Naujagimio akių spalva gali pasikeisti iki 6- 9 mėnesių

Naujagimio akių spalva gali pasikeisti iki 6- 9 mėnesių

30. Jul 2012, 07:00

Ar mano vaiko akys ir bus tokios spalvos, ar pasikeis po kelių mėnesių, dažnai svarsto naujagimio susilaukusios šeimos. Kaip yra iš tiesų?

 

Manoma, kad iki 6 -9 mėnesių vaikučio akių spalva dar gali pasikeisti. Pilkos spalvos akys gali pasikeisti į rudas, žalias arba rudai- žalias. O štai jeigu naujagimio akys gimus rudos, greičiausiai jos daug nepašviesės ir žydromis netaps. Iš tiesų, 100 procentų laiduoti, ar keisis naujagimio akių spalva, negali niekas, tėveliams tiesiog belieka stebėti ir laukti.

 

Genetika ir akių spalva


Kitas klausimas, rūpintis tėvams, kaip gali nutikti, kad mažylis gimsta rudakis, jei tėtis ir mama – mėlynomis akimis? Taip tikrai gali būti, tiesiog mėlynos akių spalvos genas pasyvus, vadinasi, o tam, kad vaikas būtų mėlynakis, reikia dviejų aktyvių mėlynų akių genų. Tuo tarpu rudų akių genas yra dominuojantis, todėl jei abu tėvai mėlynakiai, bet vienas turi rudų akių geną, jo vieno užtenka, kad vaikučio akys būtų rudos.

 

Žalių akių genas yra dominuojantis, palyginus su mėlynu, tačiau pasyvus lyginat su rudos spalvos akių genu. Kokios akys bus vaikučio, jei vieno tėvo akys žalios, o kito- rudos? Ogi jos gali būti pačios įvairiausios – nuo riešuto rudumo iki žalsvos spalvos.

 

O štai kokios įdomios patirties turi „Mamyčių klubo“ narės:

 

-Kiek pamenu, mano vaikų akys nesikeitė, gimė mėlynakiai, tokiais ir liko, gal kiek spalva patamsėjo. Nors mes abu su vyru rudakiai, mėlynakis mūsų senelis iš vyro pusės. (daivute)

 

-Akytės iki kokių 8- 9 mėnesių buvo neaiškios spalvos, nors buvo tamsios, paskui tik išryškėjo ruda, kaip mano, akių spalva. (tovera)

 

-Esu rudaakė, o vyras mėlynakis. Auginu tris dukrytes, ir nė viena neturi mano akių spalvos. Tiesa, aš labai norėjau, kad bent viena būtų į mane panaši. Čia su ta dominuojančia ruda dar, matyt, priklauso ir tos rudos prigimties. (binga)

 

-Mūsiškei  kažkur metukų pasikeitė, buvo mėlynos, mėlynos, o dabar kaip chameleonui, tai žalios, tai melynos. (goduliukas)

 

-Mano ir vyro akys mėlynos. Vaikiuko taip pat! Bet kiti sako, kad jos žalsvos. Nesuprantu, kaip jie žiūri. (puskepaliene)

 

-Mano mažiukė gimė tamsiom pilkom akim, dabar mėlynos. Bent 1 bruožą iš mamytės paėmė. (eglute370)


Ar keitėsi Jūsų mažylių akių spalva?