Naujagimio rūbeliai: pataria specialistė

Naujagimio rūbeliai: pataria specialistė

05. Jun 2012, 08:00

Ar naujagimiui būtinos kepurėlės su išvirkščiomis siūlėmis? O vilnonės kojinaitės šiltuoju metų laiku? Į šiuos ir kitus klausimus „Mamyčių klubui“ padeda atsakyti patyrusi akušerė.

 

Naujagimio rūbeliams keliami, ko gero, du svarbiausi kriterijai:

- natūralumas

- patogumas.

 

O tik po to galime kalbėti apie madą ir stilių. Žinoma, gimus išsvajotai dukrytei, taip norisi ją nuo pirmų dienų puošti rauktais sijonėliais ar rengti spalvingu megztuku per galvą, tačiau ar tai patogu? Kaip žinia, retas kuris mažylis mėgsta rengtis, ypač, kai rūbelis velkamas per galvą.

 

O madingieji džinsiukai, gal ir papuoštų naujagimio nuotrauką, bet ar jų siūlės nespaus ir yra tikrai pritaikytos ką tik gimusiam mažyliui? Paklausykime, ką "Mamyčių klubo" būsimoms ir esamoms mamoms pataria patyrusi akušerė.

 

Akušerės Rasos Dubinkienės komentaras:

 

Kepuraitės


Jos turi būti prigludę prie galvytės, todėl visada verta turėti keletą skirtingų modeliukų. Vaikučių galvytės būna skirtingos, todėl joms tinka kitokie modeliai. Patogiausios kepuraitės su raišteliais. Rišdami stenkitės, kad tarp vaiko kaklo ir raištelių tilptų vienas pirštas, tada užrišite nei per silpnai, nei per stipriai. Telpa pirštas – viskas gerai.

 

Su „išvirkščiomis“ siūlėmis ar ne? Jeigu siūlės nespaudžia galvytės, neįsispaudžia į jos odelę, galvytė nesuprakaituoja, siūlės gali būti kepurės viduje.  Kai kurių kepuraičių naujagimiams siūlės būna išorėje. Reikia atsižvelgti į vaiko odelės jautrumą.

 

Apatiniai marškinukai


Reikalavimai jiems – marškinėliai turi būti patogiai uždedami. Nėra vaikelio, kuris rengiamas būtų patenkintas, visi jie verkia rengiami, todėl reikia, kad šis procesas būtų maksimaliai greitai atliekamas ir kuo mažiau erzintų vaiką. Marškinėliai turi būti patogiai aprengiami ir užsegami.

 

Bodžiukai (glaustinukės)


Jų nepatarčiau vaikams iki 10 dienų, nes didesnei daliai vaikučių prie bambos virkštės bigės paliekamas spaustukas, ir jei glaustinukė siaura, spaus spaustuką prie kūnelio, vaikučiui bus nemalonu. Po 10 dienų, kai bambutė susitvarko, galima rengti ir ja.

 

Jei apatinis rūbelis yra vientisas (kaip „bodžiukas“), žiūrėkite, kad jis patogiai atsisegtų ir būtų galima reguliariai patikrinti bei pakeisti sauskelnes.

 

Kelnytės


Jei kelnytės per mažos, spaus vaikučiui, jei bus per didelės, nepatogu bus uždėti kojinytes. Kelnytės turi būti patogiai atsegamos, kad galima būtų greitai atsegti ir patikrinti sauskelnes. Stenkitės kuo mažiau trikdyti naujagimį.

 

Kojinaitės


Vilnones kojinaites patariame uždėti naujagimiams. Nes jų paskirtis ne tik šildyti, bet ir truputį dirginti refleksines padukų zonas, kurios stimuliuoja centrinę nervų sistemą. Dedant kojinytes stebėkite, kad jos būtų ne per siauros. Jei nuimant kojinaites matote, kad liko nuo jų žymė ant vaiko odelės, vadinasi, laikas keisti kojines į didesnes. 

 

Kaip Tu rengei naujagimį? Patogiai ar madingai?

05. Jun 2012, 08:18

pirmiausia patogiai, aisku, tikrai stengiausi kad butu ir grazu. Bet visu pirma ziurejau, kad butu naturalus audinys, kad atitiktu dydziai, na ir aisku ziurejau isvaizda rubeliu, tarkim jeigu deveti rubeliai tikrai ziurejau, kad nebutu nudeveti ar kokie demeti, bet del mados as manau kad bent jau pirmuosius kelis menesius tikrai nereiktu i tai krepti demesio...na bet cia jau kiekvienos mamytes ir tevelio reikalas😀