Naujagimį rekomenduojama maudyti 2-3 kartus per savaitę

Naujagimį rekomenduojama maudyti 2-3 kartus per savaitę

09. Jun 2012, 08:00

Grįžus iš gimdymo namų jaunai šeimai pirmoji diena namie su naujagimiu būna nerimastinga. Iškyla begalė klausimų, vienas iš jų - kaip teisingai maudyti kūdikį? 

 

Apie tai kalbamės su Vilniaus m. universitetinės ligoninės Naujagimių skyriaus vedėja, gydytoja pediatre m. dr. Violeta Drejeriene.

 

{smallpic:1}

 

Jei naujagimis ir mama sveiki, namo jau sugrįžta antrą – trečią vaikučio gyvenimo parą.

 

Nuo ko pradėti? "Tai priklauso nuo pačios mamytės ir tėvelio bei, žinoma, nuo kūdikio poreikių. Pirmiausia patarčiau mamytei pačiai nusiprausti ir persirengti švariais drabužiais. Jeigu vaikutis nori valgyti, be abejo, primiausia reikia jį pamaitinti", - patarė gydytoja.

 

Kada maudyti?

 

Naujagimį rekomenduojame maudyti du – tris kartus  per savaitę 37 – 37.5 C temperatūros vandentiekio vandenyje. Maudynės gali būti ir dažnesnės, ir retesnės. Tai priklauso nuo kiekvienos šeimos tradicijų ar kūdikio poreikių.

 

Kai kurie tėvai įpratę maudyti kūdikį tik vakarais. Tačiau, kuriuo paros metu maudyti kūdikį, nėra griežtų taisyklių. Patarčiau nepasilikti prieš naktį visų darbų, kai visi pavargę. Galite maudyti vaikutį ir pavakare ar vidury dienos. Visuomet reikia žiūrėti, kaip geriau vaikučiui. O patirtis, kaip jam geriau, ateina pamažu.

 

Jeigu vanduo yra šulinio ar grežinio, tuomet reikia kasmet patikrinti jo kokybę, ar leidžiama tokį vandenį gerti? Nežinant, naujagimį maudyti patarčiau virintame vandenyje.

 

Keli patarimai:

 

-maudymosi dažnumas priklauso nuo to, kaip mažylis jaučiasi.

-pirmaisiais mėnesiais neretai maudynės padeda naujagimiui esant pilvo diegliukams.

-jei jums nedrąsu paimti mažylį, atrdodo, jog išslys iš rankų, nesibaiminkite paprašyti pagalbos artimųjų.

 

Kaip plauti kūdikio galvytę:

 

-laikykite galvytę tvirtai

-naudokite nedidelį kiekį vaikiško šampūno ir švelniai įtrinkite į vaikučio plaukučius;

-kruopščiai išplaukite šampūno likučius

-iš karto nusausinkite galvytę. Nepalikite jų drėgnų, nes per galvos odelę greitai dingsta šiluma;

-galvytę pakanka plauti kartą per savaitę.

 

Kaip prausti mažylio kūnelį:

 

-rinkitės tik vaikiškas prausimosi priemones, kurios neturi dažiklių, kvapiklių ir kitų dirginančių medžiagų;

 

-Maudant kūdikį vonelėje, optimali vandens temperatūra turi būti 37-37,5 laipsnių. Pradžioje neįgudusiems tėveliams vandens temperatūrą padės nustatyti termometras, o vėliau įmerkę į vandenį ranką iškart pajusite, kokia tinkama temperatūra.

 

-labai svarbu gerai nusausinti kūdikį, ypač kruopščiai išsausinkite visas jo raukšles.

 

Kaip tinkamai ir kiek ilgai maudyti?

 

Vidutiniškai naujagimio maudynės trunka iki 15 minučių, priklausomai nuo to, ar vaikas ramus, ar jam patinka maudytis.

 

"Labai svarbus pirmasis kūdikėlio maudymas. Jis turi būti atsargiai pripratinamas, leiskite pamažu jam pajusti vandenį: paimkite vaikelį už pažastų, pradžioje įmerkite šiek tiek kojytes, ištraukite, po to vėl įmerkite," - pasakojo gydytoja V.Drejerienė.

 

Vandens turi būti tiek, kad apsemtų kūdikį iki pažastų. Stebėkite, kaip mažylis reaguoja būdamas vandenyje. Švelniai apkabinkite jį per pečius ir pažastį, švelniai įleiskite į vandenį, netrinkite, duokite jam paplūdūriuoti. Su kita ranka pamažu užpilkite vandenuko arba su kempinėle lengvai pašluostykite.

 

Stebėkite mažylį, kaip jis vonioje atsipalaiduoja. Jei jis buvo sudirgęs, įleistas į vandenį, neretai užsimerkia, ištiesia kojytes ir nurimsta.

 

Geriausia maudyti naujagimį tarp maitinimų – praėjus maždaug 1,5-2 val. po maitinimo. Jokiu būdu nemaudykite alkano ir verkiančio kūdikio.

 

Kaip tikina gydytoja, kol neužgijusi kūdikio bambutė, maudant vonelėje nereikia pilti jokio kalio permanganato tirpalo. Nereikia ir virinti vandens, kaip anksčiau daugelis darydavo.

 

"Pakanka laikytis elementarios švaros. Drąsiai naudokite maudynėms patikrintą gręžinio, šulinio arba vandentiekio vandenį iš čiaupo, kurį patys geriame. Juk vaikas neturi steriliai gyventi nuo pirmųjų dienų", - aiškino gydytoja pediatrė V.Drejerienė.

  

Kiti maudynių patarimai:

 

-tebūnie maudynės savotiškas jūsų ritualas, kuris vyksta tuo pčiu metu;

 

-nemaudykite vaikučio iškart po valgio;

 

-kūdikiai labai greitai praranda kūno šilumą, todėl prieš maudant įsitikinkite, ar patalpoje, kurioje maudote, pakankamai šilta ir nėra skersvėjo.

 

-NIEKADA nepalikte mažylio nė sekundei vieno vandenyje!

 

{fotoblog:1967}

 

Kuo svarbios maudynės?

 

Kaip tikina specialistai, maudynės svarbios ne tik dėl mažylio švaros ir higienos, bet ir dėl to, jog jos skatina visapusišką kūdikio vystymąsi. Maudymasis normalizuoja tonusą, po jų mažylis tampa ramesnis, teigiamai veikia odelės būklę.

 

Be to, teisingas maudymasis – tai ir mažylio grūdinimas, tik dažnos prausimosi procedūros duoda efektą.