Naujagimis atpažįsta savo mamą pagal kvapą

Naujagimis atpažįsta savo mamą pagal kvapą

14. Aug 2012, 07:00

Gimęs kūdikis pamažu susipažįsta su kvapais, bet jis dar nežino, kas ir kaip kvepia. Augdamas natūraliai vis daugiau atranda skirtingų gyvenimo kvapų.

 

Mamos kvapą sugeba atskirti tik naujagimiai

 

Pasak Vilniaus universiteto gydytojos neonatologės Editos Daunienės, mamos kvapą sugeba atskirti tik naujagimiai. Kadangi naujagimio nosies gleivinė nėra dar pažeista.

 

Vyresnio vaiko uoslė jau įtakota įvairių infekcijų, tad ne tokia jautri kaip kūdikio, todėl ne taip lengvai atskirtų tikrąjį savo mamos kvapą.

 

Uoslės reikšmė

 

Uosle kaip vienu svarbiausiu pojūčiu naujagimis pradeda naudotis vos gimęs, savo būtiniausiems poreikiams patenkinti. Naujagimiui kvapai svarbūs pirmiausia tuo, kad jis jau sugeba atskirti savo mamą iš kitų moterų pagal jos kvapą, mamos pieno kvapą.

 

Be to, uoslė kūdikiui dar turi ir apsauginę funkciją, ji saugo jį nuo pavojingų kvapų. Jei pavyzdžiui, arti kūdikio yra acto ar alkoholio kvapas, kelių savaičių naujagimis jau bandys nusukti galvytę. Nes aštrūs kvapai mažylį dirgina.

 

Mamai ar tėčiui taip pat nereikėtų kvepintis aštriais bei stipriais kvepalais, nes tai kūdikį taip pat erzina.

 

Projektą "100 dienų su Huggies" pristato HUGGIES NEWBORN sauskelnės!

 


 

Sužinok, kaip Huggies Newborn sauskelnės su drėgmės indikatoriumi ir specialia iškirpte bambutei gali rūpintis tavo naujagimiu

14. Aug 2012, 08:04

Ta ir as galiu patvirtinti...net juokinga buvo, kai vos dvieju menesiu mano Domantas po pirmos operacijos, nieko neprisileisdavo, o mane tiesiog su garsu apuostydavo 🤣