiu misinuku! Jum viskas pavyks!
Stiprybes, kantrybes ir dziaugsmo !!!

30. Jun 2011, 20:31

Pritariu, kad svarbiausia yra geras kūdikio priglaudimas prie krūties. Va čia yra ir su paveikslėliais: ŽĮSTI – TAI NE ČIULPTI : http://www.zindyk.lt/?p=321

30. Jun 2011, 17:57

Buvo ir man ta problema, todel teko nusitraukineti piena, o to pasekoje sumazejo pienelio. Pries tai aisku buvo isbandytos visos, anksciau isvardintos priemones. Maitinau nepilnus du menesius, bet ir del tiek labai dziaugiuosi. Ziuresim, kaip bus su antru leliuku.

30. Jun 2011, 13:28

mano suneliui db 3sav, visa pirma sav zindziau su nugrauztais iki kraujo speneliais, viska isbandziau, ivairias zindymo pozas, zindymo pagalve, tepiau speneliu savo pienuku, "megavausi" oro voniomis, tepiau Garmastan tepalu, Bepathen tepalu, saltalankiu aliejumi ir galiausiai praejo😉 tiesiog reikia viska, matyt isbandyt ir tiketis geriausio😉 linkiu sekmes ir tikrai neduokit nei jokiu buteliuku nei jokiu zinduku😉

30. Jun 2011, 12:34

Žinau, ką tai reiškia, pačiai buvo tas pats... Speneliai niekaip negijo, nors tikrai vaikiukas apžiodavo daug, tiesiog burnyte mažyte ir kitaip jam matyt neišėjo... Išbandžiau viska: anspenius, garmastan, fuksino tirpala, saltalankių aliejų, oro vonias, su džiovintuvu padžiovindavau spenelius, tepiau pienuku , maitinau įvairiomis pozomis ir t.t... Labai padėjo multi mam kompresiukai - super dalykas: pagreitina gijimą ir bent jau man labai sumažindavo skausmą... O išsigydžiau - nusitraukinėdama pienuką ir vėliau atradusi tinkamą maitinimui pozą. Savaitę laiko žaidžiau su pientraukiu ir rankomis nusitraukinėdama, apsigydžiau ir toliau jau maitinau pati... Maitinu iki šiol - jau 11 mėnesių. Tik kantrybės ir stiprybės - viskas bus gerai 😀

30. Jun 2011, 11:32

O man labai padejo silikoniniai antspeniai, super dalykiukai!!! Patariu.

30. Jun 2011, 11:22

dar man lb padejo multi mam kompresiukai..aisku visa ka sake konsultante reikia laikytis 😀