Naujagimio priežiūra: 10 klausimų-atsakymų

Naujagimio priežiūra: 10 klausimų-atsakymų

17. Dec 2019, 12:19 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kai tik gimsta mažylis, iškyla vis daugiau naujų klausimų. Parengėme ir apibendrinome atsakymus į mamyčių siųstus klausimus, gimus kūdikiui.

Kūdikis pasišlapino – sauskelnėse matyti raudonos dėmelės. Ar tai kraujas?

Plytos spalvos dėmės – tai druskos, kurias išskiria inkstai. Dėl to nereikėtų jaudintis. Kuo daugiau naujagimis valgys, tu greičiau pasišalins druskos.

Mažylis čiaudo. Ar jis peršalo?

Ne. Tai gynybinė reakcija. Tokiu būdu valosi kūdikio nosytė. Jei matote, kad nosytė nešvari, reikia ją išvalyti susuktu vatos gumuliuku arba jūros vandeniu.

Ką daryti, jei vaikutis žagsi?

Nieko baisaus. Galima kelioms minutėms priglausti prie krūtinės. Jei tai nepadės, žagsėjimas praeis savaime.

Kada galima kirpti kūdikio nagučius?

Nagučius galima patrumpinti tik dešimtą dieną po gimimo. Iki to laiko, jei naujagimio nagučiai labai braižo, paslėpkite rankytes šliaužtinukų pirštinytėse. Nors ilgai laikyti uždengtas vaikučio rankytes nerekomenduojama, nes tik per lytėjimą jis pažįsta aplinkinį pasaulį.

Ką galima ir ko negalima valgyti mamai, kuri maitina krūtimi?

Kol motina maitina savo pienu, jai nepatartina valgyti saldžių sūrelių ir viso to, kas susiję su saldžia varške, taip pat medaus, razinų, vynuogių, braškių. Nepatartina gerti gazuotų gėrimų, valgyti aštraus, labai saldaus ir sūraus maisto. Nuo sulčių taip pat patartina susilaikyti.

Vaisius valgyti galima, bet po vieną per dieną. Visa kita, ką valgys mama, priklauso nuo paties kūdikio. Jei jam pučia pilvuką, vadinasi, valgote kažką netinkamo ir to reikia kuriam laikui atsisakyti.

Ar galima mažylį guldyti ant pilvuko?

Ne tiktai kad galima, bet ir reikia – nuo pat gimimo! Ant pilvuko patartina guldyti prieš kiekvieną maitinimą maždaug 10-15 min. Taip kūdikiui padėsime sustiprinti skrandžio sienelę, jam mažiau pūs pilvuką pavalgius.

Ar reikalingas mažyliui žindukas?

Viskas priklauso nuo kūdikio ir tėvelių. Visi mažyliai turi stiprų čiulpimo instinktą. Jei mama nemaitina jo krūtimi, tuomet be žinduko, greičiausiai, neapsieisite. Bet jei tėvai nusiteikę prieš „soskes“, tuomet jiems reikia paieškoti kitų vaikučio nuraminimo būdų.

Kaip valyti ausytes?

Ausyčių vidaus nevalome, tik išorę, jei reikia. Valome vata. Po maudynių ausytes nuvalome minkštu rankšluosčiu.

Kaip prižiūrėti virkštelę?

Kas rytą virkštelę nuvalykite vandenuku ir briliantine žaluma. Po maudynių – tik briliantine žaluma. Virkštelę prižiūrime tiek dienų, kol ji visiškai sugyja ir nukrenta. 

Ar reikia žindomam kūdikiui papildomai duoti arbatėlės ar vandens?

Ne. Nes motinos piene yra viskas, kas reikalinga kūdikiui.